Ziua Europei interzisă la Chişinău la solicitarea socialiştilor

Instanţele de judecată de la Chişinău au decis interzicerea sărbătoririi Zilei Europei în Moldova ca urmare a sesizării depuse de câţiva deputaţi socialişti.
9 Mai, sărbătorirea Zilei Europei (b365.ro)
Maria Maevschi
18.01.2016

Ca urmare a sesizării depuse de deputaţii Vasile Bolea, Grigore Novac şi Vlad Bătrîncea, instanţele au decis abrogarea dispoziţiei semnate de primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, prin intermediul căreia a solicitat ca pe data de 9 mai să fie marcată Ziua Europei, notează Realitatea.md.

„Socialiştii cred că este o crimă, iar argumentul principal este că această competenţă aparţine Parlamentului”, a subliniat primarul Dorin Chirtoacă.

La Chişinău, Ziua Europei s-a sărbătorit începând cu anul 2008. De menţionat că, tot la 9 mai în Moldova de peste Prut se sărbătoreşte şi Ziua Victoriei.

Potrivit instanţei de judecată, decizia de sărbătorire a Zilei Europei la Chişinău trebuie să aparţină Parlamentului. Astfel că primăria a făcut mai multe demersuri către Parlament cerând modificarea legislaţiei, astfel încât 9 mai să devină oficial marcarea Zilei Europei.

Până nu demult, Ziua Europei la Chişinău era marcată la 10 mai pentru a evita conflictele şi suprapunerea activităţilor cu cele dedicate victoriei asupra fascismului.

Potrivit sursei citate, edilul capitalei a semnat la 6 decembrie 2013, o dispoziţie prin care Ziua Europei să fie marcată la 9 mai, iar activităţile culturale organizate cu această ocazie să se desfăşoare în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor