Ziua 47. "Revoluţia Bunului Simţ" continuă: "Nu admit să fiu condus de un grup infracţional organizat!"
alte articole
UPDATE: În jur de 100 de persoane au fost pe baricade sâmbătă seara în Piaţa Victoriei, în pofida ploii, pentru a scanda, din nou şi din nou "Demisia!", "PSD, ciuma roşie!" şi "Jos Tăriceanu, Dragnea şi Grindeanu!".
Păstrând tradiţia, la ora 21 protestatarii #rezist au cântat imnul şi au luminat zona din faţa Guvernului cu lanternele sau luminile telefoanelor mobile, după care au strigat, minute în şir, Demisia!
La 47 de zile de proteste - aproape cam cât a durat fenomenul Piaţa Universităţi în 90 - oamenii se declară revoltaţi că cei ce au adoptat OUG 13 şi complicii lor continuă să fie în funcţii, că Parlamentul e în continuare plin de corupţi care fac legi cu dedicaţie şi că partidele - în special cele la putere - nu dau semne că ar vrea să se înceapă o schimbare la faţă. În consecinţă, protestatarii se declară hotărâţi să revină până când lucrurile se vor schimba.
"Cred că ne aflăm într-o situaţie extrem de critică. Niciodată nu am crezut că România va ajunge să fie condusă de o majoritate parlamentară care vrea să-şi protejeze corupţii şi penalii. Deşi au abrogat OUG 13 continuă cu aceeaşi idee de a modifica Codul Penal pentru a-i favoriza pe cei aflaţi în închisoare sau cei urmăriţi penal. Or, eu nu pot să admit să fiu condus de un grup infracţional organizat", declară un protestatar.
"Vrem să dăm un semnal Guvernului că nu poate guverna fără credibilitate, şi-a pierdut această credibilitate demult, în 13 ianuarie. Nu se poate guvernă o ţară fără ca poporul să aibă încredere în tine. Când ţi-ai pierdut credibilitatea actul guvernării pare aproape imposibil!", spune un alt protestatar.
Cât despre determinarea de a reveni la proteste într-o perioadă de aproape 50 de zile, pentru unii aceasta îşi are rădăcina în dorinţa de a continua ce s-a început în 1990, când în Piaţa Universităţii oamenii cereau o Românie liberă de comunism, o Românie în care să se trăiască în dreptate şi adevăr.
"Determinarea mea e din ianuarie '90 (...) de atunci mi-am dat seama că totul a fost o minciună şi dezinformare. Practic toată clasa asta politică are buba asta mare, minciuna prin care au venit la putere, omorând 1000 de oameni. Ce a urmat după Revoluţie a fost crima care continuă până azi. Fără adevărul despre felul în care au pus mâna pe putere prin genocid împotriva poporului, întotdeauna va exista o pată. Părerea mea e că ei ar trebui să se cureţe de această pată", spune un participant la protest.
* * *
Intrată în cea de-a 47-a zi, "Revoluţia Bunului Simţ" - care le-a adus românilor admiraţie şi respect pe plan internaţional - continuă în Piaţa Victoriei unde protestatarii #rezist revin seară de seară, pentru a cere demisia Guvernului Grindeanu, care nu demult adopta, "noaptea ca hoţii", infama OUG 13 care mutila Codurile penale în favoarea infractorilor.
Protestatarii îşi doresc, la pachet cu plecarea lui Grindeanu, şi demisia celor doi lideri ai coaliţiei de guvernământ consideraţi autorii morali ai acţiunilor Guvernului - Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, pe care i-au inclus în "selecta" categorie de "politicieni penali" care îşi văd doar propriul interes cu riscul de a da foc ţării.
Deşi au trecut destule zile de când au început protestele, unele chiar cu ploaie şi ninsoare, oamenii nu par dispuşi să renunţe la forma lor de protest până când actualul Guvern nu va fi înlocuit cu unul format din oameni responsabili şi corecţi, care să lucreze în beneficiul lor nu al unor grupuri de interese.
"Principala realizare a mişcării Rezist nu constă în abrogarea ordonanţei 13, deşi umilirea unei puteri corupte, obligate să dea înapoi scrâşnind din dinţi, este întotdeauna o realizare. Mult mai importante însă decât această victorie de etapă, poate chiar provizorie sunt cele două miracole: miracolul trezirii la conştiinţa civică a tinerei generaţii şi miracolul schimbării imaginii românilor în lume, a reîndrăgostirii de noi, de farmecul, dezinteresarea, umorul şi creativitatea noastră a presei internaţionale", a comentat, recent, scriitoarea Ana Blandiana. (Mai multe aici)
Credit foto: Mihuţ Savu