Zsolt Nemeth: Circumstanţele relaţiilor ungaro-române au devenit 'mai dificile' în ultimul an şi jumătate

Circumstanţele relaţiilor ungaro-române au devenit 'mai dificile' în ultimul an şi jumătate, dar comunitatea maghiară din Transilvania nu a suferit 'daune ireparabile', a apreciat luni secretarul de stat în MAE ungar, Zsolt Nemeth, într-un interviu de bilanţ acordat MTI care a avut ca temă politica externă a Ungariei.
Epoch Times România
30.12.2013

Circumstanţele relaţiilor ungaro-române au devenit 'mai dificile' în ultimul an şi jumătate, dar comunitatea maghiară din Transilvania nu a suferit 'daune ireparabile', a apreciat luni secretarul de stat în MAE ungar, Zsolt Nemeth, într-un interviu de bilanţ acordat MTI care a avut ca temă politica externă a Ungariei.

Nemeth a apreciat că politica externă a Ungariei trebuie să creeze armonie între politicile privind comunităţile maghiare din străinătate şi ţările vecine. Politica regională a ţării are ca obiectiv crearea unei Europe Centrale unite şi de succes, a spus Nemeth. În acest sens, Ungaria a deţinut preşedinţia prin rotaţie a Iniţiativei Central Europene (CEI) şi pe cea a Grupului de la Vişegrad (V4), în a doua jumătate a anului 2013. În calitate de preşedinte al CEI şi V4, Ungaria a promovat dezvoltarea infrastructurii, în special a căilor de transport nord-sud şi a legăturilor de aprovizionare cu energie şi a reprezentat interesele comune în relaţiile cu mari puteri europene, americane şi asiatice.

Accelerarea acordării cetăţeniei ungare etnicilor maghiari din afara graniţelor a rămas cea mai mare provocare în relaţiile cu ţările vecine, a declarat Zsolt Nemeth, adăugând că Ungaria a ajuns la un acord pe această problemă cu toţi vecinii săi, cu excepţia Slovaciei. Un număr de 550.000 de etnici maghiari care trăiesc dincolo de graniţele ţării au primit cetăţenie ungară. Cooperarea dintre Ungaria şi Slovacia a fost bună în unele domenii, precum legăturile transfrontaliere. Totuşi, există câteva dispute în legătură cu care cele două ţări poartă 'un dialog critic', a afirmat oficialul ungar.

Ungaria şi Serbia au început reconcilierea istorică, cu implicarea activă a celor doi preşedinţi. 'Budapesta aşteaptă acum ca guvernul sârb să revoce vina colectivă a etnicilor maghiari din trei sate din Voievodina', a afirmat Nemeth. Ungaria susţine integrarea europeană a Serbiei şi aşteaptă ca UE să urmărească cu atenţie respectarea legii, a drepturilor omului şi ale minorităţilor în cursul procesului de integrare, a apreciat el.

Secretarul de stat ungar a mai afirmat că relaţiile cu Ucraina au înregistrat tendinţe favorabile, dar şi-a exprimat regretul în legătură cu 'suspendarea survenită în drumul spre integrarea europeană' a ţării.

În ceea ce priveşte politicile europene, Nemeth a confirmat angajamentul Ungariei în vederea 'creării unei Europe creştine', bazată pe principii morale solide, ca familia, naţiunea, comunitatea şi valorile tradiţionale creştine.

Referitor la relaţiile transatlantice, Nemeth a afirmat că Ungaria face eforturi 'să devină beneficiar al preconizatului acord de liber schimb dintre UE şi SUA'. În fine, în 2013, Ungaria a susţinut activ cauze globale, între care securitatea cibernetică, securitatea energetică, furnizarea de apă şi protecţia diversităţii culturale, a mai subliniat oficialitatea ungară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor