O nouă epidemie mortală loveşte sud-estul Africii
alte articole
O epidemie foarte periculoasă, cauzată de un virus rar şi fatal, a izbucnit în estul Ugandei, până acum fiind identificate deja cinci cazuri, a confirmat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Este vorba despre Virusul Marburg – care provoacă boala Marburg (Marburg virus disease /MVD) sau febra hemoragică Marburg -, un virus asemănător cu Ebola, ce poate fi letal în aproximativ 90% dintre cazurile de infecţie.
În Turkana, un punct de trecere a frontierei dintre Kenya şi Uganda, au început controale temeinice de urgenţă, după ce trei membri ai aceleiaşi familii au murit în Uganda din cauza MVD.
Se crede că focarul a izbucnit în luna septembrie, când un bărbat, în vârstă de 30 de ani, care se ocupa cu vânătoarea şi locuia în apropierea unei peşteri cu o populaţie masivă de lilieci, a fost internat într-un centru local de sănătate cu febră mare, vomă şi diaree.
Întrucât bărbatul nu a răspuns la tratamentul împotriva malariei, iar starea sănătăţii sale s-a deteriorat rapid, a fost dus de urgenţă la un alt spital dintr-un district învecinat, dar a murit la scurt timp după internare.
Sora acestuia, în vârstă de peste 50 de ani, a murit la scurt timp după aceea, iar a treia victimă a murit în unitatea de tratament a unui centru local de sănătate.
Website-ul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a precizat: “Boala Marburg este o boală rară cu o rată ridicată a mortalităţii, pentru care nu există un tratament specific.
“Virusul este transmis prin contact direct cu sângele, fluidele corporale şi ţesuturile persoanelor sau animalelor sălbatice infectate (de exemplu, maimuţele şi liliecii frugivori)”.
Se estimează că, până acum, câteva sute de persoane au fost expuse la acest virus, unul dintre cei mai virulenţi agenţi patogeni cunoscuţi care infectează oamenii.
Primele simptome includ febră, frisoane, dureri de cap şi mialgie.
Ştirile privind noua epidemie au apărut în condiţiile în care Madagascarul este lovit de o epidemie fatală de ciumă, ce a ucis deja 127 de persoane.
Cazurile de ciumă s-au înmulţit în ultimele câteva zile iar Banca Mondială a acordat fonduri suplimentare pentru a furniza noi resurse în faţa “celei mai grave epidemii [de ciumă] din ultimii 50 de ani”.
Epidemia a fost comparată cu Moartea Neagră, atunci când ciuma a devastat Europa şi Asia în secolul al 13-lea, ucigând peste 50 milioane de oameni. În prezent, Moartea Neagră este considerată una dintre cele mai grave pandemii din istoria umanităţii.
Două treimi dintre cazurile înregistrate în Madagascar au fost provocate de ciuma pneumonică, ce se poate răspândi prin tuse şi strănut, iar fără tratament poate ucide în 24 de ore.
Epidemia a declanşat avertismente că boala s-ar putea să se răspândească în 9 ţări învecinate, inclusiv Mauritius şi Seychelles.