Zimbabwe va adopta yuanul ca mijloc oficial de plată

Cetăţenii din Zimbabwe vor putea în curând să cumpere în yuani, în condiţiile în care guvernul ţării a anunţat că va adoptat moneda chineză. Măsura a fost luată după ce Beijingul a anulat o datorie de 40 milioane de dolari pentru Zimbabwe.
Yuani.
Yuani. (Captură Foto)

China a devenit cel mai mare investitor din Zimbabwe, care a fost ocolit de Occident datorită situaţiei drepturilor omului şi recesiunii puternice care a început în 1999.

“Ei [China] au declarat că ne anulează datoriile, care ajung la scadenţă în acest an. [În plus], ne aflăm în proces de finalizare a instrumentelor datoriilor şi de calculare a datoriilor”, a declarat ministrul Patrick Chinamasa.

Zimbabwe a renunţat la propriul său dolar în 2009 după hiperinflaţia care a zguduit ţara, moneda sa devenind inutilizabilă. De atunci, ţara a folosit mai multe valute străine, inclusiv dolarul american, moneda euro şi randul sud-african.

Conform ziarului The Guardian, yuanul chinez a fost deja adăugat în coşul de valute străine folosit din 2009, dar până acum nu a fost aprobat pentru tranzacţii publice.

Acordul marchează cea de-a doua acţiune majoră în 2015 din partea Chinei pentru preşedintele Robert Mugabe, după ce acesta a fost numit câştigătorul din acest an al Premiului Confucius pentru Pace, sau alternativa Chinei pentru Premiul Nobel pentru Pace.

Cu acest premiu, Mugabe s-ar fi alăturat altor laureaţi precum Vladimir Putin (2011), Kofi Annan (2012) şi Fidel Castro (2014). Dar liderul statului Zimbabwe a decis să nu se prezinte la ceremonie după ce a aflat că premiul nu a fost aprobat oficial de Beijing.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie