Zeci de tancuri şi blindate sosesc la baza Mihail Kogălniceanu din Constanţa

M1A1
M1A1 (Wikipedia)

Zeci de tancuri ale NATO, organizate în coloană, urmează să ajungă sâmbătă la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, potrivit publicaţiei Adevărul.ro, informaţia fiind confirmată şi de Ministerul Apărării Naţionale, într-un comunicat de presă trimis redacţiei.

„În perioada următoare, pe teritoriul României se efectuează mai multe transporturi de tehnică militară aparţinând Forţelor Terestre Americane dislocate în Europa. Militarii americani şi echipamentele din aceste transporturi vor participa la exerciţii comune cu militarii români.

Tancurile şi maşinile blindate, îmbarcate în trenuri, au parcurs cea mai mare parte a traseului până la Constanţa pe calea ferată. Convoiul ar trebui să ajungă în Gara Lehliu sâmbătă la 5 dimineaţa. De acolo se va îndrepta către Medgidia, unde este programat să sosească la ora 10.00. Mai departe, blindatele şi tancurile vor fi duse tot pe calea ferată până în baza aeriană Mihail Kogălniceanu. Blindatele urmează să participe la exerciţii militare împreună cu tancuri ale Armatei române. Armata americană a extins mobilizările de trupe începute vara trecută în cadrul operaţiunii "Atlantic Resolve".

"Până la sfârşitul verii, veţi putea vedea o operaţiune care se întinde de la Baltica până jos la Marea Neagră", a spus Michael Foster, comandantul Brigăzii 173 Aeropurtate a forţelor terestre ale S.U.A., cu baza în Italia, citat de publicaţia BreakingDefense.com.

Alte şase nave de război, printre care şi una americană, au ajuns vineri dimineaţă în Portul Constanţa. Vasele vor lua parte luni la un exerciţiu în Marea Neagră.

Gruparea navală NATO Standing Maritime Group-2 (SNMG-2), care se află în Marea Neagră, este alcătuită din patru fregate (Canada, Turcia, Italia şi România), un crucişător (S.U.A., nava comandant) şi o navă auxiliară (Germania). Forţele Navale Române sunt reprezentate în grupare de fregata Regina Maria, cu un elicopter la bord, iar celelalte nave sunt: crucişătorul USS Vicksburg, fregatele HMCS Fredericton, TCG Turgutreis, ITS Aliseo şi nava auxiliară FGS Spessart.

De altfel, Operaţiunea "Atlantic Resolve South" va suplimenta numărul trupelor din Bulgaria, România şi alte state care nu se simt chiar confortabil în faţa ameninţărilor externe. Operaţiunea "Atlantic Resolve" a fost lansată în aprilie 2014, în ţările baltice şi Polonia. Includerea României şi a Bulgariei în această operaţiune se traduce şi prin creştere numărului militarilor ce participă la aceste exerciţii.

În ultimele luni, forţele NATO au desfăşurat exerciţii intense în mai multe state, iar Marea Neagră a fost împânzită de nave de război aparţinând statelor membre ale alianţei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.