"Era în viaţă": Un chirurg chinez povesteşte cum au fost extrase organe într-o dubă

Chirurgul chinez Zheng Zhi în timpul interviului pentru Epoch Times, Toronto, iulie 2023. Zheng a avut ghinionul să fie martor la extrageri de organe de la oameni aflaţi în viaţă, în China anilor 1990.
Chirurgul chinez Zheng Zhi în timpul interviului pentru Epoch Times, Toronto, iulie 2023. Zheng a avut ghinionul să fie martor la extrageri de organe de la oameni aflaţi în viaţă, în China anilor 1990. (Yi Ling / The Epoch Times)

Urcând în duba păzită de soldaţi înarmaţi cu cinci chirurgi şi asistente, Zheng Zhi nu ştia că intră într-o lume care îl va bântui pentru următorul sfert de secol.

Dr. Zheng, pe atunci medic rezident la unul dintre cele mai mari spitale militare din China, nu ştia mai mult decât că se aflau într-o "misiune militară secretă" lângă o închisoare militară situată în apropierea oraşului Dalian, din nord-estul Chinei.

O pânză albastru deschis acoperea cele patru laturi ale vehiculului, protejându-l de orice priviri curioase.

Când s-a deschis uşa, patru soldaţi voinici au băgat înăuntru un bărbat ale cărui membre erau legate cu frânghii subţiri care îi intraseră adânc în carne. Bărbatul nu avea mai mult de 18 ani, iar echipa de chirurgi fusese anunţată cu o zi înainte că organele sale erau "sănătoase, proaspete".

Citiți și Dr. Jacob Lavee, preşedintele Societăţii de Transplant israeliene: "chirurgii chinezi ucid oameni pentru organe" (video)

Un medic l-a instruit pe doctorul Zheng să "calce" pe picioarele bărbatului şi "să nu-l lase să se mişte". Acesta a apăsat picioarele bărbatului cu mâinile şi, a avut un şoc când a văzut că acestea erau calde la atingere. Din gâtul bărbatului curgea acum sânge, atestând faptul că omul avea presiune sanguină.

A privit cum un doctor îi deschidea stomacul bărbatului şi cum alţi doi se întindeau pentru a scoate câte un rinichi. Picioarele bărbatului se mişcau şi gâtul i se mişca, deşi nu ieşea niciun sunet.

"Tăiaţi-i artera şi venele, repede!", i-a spus un medic lui Zheng. În timp ce făcea acest lucru, a ţâşnit atât de mult sânge încât a împroşcat halatul şi mănuşile doctorului Zheng.

Ca şi cum asta nu era suficient de şocant pentru un chirurg, în secundele următoare Zheng a primit ordinul să extragă ochii bărbatului.

Dr. Zheng s-a uitat la faţa bărbatului. Victima se uita fix cu ochii larg deschişi.

"A fost îngrozitor, dincolo de cuvinte. Se uita direct la mine. Pleoapele lui se mişcau. Era viu", a povestit Dr. Zheng pentru The Epoch Times în luna iulie, prima dată când a fost de acord să îşi folosească numele real pentru a spune povestea.

Citiți și Misiţii de organe ai Chinei. Cum funcţionează industria de transplanturi de organe a Chinei comuniste

Dar aflat în dubă, în 1994, nu ştia că făcea parte din ceea ce avea să devină în curând un aparat de ucidere industrializat, înfiinţat pentru a extrage organe de la prizonierii de conştiinţă şi a le vinde la cerere.

În dubă, el le-a spus celorlalţi medici: "Nu pot face asta". Simţea cum i se goleşte creierul în timp ce stătea acolo, tremurând, transpirând şi paralizat.

Doctorul de vizavi de el a apăsat imediat capul bărbatului pe podeaua dubei. Cu două degete apăsate pe pleoape şi cu un hemostat în altă mână, doctorul a scos fiecare ochi al bărbatului.

Cadavrul, în acel moment nemişcat, a fost pus într-o pungă de plastic neagră şi a fost luat de soldaţii care aşteptau afară. Duba s-a întors în viteză la Spitalul General al Regiunii Militare Shenyang, unde Zheng îşi făcea rezidenţiatul. Asistentele au adunat rapid echipamentul medical plin de sânge.

Luminile erau aprinse în două săli de operaţie când au ajuns la spital. O altă echipă de medici aştepta să înceapă transplanturile de organe.

Dr. Zheng era prea tulburat pentru a mai face ceva, deşi directorul departamentului dorea ca el să ajute la masa de operaţie. Stătea şi privea în gol, de la câţiva metri distanţă, în timp ce colegii săi montau organele extrase. După ce operaţiile de transplant au luat sfârşit, personalul medical a mers într-un restaurant de lux, unde toată lumea a chefuit.

Citiți și Patru inimi primite în zece zile. Industria jafului de organe al Chinei comuniste merge înainte

Zheng nu putea înghiţi nimic. A părăsit restaurantul şi şi-a luat concediu. Făcuse febră mare.

Acea pereche de ochi - disperaţi, temători şi îndureraţi - îl chinuie de atunci pe Dr. Zheng zi şi noapte. De zeci de ani.

"Sub lumină se afla o viaţă tânără, o fiinţă umană, ale cărei organe erau recoltate în timp ce era în viaţă", a spus el.

O industrie de un miliard de dolari

Grozăvia la care Dr. Zheng fusese martor în dubă şi, ulterior, la spital, a avut loc în 1994, când recoltarea forţată de organe pe scară largă, autorizată de regimul comunist chinez, era încă la început.

Citiți și China invită membrii Iniţiativei Centura şi Drumul să coopereze în domeniul transplanturilor de organe

În scurt timp, aceste practici oarecum izolate s-au transformat într-o industrie de un miliard de dolari pe an, folosind prizonieri de conştiinţă internaţi în lagăre de muncă, în special practicanţi ai grupului spiritual Falun Gong, persecutat de regimul comunist.

În acelaşi oraş cu spitalul se afla lagărul de concentrare Sujiatun, despre care mai mulţi denunţători au dezvăluit că era folosit pentru uciderea în masă a practicaţilor Falun Gong încarceraţi, pentru a fi jefuiţi de organe, încă de la începutul persecuţiei, în 1999. Deşi buncărele subterane de la Sujiatun au fost abandonate după ce au devenit ţinta acestui scandal de nivel internaţional, un număr necunoscut de alte astfel de lagăre există încă în China.

Dr. Zheng este unul dintre martorii care au contactat The Epoch Times începând din 2006 pentru a expune practicile macabre ale regimului comunist.

De atunci, o multitudine de rapoarte independente au furnizat informaţii despre gravitatea şi amploarea acestei practici.

În 2019, un tribunal independent cu sediul la Londra a concluzionat că regimul aflat la putere în China a ucis prizonieri de conştiinţă pentru organele lor "la o scară semnificativă" şi că practicanţii Falun Gong sunt principalele victime.

Un nou început

Frica încă îl stăpânea pe Dr. Zheng în timp ce îşi spunea încet povestea pentru prima dată, în 2015, folosind un pseudonim. În timpul interviului de câteva ore, s-a străduit să rostească o propoziţie completă; uneori cu cele două mâini ţinute strâns de marginea mesei din faţa sa, alteori agitându-se, ridicându-se în picioare şi aşezându-se. Expresia feţei sale era contorsionată în timp ce repeta întruna că era "prea oribil". Doctorul Zheng avea ochii plini de lacrimi în timp ce descria cu o voce tremurândă cum au fost scoşi ochii tânărului.

Citiți și Oameni ucişi pentru bani - American Journal of Transplantation confirmă industria de extragere forţată de organe a Chinei

În timpul rezidenţiatului său la spital, Zheng a fost favorizat de superiorii săi, datorită influenţei tatălui său în cercul de putere al comuniştilor locali. Fiind un medic priceput în medicina tradiţională chineză, tatăl său era căutat de oficialităţile locale. Unii dintre cei mai importanţi lideri militari erau oaspeţi frecvenţi la masa familiei sale. Ştiind acest lucru, medicii îl tratau cu deferenţă pe doctorul Zheng, permiţându-i frecvent să participe la operaţii atunci când alţi stagiari nu puteau.

La scurt timp după extracţia de organe din dubă, Dr. Zheng a părăsit spitalul. A devenit pediatru şi internist în oraşul Liaoyang, la aproximativ patru ore de mers cu maşina la nord de Dalian. Dar acel sentiment de groază nu a făcut decât să se adâncească în timp, pe măsură ce a surprins mai multe din culise.

În 2002, Dr. Zheng a însoţit un oficial militar pentru control medical, la spitalul unde fusese internat cândva. Medicul i-a spus oficialului că are nevoie de un nou rinichi pentru a trăi. "[Vom] alege unul de cea mai bună calitate pentru dumneavoastră", i-a spus un alt ofiţer militar superiorului său, pe hol. "Unul proaspăt, de la practicanţii Falun Gong".

Era prima dată când Dr. Zheng auzea că practicaţii Falun Gong erau o sursă de organe.

Citiți și Die Zeit: Occidentul complice la traficul de organe din China

În drum spre casă, oficialul l-a întrebat pe Dr. Zheng dacă ar trebui să facă transplantul de rinichi. "Nu", a răspuns Dr. Zheng. "Nu este crimă?". Ofiţerul al cărui rinichi ceda a ales să nu facă transplant. A mai trăit încă trei ani bazându-se pe dializă şi a murit în 2005.

Dar prin intermediul său, Dr. Zheng a aflat cât de răspândită era recoltarea forţată de organe în China.

"Poliţia specială şi oficialii de rang superior diviziei ştiu cu toţii despre acest lucru şi este destul de cunoscut în întreaga armată. Nu este nimic nou", a declarat Dr. Zheng pentru The Epoch Times.

Pentru a face mai mulţi bani, a spus el, armata a înfiinţat mai multe "pasaje de trecere rapidă", sau benzi rapide în aeroporturi, pentru a facilita transportul rapid de organe umane proaspete în întreaga ţară. Unităţile de boli infecţioase din spitalele militare au devenit toate "bârloguri" pentru recoltarea forţată de organe, a spus el.

"În aproximativ una sau două săptămâni - cel mult o lună - ţi se găseşte un organ compatibil".

O altă cunoştinţă, un consilier al oficialilor din cadrul Comitetului permanent al Biroului Politic, format din şapte membri, nucleul conducerii de elită a Chinei, i-a transmis doctorului Zheng ceva şi mai şocant.

În cadrul conversaţiei, Dr. Zheng a menţionat că persecuţia împotriva Falun Gong în nord-estul Chinei era destul de severă. Cunoscutul nu a dat niciun răspuns imediat, dar înainte de a se despărţi, s-a întors şi s-a uitat fix la Dr. Zheng:

"În oraşul Wuhan din provincia Hubei, sub grădina din spate a Biroului de Securitate Publică din provincia Hubei, este un buncăr plin cu practicanţi Falun Gong deţinuţi. Unii sunt copii minori", a spus el, rostind apăsat fiecare cuvânt.

"Am fost acolo", a adăugat el după o pauză. Nu au discutat mai departe, dar implicaţia că aceasta era o sursă masivă de organe a cântărit greu pentru doctorul Zheng.

Alegeri

Vorbele consilierului i-au dat doctorului Zheng "sentimentul unei obligaţii" de a expune problema pe scena internaţională, determinându-l, în final, să fugă în Tailanda, în 2005.

A obţinut statutul de refugiat în timp ce se afla în Tailanda şi s-a mutat în Canada în 2007.

În 2015, când şi-a spus povestea pentru prima dată la The Epoch Times, a mărturisit că se simţea atât de neajutorat încât nu ştia dacă să se sprijine pe reporter sau de masă.

"Nu există nicio modalitate de a descrie cum m-am simţit în acel moment", a spus el. "Fiecare cuvânt, fiecare propoziţie pe care o rosteam era ca o alegere între viaţă şi moarte".

În timpul celor opt ani de şedere în Canada, Dr. Zheng a căutat mijlocul de informare potrivit ca să spună povestea. În cazul în care ar fi făcut alegerea greşită, nu numai că ar fi avut necazuri, dar problema nu ar fi ajuns în lumina reflectoarelor aşa cum trebuia.

Să spună că nu era îngrijorat de posibile represalii din partea Beijingului era nerealist, "oamenii obişnuiţi nu îşi pot imagina cât de rău este Partidul Comunist", a spus el, iar problema era enormă.

"Măcelărirea chinezilor şi furtul organelor lor pentru profit este o crimă fără margini. Ca persoană care trăieşte într-o ţară liberă, cu o 'conştiinţă cât de cât', nu am cum să tac."

Zheng şi-a păstrat cu grijă înregistrările. Atunci când Partidul Comunist Chinez va cădea şi va fi judecat, va fi prezent în boxa martorilor, a spus acesta, adăugând că nu are nicio îndoială că "dreptatea va învinge răul".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii