Zgonea şi Tăriceanu, acuzaţi de abuz în serviciu de liberali

Şefi celor două Camere, Valeriu Zgonea şi Călin Popescu Tăriceanu, trebuie să demisioneze pentru că au ascuns intenţionat decizia CCR prin care numirea lui Ion Anton la Curtea de Conturi a fost declarată neconstituţională, a declarat liberalul Tinel Gheorghe.
Gheorghe Tinel
Gheorghe Tinel (Epoch Times România)

"Avem deci un prejudiciu material creat prin menţinerea lui timp de 11 luni în funcţie şi avem, pe de altă parte, o încălcare, un abuz în serviciu al celor doi preşedinţi ai celor două Camere. Le cer public să demisioneze, pentru că este o gravă încălcare a atribuţiilor şi a competenţelor domniilor lor.

Cei doi preşedinţi, în calitatea lor stabilită conform Regulamentului celor două Camere, conduc şedinţele Birourilor permanente reunite şi au obligaţia să dispună respectarea termenelor legale şi încadrarea în termenele legale. Este o obligaţie care decurge din textul constituţional transpus în regulamentul celor două Camere", a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, viceliderul Grupului parlamentar PNL din Camera Deputaţilor, Tinel Gheorghe, citat de Agerpres.

Liberalul susţine că grupul PNL a anticipat comportamentul conducerilor celor două Camere din Birourile permanente reunite şi a cerut încă din 16 septembrie 2014 rezolvarea în condiţiile legii a numirii lui Ion Anton în funcţia de consilier la Curtea de Conturi.

"Este incalificabil că o decizie a CCR nu a fost pusă în practică. Este vorba de respect faţă de lege. Este un prejudiciu material creat — aproximativ 150.000 de lei. O să vedeţi în răspunsul dat de domnul Nicolae Văcăroiu, care trebuia să-l suspende pe domnul Anton Ion, avea această obligaţie. Dânsul se apără invocând o scrisoare adresată în 29 octombrie 2014 celor două Camere, cerându-le imperativ să pună în practică decizia CCR. Însă, după părerea mea, nu-l absolvă de vinovăţie pe domnul Văcăroiu", a subliniat Tinel Gheorghe.

Deputatul PNL susţine că, prin decizia CCR din 8 octombrie 2014, numirea lui Ion Anton la Curtea de Conturi a fost declarată neconstituţională, decizie care a fost pusă în practică abia în septembrie 2015, adică după 11 luni.

"În această perioadă, Anton Ion a fost remunerat. Eu m-am adresat domnului Văcăroiu şi l-am întrebat dacă domnul consilier a primit indemnizaţie în această perioadă, dacă da, în ce calitate şi la ce sume se ridică, cine răspunde pentru prejudiciul creat, cum se va proceda pentru recuperarea acestuia şi dacă s-au dispus măsuri", a afirmat Tinel Gheorghe.

Potrivit politicianului, Constituţia prevede că "dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale îşi încetează efectele juridice în 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii, dacă în acest interval Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile constituţionale cu dispoziţiile Constituţiei; pe durata acestui termen dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne