Victor Ponta „apărător al ţării”, face lobby pentru redevenţele RMGC
alte articole
Un articol recent despre intenţia companiei Gabriel Resources de a cere României 4 miliarde de dolari despăgubiri pentru tergiversarea avizării exploatărilor pe bază de cianuri la Roşia Montană, i-a adus premierului Ponta, susţinător convins al respectivului proiect, vânt din pupa pentru a vorbi din nou despre beneficiile pe care exploatările RMGC le-ar aduce poporului român şi pentru a puncta electoral, afirmând că se va bate pentru ca România să nu plătească acei bani:
"Ne vom apăra, bineînţeles, pentru că eu nu vreau că statul român, atât timp cât sunt eu prim-ministru, nici cât vor fi alţi prim-miniştri, în loc să încaseze redevenţe şi să aibă locuri de muncă, să plătească despăgubiri. Am plătit şi aşa destule despăgubiri pentru alte lucruri. Însă, mai mult de atât nu pot să comentez, mai ales că înţeleg că va fi vorba de un proces internaţional, şi atunci evident eu mă voi bate pentru interesele statului român", a declarat Victor Ponta, conform Mediafax, comentând informaţiile din presa canadiană, conform cărora Gabriel Resources ar pregăti un caz de arbitraj internaţional împotriva Guvernului.
Reamintim că informaţiile despre respectivul caz de arbitraj au apărut în presa canadiană (fiind preluate de presa română rapid) cu doar şapte zile înainte ca deputaţii să supună din nou la vot "un proiect de lege care ar acorda statut juridic special proiectului minier RMGC", aşa cum titra Globe and Mail. Proiectul de lege, postat pe site-ul camerei deputaţilor (cu recomandare de respingere din partea comisiei pentru Roşia Montană) este însoţit de Expunerea de Motive semnată de Victor Ponta în care Guvernul face lobby RMGC-ului care "va crea mii de locuri de muncă" într-o Românie care "resimte încă în mod semnificativ efectele crizei din Europa", "contribuind astfel la stimularea dezvoltării economice şi culturale durabilă a comunităţii din Roşia Montană."
După ce a punctat electoral (ne)explicând cum se va bate el pentru ca ţara să nu plătească miliarde de dolari despăgubiri, întrebat fiind dacă mai sunt necesare avize de mediu, premierul a găsit ocazia pentru a lansa şi un atac la adresa fostului său coleg de guvernare, Crin Antonescu: "După cum ştiţi, trebuie o lege aprobată de către Parlament şi doar Parlamentul poate decide şi, după ce m-am înţeles cu domnul Antonescu că aprobăm acea lege, dânsul, ca în multe alte ocazii, s-a răzgândit şi probabil acum aştept să se răzgândească din nou, ca să putem trece, că orice e posibil", a declarat Ponta.
Reamintim că Guvernul României a decis la finele lui august 2013, să aprobe proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din Roşia Montană, introducând proiectul în circuitul parlamentar pentru a se da undă verde exploatărilor cu cianuri. Decizia Guvernului a determinat zeci de mii de români să iasă în stradă, într-o efervescenţă a manifestaţiilor cum România nu a mai cunoscut de 20 de ani. Români din toată ţara şi din diaspora şi-au arătat manifest revolta împotriva planului autorităţilor de a distruge munţii Apuseni în beneficiul Gabriel Resources. Mai mult, ONG-uri, asociaţii de mediu, istorici, muzeografi etc. au arătat că exploatările aurifere ar duce la inevitabila distrugere a sitului istoric de la Roşia Montană, ce include celebrele galerii romane care, dacă ar fi introduse în patrimoniul UNESCO, pe lângă faptul că n-ar polua regiunea ar aduce ţării, din turism, mai mulţi bani decât aurul RMGC.
Pe fundalul neîncrederii lui Crin Antonescu în faptul că Victor Ponta îl va mai susţine în cursa pentru Cotroceni, liberalii şi-au retras sprijinul pentru proiectul RMGC, temându-se să nu piardă şi voturile electoratului anti-PSD, anti-cianuri la Roşia Montană, finalmente anti-premier.
În urmă cu două zile însă, în publicaţia canadiană The Globe and Mail a apărut informaţia că Gabriel Resources va cere statului român despăgubiri de până la 4 miliarde de dolari americani, oferindu-i premierului prilejul să se erijeze în salvator al naţiunii şi să facă din nou lobby pentru exploatările miniere, ce presupun, pe lângă redevenţele menţionate de Victor Ponta, raderea a patru munţi de pe harta ţării, distrugerea galeriilor romane şi un imens lac de decantare a apelor poluate cu cianuri.