Italienii şi-au pierdut încrederea în politică (revista presei)

Preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano. (Ian Gavan / Getty Images for Jaeger-LeCoultre)
Epoch Times România
30.12.2013

La sfârşitul unui an marcat de o criză economică fără precedent şi de o puternică recesiune, italienii nu mai au încredere în partidele politice şi cer o schimbare semnificativă, informează luni presa din Peninsulă.

'Italienii şi-au pierdut încrederea în politică şi vor să plătească mai puţine impozite', titrează La Repubblica de la Roma, care publică un sondaj realizat de societatea Demos, intitulat 'Raportul dintre italieni şi stat'.

În timp ce preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, pregăteşte discursul pe care îl va ţine la sfârşitul anului, în seara zilei de 31 decembrie, discurs care se va baza 'pe necesitatea de a realiza reformele de care ţara are nevoie în cursul anului 2014', italienii demonstrează o scădere semnificativă a încrederii faţă de capacitatea politicii de a rezolva problemele concrete cu care cetăţenii se confruntă în această perioadă de criză economică şi continuă să ceară un 2014 dedicat reformelor, creării de noi locuri de muncă şi reducerii impozitelor, notează principalul cotidian roman.

Italienii nu mai au încredere nici în Europa, iar 60% dintre ei sunt convinşi că actuala criză economică va dura în următorii doi ani. Potrivit sondajului menţionat, formaţiunile politice din ţară - de stânga, de dreapta şi de centru - sunt stimate de mai puţin de 10% dintre cetăţenii italieni, care afirmă că 'apreciază mai mult magistratura, forţele armate şi Biserica Catolică', anunţă publicaţia menţionată.

Lipsa de încredere în capacitatea politicienilor italieni de a rezolva problemele create de criza economică este atât de mare, încât peste 30% dintre cetăţenii intervievaţi declară că 's-ar putea renunţa la democraţia reprezentativă' şi că democraţia este posibilă 'şi fără partide'.

Principalul aspect - şi cel mai îngrijorător - care reiese din acest sondaj se referă la 'fractura profundă' care s-a creat în ultimii ani între cetăţenii italieni şi toate instituţiile statului, care cuprinde nu numai regiunile, provinciile şi comunele, ci şi guvernul central şi figura şefului statului, care a pierdut, în ultimele 12 luni, 6% din procentajul de încredere al italienilor, potrivit sondajului amintit.

Şi acest lucru în ciuda faptului că premierul Enrico Letta (moderat de centru-stânga) continuă să traseze 'un bilanţ pozitiv' al perioadei de când se află în fruntea guvernului (opt luni), afirmând că 'în pofida tensiunilor politice care continuă să existe', anul 2014 va aduce reformele constituţionale şi instituţionale de care Italia are nevoie şi va îmbunătăţi performanţele economice ale ţării, precizează La Repubblica.

Publicaţia Corriere della Sera din Milano relevă că, în privinţa reformelor instituţionale prevăzute pentru anul viitor, şeful guvernului de la Roma, Enrico Letta, a evocat recent şi necesitatea unei noi legi electorale, care 'va fi aprobată înainte de luna mai a anului 2014, când se vor desfăşura alegerile pentru Parlamentul european', precum şi modificarea actualului sistem bicameral.

De asemenea, premierul italian a mai anunţat recent că executivul său se va concentra pe crearea de noi locuri de muncă pentru tineri şi pe scăderea impozitelor pentru cetăţenii italieni, supuşi la o presiune fiscală 'fără precedent'. Dacă va continua să beneficieze de 'stabilitate politică', a mai declarat Letta, Italia va reuşi în 2014 să îşi redreseze economia şi să reînceapă să crească, observă principalul cotidian milanez.

Publicaţia La Stampa din Torino scrie însă că - din cauza crizei economice - 'lipsa de încredere a italienilor este aproape totală' şi că aceştia sunt convinşi că 'nimeni şi nimic nu îi mai poate salva', nici măcar Europa, încrederea italienilor în instituţiile Uniunii Europene 'prăbuşindu-se' cu 11% în ultimul an şi cu circa 20% în ultimii 10 ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor