Taiwan: Alegerea unui nou preşedinte pro-independenţă ar putea afecta relaţiile cu Beijingul

Urnele de vot s-au deschis în Taiwan şi alegătorii sunt aşteptaţi să o voteze pe Tsai Ing-wen din DPP - un partid pro-independenţă - în calitate de prima preşedintă a lumii vorbitoare de limbă chineză. Un astfel de rezultat ar putea afecta relaţiile cu Beijingul.
Tsai Ing-wen, lidera partidului DPP din opoziţia taiwaneză. (Captură Foto)
Andrei Popescu
16.01.2016

Înainte de deschiderea de sâmbătă a secţiilor de votare, Tsai Ing-wen se situa în sondaje cu mult peste Eric Chu, candidatul din partea nepopularului partid de guvernământ Kuomintang (KMT).

De la preluarea puterii în 2008, actual preşedinte Ma Ying-jeou din KMT a intensificat relaţiile cu Beijingul care, în ciuda separării de Taiwan după războiul civil chinez din 1949, încă consideră insula o parte a teritoriului său şi doreşte reunificarea cu aceasta.

„Democraţia este modul nostru de viaţă”

Beijingul a avertizat anterior că nu va discuta cu niciun lider taiwanez care nu recunoaşte principiul “unei singure Chine”. Înţelegerea face parte dintr-un acord tacit între Beijing şi KMT, cunoscut sub numele de “consensul din 1992”, care stă la baza încălzirii relaţiilor dintre cele două state.

Totuşi, partidul de opoziţie DPP (Partidul Progresiv Democratic) este mult mai îngrijorat în privinţa Chinei decât este KMT. În plus, DPP este în mod tradiţional un partid pro-independenţă şi nu are niciun canal oficial de comunicare cu Beijingul.

„Democraţia nu reprezintă doar nişte alegeri. Democraţia este modul nostru de viaţă”, a declarat Tsai vineri, ultima zi de campanie electorală, arată Deutsche Welle.

Suportul pentru DPP şi pentru liderul său în vârstă de 59 de ani a crescut dramatic începând cu 2014, când sute de manifestanţi conduşi de studenţi au ocupat Parlamentul pentru mai mult de 3 săptămâni, în semn de protest faţă de acordurile comerciale negociate de KMT cu China.

Probleme economice

În timp ce temerile privind dependenţa economică a Taiwanului de China continuă, alegătorii se chinuie de asemenea să facă faţă salariilor mici şi preţurilor ridicate din sectorul imobiliar.

Secţiile de votare urmează să se închidă sâmbătă la ora locală 4 p.m. (0800 UTC). Prezenţa la vot a fost de peste 70% de la începerea alegerilor democratice în 1996. De asemenea, aproximativ 18,78 milioane de taiwanezi sunt eligibili pentru vot.

Tot sâmbătă vor avea loc şi alegerile parlamentare, iar KMT înfruntă riscul de a-şi pierde majoritatea parlamentară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor