Camera Deputaţilor respinge legea privind exploatarea minereurilor de la Roşia Montană
alte articole
Camera Deputaţilor a respins, miercuri, Proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere din Roşia Montană cu 301 voturi "pentru", 11 "împotrivă" şi 3 abţineri. Mulţi deputaţi au precizat că neadoptarea proiectului de lege este şi o consecinţă a manifestaţiilor desfăşurate de societatea civilă în stradă.
Deputatul PNL George Scutaru a precizat că Parlamentul nu trebuie să emită o lege pentru o companie şi i-a rugat pe parlamentari să aibă aceeaşi deschidere şi în alte proiecte sensibile, propunând respingerea Legii amnistiei şi graţierii.
Deputatul PDL Gheorghe Tinel a menţionat aportul mulţimilor care au manifestat în stradă şi i-au convins pe social-democraţi că iniţiativa lor privind Roşia Montană nu este în interesul ţării. "Până la urmă, raţiunea a învins", a declarat deputatul PDL, adăugând că trebuie găsite soluţii pentru ca bogăţiile ţării să fie exploatate în interesul naţional.
Deputatul independent Remus Cernea a precizat şi el că votul de respingere a proiectului de lege dat de deputaţi se datorează în special determinării şi efortului făcut de societatea civilă în stradă pentru a se opune acestui proiect extrem de nociv.
Varujan Pambuccian, liderul minorităţilor din Cameră, şi-a exprimat speranţa ca acest vot de respingere va fi punctul final al acestei probleme deosebit de importante pentru ţară şi că în viitor nu va mai fi elaborată o astfel de lege.
Proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere din Roşia Montană susţinut de Guvern a determinat anul trecut confruntări şi dezbateri între parlamentari, organizaţii nonguvernamentale, numeroase instituţii şi a generat ample proteste de stradă.
Comisia parlamentară specială, condusă de senatorul PSD Marius Vâlcov, i-a audiat pe toţi cei implicaţi, inclusiv pe reprezentanţii societăţii civile, iar, în final, a dat un raport de respingere, după ce PNL a anunţat că nu susţine acest proiect.
Senatul a respins Proiectul de lege în noiembrie 2013. Camera Deputaţilor este forul decizional în cazul acestui proiect de lege.