Ziua 73 de proteste #rezist. "Este prima oară în viaţă când mă simt în nesiguranţă cu politicienii pe care îi avem!"
alte articole
Lanternele şi telefoanele mobile ale protestatarilor #rezist au luminat din nou întunericul lângă Guvern, în timp ce în Piaţa Victoriei a răsunat imnul, urmat de scandarea Demisia!
Determinaţi să reziste, protestatarii au revenit la Guvern, acuzând că cei din fruntea ţării, odată ce s-au văzut aleşi, au uitat ce au promis cetăţenilor şi şi-au făcut o prioritate din modificările Codului Penal şi din legi ce dau liber la jaf, precum OUG 6 şi OUG 9. Îngrijorarea este cu atât mai mare cu cât, în timp ce în Parlament curge cu proiecte/amendamente vizând dezincriminări, graţieri etc., pe de altă parte liderii coaliţiei la putere se lansează în diatribe la adresa multinaţionalelor, acuză planuri malefice de destabilizare a ţării şi pistonează pe pedala unui păgubos tip de naţionalism. Concomitent cu înfierarea "duşmanului" nenumit, Guvernul promite majorări uriaşe de salarii văzute de mulţi drept o formă de mituire a cetăţenilor, mituire ce riscă însă să ducă ţara în faliment. Totul pentru scăparea politicienilor de dosare şi pe o linie ce pare să facă jocul Moscovei.
În consecinţă, nemulţumiţi de ceea ce se întâmplă pe scena politică în prezent, oamenii revin iar şi iar la Guvern, deloc dispuşi să se resemneze în faţa împingerii ţării spre o zonă în care corupţia devine ceva banal, intrat în cotidian.
"Vreau să scăpăm de toţi ăştia de aici, din faţa noastră. Însă nu e suficient. Tot ieşim cât putem până or să plece. Trebuie să plece, ne duc ţara de râpă altfel. Nu ştiu... să-i ia DNA-ul unul câte unul, înainte să distrugă tot să nu mai rămână nimic", spune o protestatară.
Un alt protestatar afirmă că-l aduce în Piaţa Victoriei convingerea că guvernul şi-a pierdut credibilitatea ori, în lipsa credibilităţii, nu se poate guverna.
"Guvernul ar trebui să facă ceea ce este obligat să facă orice Guvern aflat la putere – să deschidă o cale de dialog, să ia seama la semnalul dat de cetăţeni. În definitiv, pe noi ne guvernează, sunt reprezentanţii noştri, ai noştri sunt, şi au ajuns acolo unde au ajuns, în clădirea Guvernului, la frâiele ţării tocmai pentru că au fost trimişi de cetăţeni, iar cetăţenii prin aceste proteste, prin protestele mari din februarie, din ianuarie, într-un fel i-au revocat, le-au retras încrederea. De lucrul ăsta trebuie să ia notă, însă tocmai asta nu fac", susţine protestatarul, în opinia căruia Guvernul ia măsuri la fel de periculoase în domeniul economic ca şi în cel penal, un exemplu clar fiind deja faimosul impozit pe gospodărie.
"Avem în jurul nostru ţări în care autoritarismul este emergent, au modele în jur, modele rele. Cred că vor merge foarte departe. Aceasta este îngrijorarea noastră. Un Guvern care a făcut un gest, pe 31 ianuarie, unic şi nu şi l-a asumat e în stare să facă şi o întreagă suită de alte gesturi în materie de economie, de strategie, de politică externă pe care nu şi le va asuma şi pentru care nu are de fapt mandat de la cetăţeni", concluzionează protestatarul.
Tot de Guvern se plânge şi un alt protestatar, acuzându-i pe cei de la putere că ar face orice să îşi scape pielea:
"Felul în are Guvernul Dragnea, era să spun Grindeanu dar..., decide să guverneze în continuare ţara asta (mă aduce aici n.r.). Faptul că se comportă ca nişte animale sălbatice prinse într-un colţ şi sunt dispuşi să facă aproape orice ca să-şi scape pielea, faptul că în momentul ăsta sunt într-un joc de totul sau nimic iar asta se vede în fiecare lucru pe care îl fac zi de zi", explică protestatarul #rezist.
Excedată de acţiunile celor aflaţi la putere, o protestatară îşi mărturiseşte dorinţa de a scăpa de ALDE, PSD, de Guvernul lor şi de toate "combinaţiile nefericite."
"Este pentru prima oară în viaţa mea când mă simt în nesiguranţă cu politicienii pe care îi avem şi chiar am unele momente în care îmi e teamă. Asta mă face să vin aici şi să sper în continuare că vom aduce ţara asta pe drumul cel drept. Ştiu că e un gând măreţ şi probabil că nu putem face noi asta, dar e un pas", spune protestatara, în opinia căreia în Piaţa Victoriei se nasc idei frumoase, sunt oameni frumoşi şi de acolo s-ar putea porni ceva.
Întrebată cum ar vedea schimbarea dacă Guvernul ar pleca astăzi, protestatara vorbeşte despre dispariţia celor cu dosare penale din fruntea ţării:
"Ar trebui să dispară domnul Dragnea, ar trebui să dispară alţii ca el, domnul Tăriceanu. Nu mi se pare firesc ca în fruntea ţării să avem mereu oameni condamnaţi penal sau cu acte de corupţie. Mi se pare că dacă ai făcut lucrul ăsta trebuie să stai în spate, nici măcar într-un partid, te duci în mediul privat şi dovedeşti acolo că eşti un om bun!", susţine femeia.