Macovei: Legea votului prin corespondenţă, praf în ochii alegătorilor aruncat de PSD şi PNL

Nu demult, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat mult aşteptata Lege a votului prin corespondenţă, lege care în opinia europarlamentarului Monica Macovei nu este în favoarea votanţilor din diaspora.
Europarlamentarul Monica Macovei
Europarlamentarul Monica Macovei (DIETER NAGL/AFP/Getty Images)

"Este doar o păcăleală, un praf în ochii alegătorilor aruncat de PSD şi PNL. Votul prin corespondenţă ar trebui să însemne faptul că alegătorul nu mai vine la consulat sute de kilometri, ci trimite un plic cu opţiunea sa. Or, legea prevede deplasarea alegătorului de trei ori la consulat — pentru preînregistrare, pentru înregistrare şi, apoi, pentru a-şi lua plicul.

Gorghiu şi Dragnea au încheiat votarea în Parlament a legii cu o pupătură, (...) pentru că şi-au spus că îşi menţin electoratul captiv din România, iar românii din străinătate tot nu vor putea vota", a declarat Monica Macovei.

Şefa M10 consideră că înregistrarea trebuie să se facă on-line. "Votul prin corespondenţă pentru toţi românii din ţară şi din străinătate ori votul electronic pentru toţi românii ar spulbera partidele mari, PSD şi PNL, şi ar face loc iniţiativelor politice democratice în România".

Pe de altă parte, chiar dacă vor beneficia de votul prin corespondenţă la alegerile din 2016, cei aproximativ 3 milioane de români din străinătate nu vor putea alege decât 2 senatori şi 4 deputaţi, asta datorită noii legi a alegerilor parlamentare susţinută de PSD şi PNL.

Vorbim de un număr disproporţionat de mic de aleşi, o reprezentare de 1 deputat la 750.000 de români şi 1 senator la 1,5 milioane, în condiţiile în care în ţară norma de reprezentare e de zece ori mai mică: un deputat la 73.000 de locuitori.