Iohannis şi Komorowski discută problema securităţii regionale
alte articole
Preşedintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit joi, 12 martie la Varşovia cu preşedintele Republicii Polone, Bronislaw Komorowski. La finalul convorbirilor, cei doi şefi de stat au susţinut o declaraţie de presă comună. Printre subiectele abordate s-a aflat şi semnarea unei declaraţii comune în domeniul securităţii regionale.
Aceasta problemă a fost amplu discutată de preşedintele Poloniei care a declarat că parteneriatul comun semnat este foarte necesar din punctul de vedere al dezvoltării situaţiei din "această parte a Europei, unde au intervenit modificări negative în ceea ce priveşte mediul de securitate".
Potrivit lui Komorowski calendarul politic comun îndeamnă şi el spre intensificarea colaborării dintre Polonia şi România pentru că perspectiva Summitului NATO de la Varşovia din 2016 ar trebui să fie o ocazie de a întări Flancul Estic. El a reiterat că "va trebui să încercăm să luăm decizii care să crească sentimentul de securitate în această regiune şi nu voi ascunde faptul că eu contez pe colaborarea cu România în această privinţă şi contez pe colaborarea cu România în ceea ce priveşte elaborarea unei poziţii comune şi unor idei comune în chestiunea acestui flanc estic al Alianţei".
Referindu-se la chestiunea regională, Bronislaw Komorowski a subliniat accentul deosebit pus pe Ucraina şi Moldova şi faptul că Occidentul trebuie să fie pregătit şi pentru o evoluţie negativă a situaţiei, prin posibilitatea nerespectării înţelegerilor de la Minsk. El a mai informat că, în urma vizitei comune făcute împreună cu preşedintele Ucrainei în Moldova, a luat hotărârea de a organiza întâlnirea a trei preşedinţi: cel al României, al Ucrainei şi al Poloniei, la care să se discute situaţia din regiune.
La rândul lui, preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat că această regiune a Europei, se confruntă în prezent cu provocări majore şi a subliniat necesitatea reevaluarii şi consolidarii Parteneriatul Strategic dintre România şi Polonia. Iohannis a mai reiterat şi susţinerea fermă a României pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional.
"O parte importantă a discuţiei cu preşedintele Komorowski a fost dedicată evoluţiilor îngrijorătoare din vecinătatea estică. Am condamnat în termenii cei mai fermi deteriorarea gravă a situaţiei de securitate în sud-estul Ucrainei, exprimând în acelaşi timp speranţa într-o implementare progresivă a pachetului de măsuri convenit la Minsk pe 12 februarie. Am reconfirmat întreaga disponibilitate a României de a contribui, alături de Polonia şi de alţi parteneri din UE, la avansarea proceselor de reformă din Ucraina".
Ionahhis a declarat că pentru România susţinerea parcursului european al Republicii Moldova rămâne o prioritate majoră: "Suntem decişi să-i acordăm un sprijin cât mai consistent în acest sens. Am fost amândoi de acord că trebuie transmis constant un mesaj ferm de susţinere a drumului proeuropean al tuturor ţărilor membre ale Parteneriatului Estic".
Potrivit declaraţiilor, acordul adoptat de Iohannis şi Komorowski urmăreşte nu doar întărirea relaţiei bilaterale de securitate dintre România şi Polonia, ci şi "dezvoltarea corelată a parteneriatelor strategice pe care le avem cu SUA şi solidaritatea politică în NATO". Astfel, în vederea pregătirii Summitului NATO de la Varşovia din 2016 s-a convenit să se organizeze în toamna acestui an la Bucureşti o nouă ediţie a unei întâlniri la nivel de şefi de stat, în formatul care a avut loc în iulie anul trecut la Varşovia.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.