Iubirile Cristinei Kirchner, o carte care provoacă un scandal uriaş în Argentina

Publicarea unei cărţi despre iubirile Cristinei Kirchner, preşedintele Argentinei, a provocat un scandal imens în statul sud-american. Cartea, purtând titlul "Los amores de Cristina" (Iubirile Cristinei), a fost scrisă de ziaristul Franco Lindner, şeful departamentului politic al revistei Noticias, una dintre cele mai citite din Argentina, notează miercuri cotidianul spaniol El Mundo.
Presedinta Argentinei, Cristina Fernandez de Kirchner. (STR / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
17.04.2013

Publicarea unei cărţi despre iubirile Cristinei Kirchner, preşedintele Argentinei, a provocat un scandal imens în statul sud-american. Cartea, purtând titlul "Los amores de Cristina" (Iubirile Cristinei), a fost scrisă de ziaristul Franco Lindner, şeful departamentului politic al revistei Noticias, una dintre cele mai citite din Argentina, notează miercuri cotidianul spaniol El Mundo.

Când Lindner l-a întrebat cum era relaţia sa cu preşedintele Argentinei, Jorge Capitanich şi-a slăbit nodul de la cravată ca şi cum ar fi rămas brusc fără aer. "Suntem prieteni buni... Uneori bem împreună un mate" (ceai tradiţional argentinian - n.red.), a răspuns fâstâcit cel care ocupa postul de guvernator al provinciei Chaco.

Ziaristul nu pricepea de ce politicianul se comporta ca un adolescent prins cu mâţa-n sac. "Eu doar vroiam să aflu gradul de afinitate politică dintre cei doi. N-aveam nici cea mai mică idee despre zvonurile care circulau despre Capitanich şi Cristina Kirchner", a povestit ziaristul, după ce s-a apucat să studieze mai în amănunt subiectul.

La 25 mai 2011, la ceremoniile organizate de ziua naţională a Argentinei, o femeie cu părul răvăşit şi care profera injurii s-a apropiat de tribuna oficială unde se aflau Jorge Capitanich şi invitata sa, Cristina Kirchner, care prezidau ceremoniile. Gărzile de corp nu au reuşit s-o oprească pe femeie. Aceasta, soţia guvernatorului Capitanich, Sandra Mendoza, s-a apropiat de dna Kirchner şi, preţ de câteva minute bune, i-a şoptit la ureche cine ştie ce, spre oroarea celor prezenţi. După incident şi până la terminarea festivităţilor, invitata de onoare a părut mai degrabă o statuie decât o fiinţă umană. 'Mendoza era orbită de gelozie. Cu trei zile înainte de scandal, soţul ei se întorsese de la New York unde, împreună cu Cristina Kirchner, participase la summitul ONU', povesteşte Lindner. Una dintre gărzile de corp l-a surprins pe guvernator pe când intra noaptea în hotelul în care se cazase Cristina. Şeful de la acea vreme al Serviciului de Informaţii ale Statului (SIDE), Miguel Ángel Toma, nici măcar nu a luat în seamă această informaţie. Nu era treaba lui să se amestece în viaţa privată a doamnei preşedinte, mai scrie ziaristul.

Însă, cine ştie cum, acel episod a ajuns la urechile lui Mendoza, care bănuia deja că soţul ei şi ocupanta Casei Rosada (reşedinţa oficială a preşedinţilor argentinieni - n.red.) aveau mult mai multe în comun decât pasiunea pentru infuziile de iarbă mate.

În prefaţa cărţii sale, Lindner o descrie pe Cristina Kirchner, în vârstă de 60 de ani, ca pe 'o femeie care se înconjoară de funcţionari ambiţioşi şi cel mai adesea tineri, care au alură de modele'. Cel care se potriveşte cel mai bine acestei descrieri este actualul vicepreşedinte al ţării, Amado Boudou. În 2008, la un an după ajungerea la putere, Cristina l-a pus în fruntea Ministerului Economiei, în ciuda obiecţiilor exprimate de soţul ei, Néstor Kirchner, care avea îndoieli în legătură cu competenţele "franţuzului", pasionat de muzica electronică şi de motocicletele de lux. Kirchner a bănuit, şi se pare că nu se înşela, că economistul ferchezuit îi sedusese soţia cu îndrăzneala juvenilă a celor 45 de ani ai săi. "Problema ta este că eşti gelos", i-ar fi spus Cristina soţului ei, considerând subiectul încheiat.

Doi ani mai târziu, locatarii River View, clădire situată în cartierul exclusivist Puerto Madero, au descoperit că imobilul fusese invadat de un contingent de tinerei taciturni care se chinuiau, fără prea mare succes, să treacă neobservaţi. "Nu erau gărzile de corp care îl însoţeau de obicei pe Amado Boudou. Ăştia făceau parte din dispozitivul de securitate al preşedintei. Ne-am întrebat ce-o face Cristina la ora asta în apartamentul ministrului", i-a povestit ziaristului o locatară a imobilului, identificată drept Sandra.

De altfel, era evident că şefa statului argentinian se sprijinea tot mai mult pe ministrul ei şi nu doar în sensul figurat al cuvântului. În septembrie 2009, unul dintre oamenii de afaceri care au participat la ceremonia de concesionare de credite pentru întreprinderile mici şi mijlocii, desfăşurată la Casa Rosada, a făcut o fotografie în care amfitrioana apărea odihnindu-şi capul pe umărul lui Boudou. "Părea relaxată şi deloc atentă la tot ceea ce se întâmpla în jurul ei. Din respect pentru preşedintă, nu am arătat nimănui acea fotografie", a povestit omul de afaceri.

Probabil că acum Cristina Kirchner regretă că l-a desemnat pe Aimé, după cum îl numesc prietenii, ca vicepreşedinte al său la alegerile din 23 septembrie 2011. La scurt timp după ce Boudou s-a văzut vicepreşedinte, SIDE a înregistrat o conversaţie a acestuia cu un grup de prieteni apropiaţi, în care Boudou spunea textual: "Ce urâtă este Cristina fără machiaj!"

Înregistrarea a ajuns în mâinile lui Máximo Kirchner, fiul Cristinei şi a lui Nestor Kirchner. Tânărul a intrat ca o furtună în biroul mamei sale, care nu era singură, ci însoţită de câţiva consilieri. "Cum poţi să-i permiţi chitaristului ăsta să şteargă cu tine pe jos?", şi-a întrebat el mama, stupefiată. Era deja prea târziu să-l înlăture de la putere pe cel care îi înfipsese un cuţit chiar în mândria ei de femeie. Însă, din acel moment, povesteşte ziaristul, Cristina Kirchner nu şi-a mai odihnit niciodată capul pe umărul lui Amado Boudou.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor