Zaharova, nemulţumită după promulgarea legii privind limba română: Are loc distrugerea directă a Moldovei din interior, în interesul altor state

Maria Zaharova
Maria Zaharova (Captură Video)

Arătându-se profund dezamăgită de decizia preşedintei Maia Sandu, privind promulgarea Legii care confirmă că limba de stat a Republicii Moldova este cea română, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, a calificat acest lucru drept „acţiuni anti-ruse” care vor duce la „distrugerea directă a Moldovei din interior în interesul altor state”.

„Acestea sunt desigur acţiuni anti-ruse. Uimitor însă este faptul că în faţa ochilor noştri se dezvăluie nişte mecanisme absurde, înrădăcinate în ceea ce se numeşte un proces presupus a fi democratic, desfăşurat sub egida Vestului.

Noi acum vorbim despre autorităţile oficiale ale Moldovei, iar faptul că ei implementează un curs antirusesc, este un lucru foarte rău, devastator pentru ei şi pentru regiune. Măcar o oarecare continuitate a paşilor, o logică în tot acest proces de-ar fi. Cel mai groaznic e că guvernarea oficială din Moldova promovează un curs anti-moldovenesc”, a declarat Zaharova în cadrul tradiţionalului briefing de presă săptămânal susţinut la sediul Ministerului rus de Externe.

Aceasta continuă s-o acuze pe Maia Sandu că atât ea cât şi cei pe care i-a pus în fotolii de conducere ar face tot posibilul să distrugă Republica Moldova ca stat în interesul altor state, fără să specifice la care anume se referă.

De menţionat este faptul că în perioada în care Republica Moldova era condusă de pro-rusul Igor Dodon, fost lider socialist, care a bătut recordul vizitelor înfăptuite de un şef de stat moldovean la Moscova, şi care a încercat din răsputeri să stabilească prin lege limba rusă ca a doua limbă de stat a Moldovei, autorităţile de la Kremlin nu aveau nicio nemulţumire adresată Chişinăului. Acest lucru s-a schimbat imediat ce la conducerea statului a venit Maia Sandu cu o guvernare pro-europeană, fapt ce a nemulţumit Federaţia Rusă, lucru pe care nu încetează să-l demonstreze.

„Însuşi preşedintele (Maia Sandu, n.r.) acestui stat, la moment, este cetăţean al altui stat (România, n.r.) şi lucrează atât ea cât şi cei pe care i-a numit în funcţii, în interesele nu ale Moldovei, ci a altor state. Astfel, are loc deja distrugerea directă a Moldovei din interior, în interesul altor state, dar nu adaptarea la nişte interese externe.

Eu vreau să-mi amintesc măcar un caz în care guvernarea singură, având instituţii democratice care trebuie să promoveze voinţa poporului, tinde să distrugă fundamentele suveranităţii naţionale, culturii naţionale şi politicii naţionale. Nu-mi amintesc ca acest lucru să se întâmple atât de evident. Poate prin diverse metode tăinuite, diversioniste, anumite regimuri se fac remarcate în acest sens, dar asta se întâmplă în mod deschis şi nimeni din Moldova nu poate face nimic”, s-a arătat nemulţumită Zaharova.

Făcând referire la un oarecare mediu academic şi ştiinţă, fără să dea explicaţii concrete în acest sens, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a menţionat că limba moldovenească a existat, există şi va exista de fapt, iar guvernarea de la Chişinău a modificat statului limbii de stat a Republicii Moldova din aer.

„Mă refer aici în mod special la legea prin care 'limba moldovenească' a devenit limba română. Repet, însuşi denumirea limbii acum este română, în pofida faptului că în istorie, în literatură, în mediul academic în primul rând, nu vorbim despre punctul de vedere al unuia sau altui politician, vorbim de ştiinţă - limba moldovenească a existat, există şi va exista de fapt.

Dar au venit nişte oameni, care pur ;i simplu au inventat o lege din nimic, din aer, şi au denumit limba maternă a acestui stat altă limbă. Dar pe de altă parte, am văzut experimentele desfăşurate zeci de ani în Ucraina, privind limba vorbită. Este un concept de bază al Occidentului de a şterge şi distrugere statele pe care le tutelează. Acum acest experiment este implementat, din păcate, în Moldova, prietena noastră”, a conchis Maria Zaharova.

Amintim că la 22 martie curent, preşedinta Maia Sandu a „promulgat Legea care confirmă un adevăr istoric şi incontestabil: limba de stat a Republicii Moldova este cea română. Îmi doresc ca limba română să ne unească pe toţi cei care trăim aici şi cărora ne este drag acest pământ.

Noi, alături de alţi peste douăzeci şi şapte de milioane de oameni de pe glob, vorbim limba română, una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene. Fie că este limba noastră maternă, fie că am învăţat-o pe parcursul vieţii, datorită limbii române noi nu avem nevoie de traducători: ne înţelegem dintr-un cuvânt şi spunem - într-un glas - că ʻvorba dulce mult aduceʼ”.

Menţionăm că limba română este o limbă indo-europeană din grupul italic şi din subgrupul oriental al limbilor romanice, fiind a cincea după numărul de vorbitori, în urma spaniolei, portughezei, francezei şi italienei. Din motive de diferenţiere tipologică, româna mai este numită în lingvistica comparată limba dacoromână sau dialectul dacoromân.

Cât despre „limba moldovenească”, aceasta era denumirea dată limbii române în Moldova sovietică de către ruşi, denumire folosită şi după proclamarea independenţei din 1991 în articolul 13, alineatul 1 din Constituţia Republicii Moldova până în martie 2023, când Parlamentul de la Chişinău a votat modificarea acestui lucru, făcând referire la o decizie a Curţii Constituţionale din 2013 potrivit căreia Declaraţia de Independentă prevalează asupra textului Constituţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe