Zece ţări africane lovite de ciumă. Cresc temerile privind răspândirea bolii către Occident

Malawi este cea de-a zecea ţară din Africa ce a fost plasată în stare de alertă ridicată din cauza temerilor privind răspândirea Morţii Negre pe teritoriul său.
Şobolanii pot transmite, printre altele, şi ciumă. (Getty Images)
Andrei Popescu
14.11.2017

Statul african Malawi s-a alăturat Etiopiei, Kenyei, Africii de Sud, Mozambicului, Republicii Seychelles, Tanzaniei, La Reunion şi Insulelor Comore, devenind ultima ţară plasată în stare de alertă ridicată din cauza temerilor că ciuma pneumonică s-ar putea răspândi pe teritoriul său.

Autorităţile se tem că ciuma s-ar putea răspândi din Madagascar – unde şi-au pierdut viaţa deja 140 de oameni şi au fost infectate peste 2.000 de persoane – către statul învecinat Malawi.

Unii localnici din Madagascar au declarat că epidemia de ciumă a izbucnit din cauza faptului că unii săteni şi-au dezgropat strămoşii pentru ritualuri de înmormântare.

O altă teorie susţine că incendiile de pădure mai frecvente au alungat şobolanii şi puricii din păduri în aşezările umane, unde infectează oameni.

Dr. Dan Namarika, secretar la Ministerul Sănătăţii din Malawi, a precizat: “Avem pregătite materiale pentru prevenirea infecţiilor, precum şi grupuri şi echipe gata să fie activate în cazul în care îşi face apariţia [boala]”.

Ultimele cazuri de ciumă în Malawi au fost raportate în 2002, iar cea mai recentă epidemie în Madagascar este cea mai gravă din ultimii 50 de ani.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a afirmat că măsurile de control vor rămâne în vigoare până în aprilie 2018.

OMS a promis că va cheltui 4,2 miliarde de euro pentru a opri răspândirea bolii, oferind fonduri pentru ambulanţele locale şi operaţiunile de dezinfectare a clădirilor unde se aplică tratamentele.

Cel puţin 2.034 de cazuri suspectate sau confirmate de ciumă au fost raportate în Madagascar începând cu luna august.

Totuşi, unii oficiali consideră că numărul de cazuri raportate de ciumă pneumonică în Madagascar este în scădere.

Au fost făcute comparaţii între epidemia de ciumă din Madagascar din acest an şi cea din secolul al 14-lea, numită Moartea Neagră şi care a fost cea mai gravă epidemie de ciumă din istoria umanităţii.

Se crede că Moartea Neagră a provocat scăderea populaţiei globale de la 450 de milioane la 350 de milioane.

Boala are simptome similare cu cele ale gripei, cu febră declanşată pe neaşteptate, frisoane, dureri de cap, vomă şi ameţeli.

Ciuma pneumonică poate fi tratată cu antibiotice dar trebuie să fie identificată în primele 24 de ore. Altfel, ar putea deveni mortală pentru persoana infectată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor