Ziua Europei interzisă la Chişinău la solicitarea socialiştilor

Instanţele de judecată de la Chişinău au decis interzicerea sărbătoririi Zilei Europei în Moldova ca urmare a sesizării depuse de câţiva deputaţi socialişti.
9 Mai, sărbătorirea Zilei Europei
9 Mai, sărbătorirea Zilei Europei (b365.ro)

Ca urmare a sesizării depuse de deputaţii Vasile Bolea, Grigore Novac şi Vlad Bătrîncea, instanţele au decis abrogarea dispoziţiei semnate de primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, prin intermediul căreia a solicitat ca pe data de 9 mai să fie marcată Ziua Europei, notează Realitatea.md.

„Socialiştii cred că este o crimă, iar argumentul principal este că această competenţă aparţine Parlamentului”, a subliniat primarul Dorin Chirtoacă.

La Chişinău, Ziua Europei s-a sărbătorit începând cu anul 2008. De menţionat că, tot la 9 mai în Moldova de peste Prut se sărbătoreşte şi Ziua Victoriei.

Potrivit instanţei de judecată, decizia de sărbătorire a Zilei Europei la Chişinău trebuie să aparţină Parlamentului. Astfel că primăria a făcut mai multe demersuri către Parlament cerând modificarea legislaţiei, astfel încât 9 mai să devină oficial marcarea Zilei Europei.

Până nu demult, Ziua Europei la Chişinău era marcată la 10 mai pentru a evita conflictele şi suprapunerea activităţilor cu cele dedicate victoriei asupra fascismului.

Potrivit sursei citate, edilul capitalei a semnat la 6 decembrie 2013, o dispoziţie prin care Ziua Europei să fie marcată la 9 mai, iar activităţile culturale organizate cu această ocazie să se desfăşoare în Piaţa Marii Adunări Naţionale.