"Aţi reuşit, ne-aţi unit!" - Grupuri civice din toată ţara lansează Contract România
alte articole
Galeriile Galateca din Bucureşti au găzduit, marţi, într-o atmosferă impregnată de spiritul protestelor anti-OUG 13, lansarea coaliţiei naţionale "Contract România", coaliţie ce reuneşte 18 grupuri civice formale sau informale din 8 judeţe, născute în urma mişcărilor civice de stradă din ultimii ani.
Organizaţiile care şi-au dat astăzi mâna la Galateca sunt: Aradul Civic, CIVICA Iaşi, Evoluţie în Instituţie (EII), Grupul de Acţiune Civică Bacău, Iniţiativa Craiova, Iniţiativa România, Liga Civică Galaţi, Oradea Civică şi Iniţiativa Timişoara. La rândul său, Iniţiativa Timişoara reuneşte grupurile Activ Civic, ACUMA, Ariergarda, Asociaţia ARAS - filiala Timişoara, Asociaţia Culturală Diogene, Asociaţia SPICC, LGBTeam, Organizaţia Studenţilor din Universitatea Timişoara (OSUT), Pieces of Heaven, Yacht Club Timişoara.
"Organizaţiile semnatare s-au născut şi au acţionat în contextul abuzurilor instituţionale şi legislative ale unei guvernări capturate de reţele de corupţie şi în lipsa unei opoziţii politice democratice puternice, coerente şi determinate, care îşi asumă fără echivoc valorile democraţiei liberale. Acţiunea civică a străzii şi sprijinul partenerilor externi ai României au fost singurele stavile împotriva deraierii vieţii politice româneşti de la valorile democratice şi de la domnia legii.
Construim şi deschidem această platformă pentru grupurile civice formale sau informale care doresc să reorienteze decizia publică şi administrativă către cetăţean, care susţin public şi neechivoc libertăţile şi drepturile individuale, domnia legii şi orientarea euroatlantică a României", au anunţat organizatorii.
Valorile şi obiectivele la care au subscris organizaţiile semnatare ale "Contractului pentru România" sunt Libertate şi democraţie; Drepturi şi libertăţi individuale; Stat de drept şi anticorupţie; Integritate, competenţă, transparenţă; Respect şi încredere, solidaritate şi toleranţă, diversitate; Proprietate privată şi economie de piaţă funcţională; Drumul european şi euro-atlantic al României.
Potrivit organizatorilor evenimentului - Iniţiativa România - coaliţia lansată astăzi este materializarea unui vis ce s-a născut după protestele post Colectiv, când mii de oameni s-au revărsat în stradă revoltaţi că indiferenţa şi corupţia autorităţilor au permis apariţia unei tragedii ce a costat vieţile a zeci de tineri nevinovaţi.
"Noi am pornit cu această idee după tragedia din Colectiv, să unim oamenii buni să îi aducem într-o reţea naţională şi după un an de muncă grea, de eşecuri câteodată am reuşit să facem primul pas către această coaliţie naţională de grupuri civice", a explicat Mihai Poliţeanu, liderul Iniţiativei România, invitând grupurile civice care rezonează cu valorile şi obiectivele Coaliţiei Contract România să li se alăture.
Potrivit lui Poliţeanu, coaliţia va avea patru mari obiective, două reactive şi două de construcţie. Obiectivele "de reacţie" ale coaliţiei sunt apărarea independenţei justiţiei şi luptei împotriva corupţiei şi apărarea şi promovarea libertăţilor individuale şi caracterului laic al statului. Cele de construcţie vizează pe de o parte crearea şi operaţionalizarea unei reţele naţionale de grupuri civice în toate judeţele ţării şi municipiul Bucureşti, precum şi în diaspora, capabile să acţioneze sau să reacţioneze cu privire la teme şi proiecte de interes naţional şi, pe de altă parte, liberalizarea şi reforma legislaţiei electorale şi a finanţării partidelor politice până la alegerile pentru Parlamentul European din 2019.
"De astăzi strângem rândurile, ne pregătim de ceva vreme pentru asta, ne pregătim de câţiva ani, ne pregătim cu protestele din ultimii ani şi protestele de după Colectiv. Când am ales Galeria Galateca pentru acest eveniment ne-am dorit să creăm măcar o parte din energia protestelor din stradă, aşa că am aşternut pe pereţii galeriei, cuvinte care au răsunat în glasurile a sute de mii de români: "#rezist", "#insist", "#noaptea ca hoţii", a declarat, la rândul său, moderatoarea evenimentului, Diana Voicu, de la Iniţiativa România.
Invitat de onoare la lansare a fost Daniel Kaddik, director pentru Europa de Sud-Est al Fundaţiei Friedrich Naummann pentru Libertate, acesta subliniind faptul că pe lângă rezistenţă, lucru în care societatea civilă din România a dovedit că a excelat după adoptarea OUG 13, este nevoie de insistenţă pentru schimbarea în bine a României.
Este foarte uşor să te dai bătut în faţa problemelor care te copleşesc. Însă românii nu au făcut asta anul acesta. Şi eu, lucrând cu prietenii de aici din România de 5 ani de zile am fost foarte mândru să văd asta.
Deoarece este foarte important să stabilim schimbarea. Este foarte uşor să ne canalizăm forţele în a face faţă unui sistem care în momentul de faţă nu ne place. Este derizoriu să aşteptăm ca altcineva să facă schimbările pe care le facem noi. Însă nu e de ajuns doar să rezistăm, este foarte important să insistăm să facem schimbări, însă pentru aceasta oamenii trebuie să îşi ofere angajamentul, să se implice. Este important să creeze o mişcare socială, o opoziţie. (...)
Politicienii şi administraţiile publice ar trebui să acţioneze în serviciul populaţiei, nu să conducă populaţia. Politicienii care încearcă să schimbe legea pentru a-şi servi propriile interese şi pentru a scăpa de închisoare, nu ar trebui să conducă ţara. Administraţiile care lasă tinerii să ardă în cluburi sau oameni în spitale, nu îşi servesc şi nu acţionează în numele populaţiei.
Dar nu putem aştepta să vină altcineva să schimbe aceste lucruri", a explicat Kaddick.
Prezent, de asemenea, la lansare, Preston Savarese, Rule of Law Officer la Ambasada SUA din Bucureşti, a vorbit despre importanţa luptei anticorupţie.
"De ce îi pasă Americii de lupta anticorupţie de aici din România? Nu e vorba de altruism sau idealism. Statele Unite ale Americii îşi doresc ca România să reuşească în lupta sa anticorupţie pentru că o Românie puternică este un partener mai puternic atât din punct de vedere economic cât şi ca siguranţă.
O Românie mai puternică înseamnă un NATO mai puternic şi o Uniune Europeană mai puternică. Cred că nu are rost să diminuăm importanţa luptei anticorupţie care se dă aici în România.
Economiştii estimează ca şi costuri, pierderi în urma corupţiei 1 trilion de dolari anual. Comisia europeană estimează ca şi cost pentru Uniunea Europeană, ca pierdere, 120 de miliarde de euro. Dar acestea sunt costuri directe ca să zic aşa. Aşa cum spunem în limba engleză este doar vârful icebergului. Costurile reale ale corupţiei sunt mult mai mari şi mult mai dificil de realizat, de obţinut", a explicat Savarese, în opinia căruia lupta împotriva corupţiei are nevoie de implicarea tuturor membrilor societăţii.
În opinia reprezentantului Ambasadei SUA, românii trebuie să facă pasul de la a fi reactivi la a face, la a aduce o viziune proprie.
"Nu încerc să îndemn pe nimeni să protesteze împotriva Guvernului, spun că (...) nicio ţară nu poate fi cu adevărat puternică dacă cetăţenii acelei ţări nu au o conştiinţă trează şi dacă nu se implică activ în procesul de guvernare.
Conştiinţa socială, implicarea activă în procesul de guvernare, voluntariatul, acestea sunt remedii ale cancerului de care v-am vorbit mai devreme. Remedii împotriva lipsei de speranţă, lipsă de încredere în democraţie şi pierderea demnităţii umane", a adăugat Savarese.
La finele conferinţei de lansare, în Piaţa Revoluţiei a fost întins un uriaş drapel UE, gest menit să arate adeziunea membrilor coaliţiei la valorile europene.
Mai multe informaţii despre Contract România pot fi accesate pe pagina Coaliţiei
Reacţii
Aşa cum era de aşteptat, în sala în care a avut loc lansarea au fost prezenţi mai mulţi protestatari din Piaţa Victoriei, oameni care, de luni de zile ţin aprinsă, ca să îi cităm, flacăra de veghe a democraţiei. Mesajul transmis de aceştia converge înspre ideea că oamenii trebuie să pună osul la treabă, să treacă peste diferenţe, orgolii, interese personale şi să se implice pentru schimbarea în bine a ţării.
"Pe mine şi pe mulţi alţii ne bucură ceea ce s-a reuşit azi. Faptul că atâtea organizaţii şi grupuri civice din toate părţile României au avut şi au şi pus în practică ideea de a se organiza cumva pentru o colaborare şi o coordonare mai bună, mi se pare un exemplu de atitudine sănătoasă, constructivă. Şi când zic un exemplu, chiar mă gândesc că mi-aş dori să întâlnesc aceeaşi abordare şi în alte zone ale societăţii în care trăim. A renunţa la orgolii, la diverse interese personale, ignoranţă sau altceva care dezbină şi a urmări mai ales numitorul comun şi valorile care ne unesc, pentru a putea face împreună nişte paşi sănătoşi spre dezvoltare, ar fi ideal să se întâmple şi în atâtea instituţii publice sau private importante.
Desigur că ar fi bine să facă şi partidele politice asta, însă dinspre acestea nu am mari aşteptări, din păcate. Oamenii implicaţi în ceea ce s-a început azi cu Contract România mie îmi stârnesc respect şi admiraţie. Şi pentru faptul că au decis să nu stea cu mâinile în sân şi să facă ceva, atât cât pot ei, pentru a îmbunătăţi situaţia (şi nu doar pentru ei, ci şi pentru ceilalţi). Dar m-a bucurat să aflu şi care sunt valorile în jurul cărora s-au adunat că să acţioneze împreună – democraţie şi libertăţi individuale, stat de drept şi anticorupţie, integritate, competenţă, transparenţă, respect, drum european etc. Mesajul transmis azi îmi pare a fi că nu vom mai aştepta ca bunicii sau străbunicii noştri „să vina americanii”, ci ne apucăm noi de treabă, să facem să fie curat şi bine în gospodăria noastră.
Atunci când realitatea nu ne convine, cred că există două posibilităţi: să o acceptăm până la urmă şi să ne adaptăm cu o eventuală resemnare sau să facem ceva pentru a o schimba. Această a două posibilitate presupune acţiune sau acţiuni. Fiindcă doar acţiunile au rezultate. A nu face nimic, ori doar a vorbi despre ce ne-am dori „să se facă” sau lamentările sterile printre cei apropiaţi, nu înseamnă doar că nu vom îmbunătăţi cu nimic realitatea, însă într-o anumită măsură cred că ne-ar face chiar complici ai celor dăunători realităţii şi vieţilor noastre", a declarat Marius Matei, unul din protestatarii ce revin aproape seară de seară lângă Guvern.