Ziua Mamei, celebrată în România de 1 mai

În acest an, prima duminică a lunii mai este un prilej de multiplă sărbătoare. Pe lângă Paşte, astăzi se sărbătoreşte şi Ziua Mamei, ocazie pentru a dărui un gând bun, o mulţumire şi, de ce nu, şi o floare, mamelor noastre.
. (Photos.com)
Ana Ion
01.05.2016

În România, în acest an, ziua de 1 mai nu marchează doar Ziua Muncii şi Paştele, ci şi Ziua Mamei care, începând cu anul 2010, se sărbătoreşte în prima duminică a lunii mai, adică astăzi.

Ziua Mamei şi Ziua Tatălui, care se sărbătoreşte în cea de a doua duminică a lunii mai, au fost legiferate ca sărbători în România începând cu anul 2010. Legea cu privire la aceste două sărbători a fost aprobată de Senatul României în luna iunie 2009, în urma unei iniţiative a Alianţei Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA) şi a unui grup de parlamentari români, printre care Ludovic Orban, Mircia Giurgiu şi Liana Dumitrescu.

"Instituirea Zilei Tatălui şi a Zilei Mamei reprezintă un demers firesc şi un gest de normalitate în societatea românească, în condiţiile în care ONU a instituit Ziua Internaţională a Familiei în data de 15 mai, astfel că din prima duminică a lunii mai şi până la 1 iunie vom aveam o lună dedicată sărbătoririi familiei", declara la momentul respectiv Mircea Giurgiu, iniţiatorul legii.

În 29 septembrie 2009, legea a fost dezbătută şi aprobată în Camera Deputaţilor. Ulterior preşedintele Băsescu a semnat decretul 1468 pentru promulgarea Legii pentru instituirea Zilei Mamei, decret publicat în M.O. 694/15 octombrie 2009. Prin acelaşi Decret, a fost promulgată şi Legea pentru instituirea Zilei tatălui.

Prin sărbătorirea Zilei Mamei, este subliniată importanţa acesteia în viaţa de familie şi în universul copilului. Până în anul 2009, România era printre puţinele state ale lumii, care, în lipsa unei Zile a Mamei, a marcat doar Ziua femeii, la 8 martie, în fapt o sărbătoare de sorginte comunistă. Iniţiativa unei zile a femeii i-a aparţinut marxistei Clara Zetkin. Propunerea Clarei Zetkin de a se institui o Zi Internaţionala a Femeii proletare avea un dublu scop: confiscarea revendicărilor feministe (vot universal, egalitatea salariilor etc.) de către mişcarea socialistă şi contracararea influenţei feministelor burgheze asupra muncitoarelor.

Pe plan internaţional, în circa 60 de state ale lumii, Ziua Mamei este, de regulă, sărbătorită în a doua duminică a lunii mai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor