Proteste neobişnuite în Belarus se extind dincolo de capitală

Poliţia din Belarus înconjoară mulţimea de protestatari.
Poliţia din Belarus înconjoară mulţimea de protestatari. (Getty Images)

Proteste neobişnuite în Belarus s-au răspândit dincolo de capitală în alte oraşe unde mii de oameni au manifestat împotrivă unei noi legi severe a taxelor.

“Legea împotriva paraziţilor sociali” pretinde celor care declară mai puţin de 183 de zile de muncă pe an să plătească 235 euro compensare pentru taxele pierdute – ceea ce este mai mult decât salariul mediu lunar.

În oraşul, la Gomel, duminică, un protestatar anonim a demonstrat împotriva supra taxării şi a "îmbuibaţilor" din jurul guvernului preşedintelui Alexander Lukaşenko.

“Am o pensie de 350 de euro, am lucrat la o grădiniţă timp de 25 de ani. Cheltui 260 de euro pe servicii publice iar el are o faţă atât de grasă că nu va mai încăpea pe ecran în curând, iar întreaga administraţie are aceleaşi feţe - pe cheltuiala noastră”, susţinea aceasta.

Protestele s-au desfăşurat şi în Mogilev, al treilea oraş ca dimensiune, precum şi în Hrodna.

Niciun protest nu a fost autorizat dar, surprinzător, autorităţile le-au tolerat până acum.

Vineri, în jur de 2000 de persoane au protestat la Minsk, mulţi dintre ei având pancarte prin care protestau împotriva legii date de Lukaşenko.

Liderul bielorus Lukaşenko, aflat la putete de două decenii, este cunoscut pentru naţionalismul său şi pentru duritatea cu care striveşte protestele antiguvernamentale.