Ziua 22 de proteste. OUG 13, respinsă în Parlament. Strada cere continuarea schimbării

După victoria notabilă obţinută astăzi prin respingerea în Parlament a OUG 13, cetăţenii continuă să vină în Piaţa Victoriei, cerând ca cei care au încercat să legifereze hoţia să plece şi să lase la guvernare oameni nepătaţi şi corecţi.
Loredana Diacu
21.02.2017

alte articole

Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)
Loredana Diacu
21.02.2017
Se încarcă player-ul...

UPDATE. Protestul se apropie de final. În Piaţa Victoriei mai sunt în jur de 100 de persoane.

Ziua 22 de proteste la Guvern (Mihuţ Savu)
Ziua 22 de proteste la Guvern (Mihuţ Savu)

* * *

UPDATE. După cum ne-au obişnuit în fiecare seară, la ora 21:00, protestatarii - în număr de câteva sute - şi-au aprins luminile telefoanelor şi au cântat Imnul Naţional al României, după care au scandat, minute în şir, "Demisia! Demisia!".

Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

* * *

UPDATE. "Dragnea la-'nchisoare, Dragnea la-'nchisoare, laaa muuulţi ani!", i-au cântat cei din Piaţă liderului PSD.

Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Întrebaţi ce îi motivează să vină în continuare la Guvern şi după respingerea OUG 13 în Parlament, protestatarii spun că Grindeanu trebuie să demisioneze, pe de o parte pentru că Guvernul nu mai este credibil, pe de alta pentru că ţine de minime standarde să nu accepţi să fii condus de cineva care a încercat să legifereze hoţia. De asemenea, Dragnea şi Tăriceanu ar trebui şi ei să plece, cred oamenii.

"Sunt miniştri în lume, dle Grindeanu, care şi-au dat demisia pentru că au luat un Snickers din banii statului, dvs. ignoraţi 600.000 de oameni care vă cer demisia în stradă: Ruşine, Ruşine să vă fie, o să fim aici în fiecare zi, până vă daţi demisia!", îi transmite un tânăr premierului.

"Suntem în stradă pentru că Parlamentul a votat abrogarea OUG 13. Este prima noastră mică victorie, încă mai avem de ieşit şi mai avem de lucrat în raport cu domnii politicieni. Au început să înţeleagă ce aşteptăm de la dumnealor, nu au înţeles chiar totul si îi ajutăm să meargă înainte cu schimbarea. Avem probleme mari la cele două camere ale Parlamentului; aşteptăm să înţeleagă PSD, în primul rând, că aceşti doi oameni sunt o problemă. Şi apoi mai avem o problemă cu Guvernul. Atenţie, a fost o ordonanţă guvernamentală şi Guvernul este responsabil cu OUG 13. Aşteptăm să tragă concluziile...", adaugă o altă persoană.

Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Unii dintre manifestanţi îşi expun temerea că OUG 13 va reapărea, sub altă formă, strecurată în vreun act normativ, în timp ce alţii au venit pur şi simplu să sărbătorească victoria, căci, spun ei, respingerea OUG 13 este o victorie a lor, a celor care zi de zi au ieşit în stradă refuzând să accepte hoţia ca mod de viaţă.

n seara asta am venit să sărbătorim respingerea OUG 13 în Parlament şi adoptarea OUG 14. I-am spus copilului că am câştigat. M-a întrebat de ce am câştigat. I-am spus: pentru că oamenii care voiau să fure nu au mai reuşit, pentru că noi am venit aici să protestăm. M-a întrebat, am câştigat toţi? Da, am câştigat cu toţii!", ne spune o mamă venită la protest cu fetiţa ei.

"Acum ştim că suntem câteva sute de mii de oameni foarte atenţi la ce se întâmplă, foarte rapizi în reacţie şi foarte hotăraţi să nu-i mai lăsăm să fure noaptea ca hoţii sau ziua ca hoţii şi de câte ori va fi nevoie ne vom întoarce aici", adaugă tânăra.

Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

* * *

UPDATE. În jur de 400 de persoane s-au strâns în Piaţa Victoriei, unde scandează "Demisia, demisia!".

În Piaţă flutură drapele tricolore şi se pot vedea, de acum cunoscutele, foi roşii cu mesajul "Fără penali în Guvern".

Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Pe latura dinspre muzeul Antipa a fost instalat un drapel mare pe care este scris mesajul: "Respect, Încredere, Atitudine".

* * *

Pentru a 22-a zi consecutiv, cetăţenii revin în Piaţa Victoriei, unde cer demisia Guvernului şi a celor ce se fac vinovaţi de adoptarea OUG 13 prin care coaliţia PSD/ALDE a încercat "legalizarea hoţiei."

Protestul are loc la câteva ore după ce plenul Camerei Deputaţilor a adoptat legea de respingere a OUG 13 precum şi legea de adoptare a OUG 14 - ordonanţa prin care, la presiunea Străzii, Guvernul a abrogat treisprezecele. Votul dat astăzi în Parlament poate fi considerat o victorie uriaşă a cetăţenilor care, timp de trei săptămâni, indiferent că afară a fost ger, viscol, ninsoare sau a plouat, au ieşit în stradă cerând tranşarea clară şi corectă a situaţiei.

Respingerea OUG 13 nu mai este însă suficientă pentru ca oamenii să renunţe la proteste. Acum, mulţi dintre protestatari se simt literalmente sfidaţi de declaraţiile arogante ale lui Dragnea, Grindeanu, Tăriceanu care au vorbit despre multinaţionale ce finanţează manifestanţii, despre politicieni care ar vrea să vină la guvernare fără să fi câştigat alegerile, câini care au protestat etc. şi cer ca aceştia să dispară din viaţa politică.

"Acum, zilele astea, mă aduce aici discursul lor duplicitar, adică una vorbesc când merg la întâlnirile Uniunii Europene, în SUA, un discurs foarte bun, pe care-l apreciem, şi când vin în ţară - dar efectiv în următoarea zi - alt discurs, cu totul altceva, adresat nu stiu cui, pentru că noi nu mai putem să-i credem, am ajuns la o indignare insuportabilă, zi de zi alte minciuni şi asta cu multinaţionalele e peste puterile noastre de înţelegere", declara luni un protestatar.

Desigur, nu doar indignarea îi mână pe protestatari ci în primul rând dorinţa de a trăi într-o Românie normală, o ţară în care să nu trebuiască să doarmă cu teama că peste noapte cei la putere dau legi care să mineze statul de drept. Mulţi dintre cei intervievaţi de Epoch Times în aceste zile au vorbit despre speranţa într-o Românie mai bună, în care prioritatea celor la putere să fie educaţia, spitalele şi nu albirea dosarelor corupţilor şi eliberarea lor din închisori.

Sper să avem o ţară normală, să fim conduşi de nişte oameni normali, să nu mai fie nevoie să ieşim să ne cerem drepturile mereu. (…) Cerem să nu fim furaţi, să fie o ţară în care educaţia şi sănătatea primează. Sunt importate şi aspectele cu închisorile, dar sunt altele care contează", ne declara, nu mai demult de ieri, un tânăr venit la protest cu fiul său.

Photo credit: Mihuţ Savu

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor