Daciana Sârbu cere revizuirea legislaţiei privind alimentele pentru persoanele cu nevoi nutriţionale speciale

Peste tot în lume, oamenii încercă să combată obezitatea, care este cauzată de o serie de factori.
Peste tot în lume, oamenii încercă să combată obezitatea, care este cauzată de o serie de factori. (Raul Arboleda / AFP / Getty Images)

Europarlamentarul PSD Daciana Sârbu a susţinut marţi în plenul Parlamentului European (PE) de la Strasbourg revizuirea legislaţiei în ceea ce priveşte alimentele pentru persoanele cu nevoi nutriţionale speciale. Ea a afirmat că este absolut necesară revizuirea, iar redefinirea zonei de aplicabilitate va bloca încercările frauduloase de promovare drept hrană sănătoasă a unor produse precum alimentele pentru sportivi, batoanele de slăbit ori aşa-numitul lapte de creştere.

În context, Daciana Sârbu a apreciat că nutriţia dezechilibrată este o ameninţare serioasă la adresa sănătăţii, în special atunci când se combină şi cu un stil de viaţă sedentar.

”OMS vorbeşte despre o adevărată epidemie de obezitate, iar acest fenomen afectează în mod îngrijorător copiii, o categorie extrem de vulnerabilă. Modul în care instituţiile europene tratează acest subiect va influenţa major nu numai sănătatea cetăţenilor europeni în decadele care urmează, ci şi situaţia economică şi socială a UE în viitor. Legislaţia menită să protejeze consumatorii şi să promoveze alimentaţia sănătoasă trebuie să fie o prioritate absolută în UE, iar ceea ce am reuşit în acest dosar reprezintă o evoluţie reală. Există consumatori care au nevoie de alimente speciale, pentru circumstanţele speciale în care se află, dar toţi consumatorii au nevoie de informaţii clare şi precise despre alimente, astfel încât să poată face alegeri în cunoştinţă de cauză şi să-şi protejeze sănătatea”, a afirmat Daciana Sârbu..

Europarlamentarul român a subliniat faptul că UE a realizat progrese în domeniu, în ultimii ani fiind adoptate câteva legi importante, dar a precizat că acestea sunt subminate de “legislaţia învechită, care nu mai este relevantă pentru piaţa alimentară de astăzi”.

”Revizuirea legislaţiei în ceea ce priveşte alimentele pentru persoanele cu nevoi nutriţionale speciale era deci un proces absolut necesar. Aş vrea să mulţumesc raportoarei pentru modul cum a coordonat acest proces, pentru disponibilitatea de a ţine cont de propunerile celorlalţi şi pentru că a reuşit să apere cu succes poziţia Parlamentului în negocierile cu Consiliul. Acordul la care s-a ajuns reflectă multe dintre priorităţile PE. Redefinirea zonei de aplicabilitate a acestei legislaţii va bloca încercările frauduloase de promovare drept hrană sănătoasă a unor produse precum alimentele pentru sportivi, batoanele de slăbit ori aşa-numitul lapte de creştere. Apreciez în mod deosebit faptul că am reuşit să stabilim prevederi foarte stricte în această privinţă”, a precizat Daciana Sârbu.

Daciana Sârbu este membru în Comisia pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară (ENVI) şi membru supleant în Comisia pentru agricultură şi dezvoltare rurală (AGRI) din Parlamentul European.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură