Cluj-Napoca: Recorduri la ediţia a XIV-a a Târgului Gaudeamus
alte articole
Iubitorii de carte sunt aşteptaţi, începând cu 17 aprilie, la cea de a XIV-a ediţie a Târgului Gaudeamus care a poposit la Cluj-Napoca, în Piaţa Unirii. Târgul de carte face parte din seria de evenimente care marchează 85 de ani de la prima transmisiune a postului public de radio şi 20 de ani de la inaugurarea programului Lectura, prin ediţia de debut a Târgului Gaudeamus Carte de Învăţătură.
La ediţia 2013, vor fi prezente 85 de edituri, cu o ofertă bogată de titluri, după cum a declarat Irina Ungureanu, reprezentanta organizatorilor. Pentru cititori au fost pregătite mai multe momente speciale.
“La Târgul Gaudeamus din Cluj-Napoca, vin 85 de edituri care vor avea standuri. Vom organiza un concurs de lectură, o competiţie de creativitate pe teme literare pentru elevii de liceu din clasele terminale. Acest concurs se organizează în toate oraşele unde mergem cu târgul şi la el pot participa elevi din zonele respective. Acum îi vom avea invitaţi pe elevii din Cluj-Napoca şi împrejurimi. Câştigătorii etapelor zonale vor merge la Bucureşti, la finală. Fiind un concurs de comunicare şi creativitate, elevii vor avea de răspuns la întrebări tip grilă din programa şcolară, vor crea eseuri, vor participa la probe de dezbateri, iar cei mai buni vor fi premiaţi”, a declarat, pentru Epoch Times, Irina Ungureanu.
Toţi cei care doresc să-şi îmbogăţească biblioteca, să răsfoiască în voie cele mai noi volume sau doar să se relaxeze într-un spaţiu dedicat lor pot merge, până duminică, 21 aprilie, în pavilionul ridicat în Piaţa Unirii. Vizitatorii vor avea de ce să fie mândri pentru ca la târgul din acest an se anunţă multe recorduri.
“Cea de a XIV-a ediţie a târgului se prefigurează deja drept una a recordurilor, cel puţin din punctul de vedere al statisticii preliminare; numărul mare al expozanţilor - aproape 90 – şi varietatea domeniilor de editare se vor reflecta în oferta generoasă pe care o vor prezenta publicului, atât prin numărul titlurilor care se vor regăsi în incintă, cât şi prin tematica abordată. Volume în miniatură pentru cei care abia învaţă să le ţină în mână, lucrări ştiinţifice publicate de cele mai prestigioase edituri din lume, romane de vacanţă şi lucrări de spiritualitate, CD-uri cu poveşti şi muzică clasică îi aşteaptă pe vizitatorii de toate vârstele”, au precizat organizatorii.
Repere importante din program
Amatorii de lectură sunt aşteptaţi la câteva evenimente importante ale târgului:
- joi, 18 aprilie, ora 11: lansarea volumului „Familia românească în comunism”, de Luminiţa Dumănescu, publicat de Editura Presa Universitară Clujeană;
- joi, 18 aprilie, ora 13: Editura Renaşterea – lansarea cărţii: „Mai putem trăi frumos?” aparţinând ÎPS Andrei Andreicuţ, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului;
- vineri, 19 aprilie, ora 15, finala zonală a Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”;
- sâmbătă, 20 aprilie, ora 12: lansarea volumului „Moartea la purtător. Stări şi cuvinte” de Irina Petraş, publicat la Editura Academiei de Studii Economice din Bucureşti;
- sâmbătă, 20 aprilie, ora 13: lansarea, de către Editura Eikon a volumului „Poveştile, viaţa şi moartea” de Vasile Sebastian Dâncu;
- sâmbătă, 20 aprilie, ora 15: premierea invitaţilor “de nota 10” ai târgului: olimpici internaţionali din Cluj şi judeţele limitrofe.
Organizatorii târgului vor încerca să-i scoată în evidenţă nu numai pe autorii de cărţi şi pe reprezentanţii editurilor, ci şi pe elevii cu merite deosebite. “Încercăm să acordăm mai multă vizibilitate premianţilor la olimpiade. Ei vor fi premiaţi în faţa publicului şi a presei, vor acorda interviuri”, a afirmat Irina Ungureanu.
Donaţii pentru biblioteci
Cei care vor vizita târgul pot participa, la fel ca la ediţiile precedente, la campania de donaţii “Cărţile se întorc acasă”. Volumele care le prisosesc pot fi dăruite celor care şi le doresc, dar au acces mai greu la ele. În acest an, cărţile primite din donaţiile vizitatorilor şi ale expozanţilor la târg vor ajunge la biblioteca Şcolii Gimnaziale din localitatea Borşa (judeţul Cluj) şi la biblioteca Grupului Şcolar din oraşul Borşa (judeţul Maramureş).
“În funcţie de numărul de volume care se vor strânge, este posibil să mai donăm şi la alte biblioteci. A fost amenajat un loc special la târg, unde pot veni vizitatorii să facă donaţii”, a precizat Irina Ungureanu.
Evenimentul de la Cluj-Napoca este organizat echipa Gaudeamus de la Radio România şi Radio Cluj.
Pe viitor, Târgul Gaudeamus va fi organizat, în perioada 15-19 mai, la Timişoara, apoi în luna august, la Mamaia, va urma un târg de carte şcolară la începutul noului an şcolar, iar la Bucureşti, evenimentul va avea loc în perioada 13-17 noiembrie. La ediţia de la Bucureşti, invitate speciale sunt ţările nordice – Norvegia, Suedia, Danemarca şi Finlanda.