Zgomotul facut de om in marile mondiale ameninta fauna salbatica

Zgomotul facut de om in marile si oceanele mondiale devine o amenintare crescuta pentru balene, delfini si broaste testoase, care utilizeaza sunetele pentru a comunica, pentru a-si procura alimente si pentru a gasi parteneri, au declarat miercuri expertii in fauna salbatica.
Huruitul motoarelor navelor, anchetele seismice ale companiilor de petrol si gaz, si sonarele militare sacaitoare declanseaza o "ceata acustica si o cacofonie de sunete" subacvatice, ce sperie animalele marine si le afecteaza comportamentul.
"Exista acum dovezi ce leaga zgomotele puternice subacvatice de majore esuari ale mamiferelor marine, in special casalotii", a spus Mark Simmonds, directorul stiintific al societatii de conservare a balenelor si a delfinilor, la o conferinta de presa la Roma.
Simmonds, care vorbea pe marginea unei conventii a programului Natiunilor Unite pentru mediu in legatura cu speciile migratoare, din 1-5 decembrie, a spus de asemenea ca exista tot mai multe indicii cum ca anumite daune din tesutul cetaceelor este legat de zgomot.
Expertii banuiesc ca animalele agitate pot avea tendinta de a sari in apa in mod haotic si de a suferi ceva similar cu "ramificatiile" umane ale scafandrilor — simptomele bolii fiind simtite atunci cand scafandrii nu fac decompresiuni corespunzatoare dupa o scufundare mai lunga, sau in apa adanca.
Conform "Zgomotul din Ocean: Inchideti-l", un nou raport al Fondului International pentru asistenta animalelor, distanta de la care pot comunica balene albastre a scazut cu 90 %, ca urmare a nivelurilor tot mai mari de zgomot.
In ultimii 50 de ani, zgomotul subacvatic de frecventa joasa a dublat la fiecare 10 ani valoarea decadei precedente, datorita triplarii numarului de nave, a spus de asemenea, raportul.
Acesta a adaugat ca sunetul produs de armele cu aer comprimat folosite pentru anchetele seismice in exploatarile de petrol pot calatori mai mult de 3000 km (1864 mile) de la sursa lor.
Cresterea numarului de nave si a vitezei lor a condus la mai multe loviri ale animalelor marine de catre acestea, animale deja amenintate de vanatoare si de schimbarile climatice.
Expertii spun, de asemenea, ca exista ingrijorari privind cresterea nivelului de dioxid de carbon fapt ce va duce la ridicarea nivelului de aciditate al apei, contribuind la o crestere a zgomotului din oceane, intrucat atunci cand creste aciditatea, apa absoarbe mai putin zgomot.
"Daca exista mult zgomot de fond, animalele nu pot auzi cand vine o barca", a spus Simmonds. "Are efectul cocktailului de la petreceri".
Persoanele ce se ocupa cu conservarea marina, au indemnat guvernele si industria, la conferinta de la Roma, sa adopte motoare mai silentioase, regulile cu privire la anchetele seismice si sonare mai putin deranjante de catre fortele marine.
Uniunea Europeana a prezentat un proiect de rezolutie la congres, facand apel la membrii sai sa ia in considerare o gama larga de masuri de reducere a zgomotului sub apa.
Dar Simmonds a spus ca persoanele ce se ocupa cu conservarea marina erau ingrijorati ca presiuni din partea armatei si a industriei energetice, precum si nevoia unei cercetari mai detaliate asupra poluarii sonore marine, pot duce la o rezolutie atenuata substantial.
"Noi pur si simplu nu stim in aceasta etapa cat de multe animale sunt afectate de poluarea fonica, dar lipsa unor dovezi stiintifice depline nu ar trebui sa fie un motiv de a intarziere a actiunii", a spus Simmonds.