Roşia Montană şi-a deschis porţile pentru FânFest
alte articole
Luni, 11 august, la Roşia Montană a început cea de a noua ediţie a FânFest, cel mai mare festival activist multi-cultural din România. FânFest a debutat odată cu lupta împotriva celui mai mare proiect minier aurifer din Europa şi s-a transformat în epicentrul celei mai importante mişcări civice şi de mediu din România.
Organizat într-un micuţ sat tradiţional din Transilvania, festivalul reuneşte, an după an, activişti de mediu, oameni de cultură, artişti, jurnalişti atraşi la festival de muzică, teatru, dans, expoziţii, workshopuri şi mai ales de dorinţa de a-şi exprima solidaritatea faţă de campania Salvaţi Roşia Montană.
Şi în acest an, în perioada 11-17 August, Roşia Montană şi-a deschis porţile pentru cei ce doresc să descopere minunatul patrimoniu existent în zonă, precum şi diversele moduri de dezvoltare sustenabilă ale regiunii, cum ar fi turismul, mesteşugăritul sau agricultura tradiţională.
Potrivit unui comunicat de presă remis de organizatori, în prima zi participanţii au descoperit (sau re-descoperit, după caz) Roşia Montană în Turul Satului şi Turul Istoric, cel din urmă implicând şi vizitarea galeriilor romane.
Prima zi s-a încheiat la Reduta FânFest, cu un eveniment special şi concertul trupei Poetrip. Proiecţia filmului Tabu, din 1931, a fost însoţită de muzica trupei Foley’Ala, care a interpretat live coloana sonoră. Trupa va participa într-un alt eveniment special, miercuri, la proiecţia „The gold rush”, film din 1925 în regia lui Charlie Chaplin.
Din a doua zi a festivalului, publicul prezent în cea mai veche aşezare minieră atestată documentar a putut lua parte la Forumul social de activism, unde se prezintă strategii, metode creative şi unelte pentru a clădi campanii civice de succes şi luptele în care invitaţii de la Forum sunt implicaţi.
În acest an, invitaţii internaţionali vin din ţări ca Spania, Turcia, Marea Britanie sau Franţa. „Open Street Map în România”, „Campaigning 101,WDM, More Onion şi Engaging Networks”, „Produsul turistic Roşia Montană”, „Impactul exploatării cărbunelui” sunt câteva din titlurile evenimentelor care vor avea loc astăzi, la Forumul Social.
La capitolul filme, tot astăzi va fi proiectat în premieră în România, în Căminul Cultural al Roşiei Montane, documentarul „Unfinished Journey” despre proiectul minier propus la Skouries, "Roşia Montană” a Greciei. La aceeaşi oră cu proiecţia va începe şi spectacolul „Aşteptând-o pe Alice”, după o idee originală de/cu Oana Mardare.
În cadrul secţiunii de Literatură, Maria Rus, o scriitoare din Roşia Montană, va citi din „Roşia Montană, un paradis pierdut” şi, de la ora 17, în Ograda Casei Parohiale, amatorii de lectură se vor întâlni la evenimentul Citim critic. Pentru copiii care participă la a doua zi a celei de-a 9-a ediţii FânFest, voluntarii au pregătit workshop-uri de body painting, teatru cu păpuşi şi multe jocuri.
Concertele nu sunt doar la Reduta FânFest, ci şi la Biserica Unitariană, care îşi deschide iar uşile pentru festivalul rezistenţei de la Roşia Montană, iar în seara aceasta va găzdui concertul de chitară al artistului britanic The Flamenco Thief.
"Programul FânFest continuă cu o mulţime de evenimente culturale şi civice. Până pe 17 august ne aşteptăm ca mii de oameni să se bucure de locul care a dat naştere „Revoluţiei generaţiei noastre”", scriu organizatorii celui mai mare festival de activism din ţară.
Roşia Montană şi importanţa ei
Roşia Montană a fost locuită încă din era pre-romană, fiind astfel una dintre cele mai vechi mine atestate din România, scriu organizatorii festivalului, reamintind că zona este una dintre cele şapte “cele mai periclitate” site-uri culturale europene. Satul liniştit şi pitoresc, cu oameni calzi şi primitori, ar risca "o nedreptate ireversibilă" dacă guvernul ar da undă verde explotatorilor cu cianuri RMGC.
"Lucrurile au luat o întorsătură periculoasă anul trecut în toamnă, când politicienii corupţi ai României au încercat să promulge o lege care să îi acorde firmei canadiene puteri extraordinare, incluzând dreptul de a expropria, de a schimba cursul unor râuri sau de a crea cel mai mare lac de cianură din Europa" mai scriu organizatorii, reamintind că "reacţia incredibilă a societăţii civile" în faţa acestei iniţiative a schimbat cursul evenimentelor.
Ce înseamnă FânFest şi ce îşi propune
FânFest este un festival organizat de către organizaţia nonguvernamentală Alburnus Maior, cu ajutorul şi sprijinul sătenilor din Roşia Montană şi al voluntarilor de pretutindeni din România. FF a devenit emblema uneia dintre cele mai explozive şi vibrante mişcări de mediu din Europa de est, transformând această comunitate mică din Munţii Apuseni în destinaţia nr. 1 pentru iubitorii de artă, cultură, natură, patrimoniu şi pentru cei care militează pentru justiţie şi drepturile omului.
FF este dovada vie că alternativele de dezvoltare durabilă pot ajuta o comunitate să se dezvolte în armonie şi oamenii săi să prospere, consideră Alburnus Maior, dovadă fiind că festivalul a inspirat şi continuă să inspire o generaţie de artişti, academicieni, activişti şi oameni din toate colţurile lumii să lucreze împreună pentru a proteja patrimoniul cultural şi natural comun.