Xi Jinping la Davos: "Întunericul nu poate acoperi niciodată lumina zorilor". Cere "multilateralism" şi renunţarea la ură

După ce a ruinat Planeta, liderul comuniştilor chinezi face apel la cooperare şi lăsarea la o parte a diferenţelor ideologice
Xi Jinping
Xi Jinping (Fred Dufour / AFP / Getty Images)

Discursul liderului comunist chinez survine în timp ce naţiunile se luptă cu pandemia de virus Wuhan, precum şi cu recesiunile economice cauzate de restricţiile naţionale privitoare la libertatea de mişcare.

Mai multe analize anticipează o resetare a relaţiilor cu noua administraţie Biden pe fondul războiului comercial sino-american în curs. Joe Biden, care a ajuns la Casa Albă pe 20 ianuarie 2021, este implicat în scandaluri legate de tranzacţii ilegale şi nedezvăluite cu entităţi din China.

Citiți și Firme ale familiei lui Joe Biden, legate de investiţii în domeniul medical din China

Liderul comuniştilor chinezi Xi Jinping a deschis Forumul Economic Mondial 2021 la Davos, Elveţia, printr-un discurs în care a cerut o cooperare mai profundă cu privire la pandemia COVID-19 în curs de desfăşurare şi consolidarea "multilateralismului" între naţiuni.

Pe parcursul anului 2020, regimul comunist de la Beijing a fost criticat de numeroşi analişti pentru modul în care a administrat focarul de virus - nerespectând clauzele Regulamentului Sanitar Internaţional semnat în 2005 prin eşecul emiterii de avertismente la timp către OMS, muşamalizând gravitatea focarului şi a bolii, dar şi permiţând călătoriile chinezilor în străinătate, în timp ce asupra oraşului Wuhan erau impuse blocaje stricte la sfârşitul lunii ianuarie.

Citiți și China nu permite experţilor medicali să intre în Wuhan. OMS se declară "dezamăgită"

Aflat la Davos, liderul comunist chinez a declarat că este necesar să se echilibreze măsurile COVID-19 cu dezvoltarea economică globală, precum şi ca economiile globale să adapteze modelele de creştere şi să-şi îmbunătăţească structurile.

„Ghidată de ştiinţă, raţiune şi spirit umanitar, lumea a realizat progrese iniţiale în lupta împotriva COVID-19. Acestea fiind spuse, pandemia este departe de a se termina, a spus el, adăugând că „iarna nu poate opri sosirea primăverii şi întunericul nu poate acoperi niciodată lumina zorilor”.

De asemenea, el a cerut ţărilor să abandoneze „prejudecăţile ideologice” şi să urmeze o cale comună de „coexistenţă paşnică, beneficii reciproce şi cooperare de tip win-win”.

Citiți și 17 ani de crime. Zeci de milioane de victime. Povestea măcelului despre care Occidentul alege să vorbească doar în şoaptă

„Diferenţele în sine nu sunt un motiv de alarmă. Ceea ce sună alarmant este aroganţa, prejudecăţile şi ura”, a spus el.

Xi Jinping a cerut, de asemenea, ţărilor să consolideze "guvernanţa globală" a sănătăţii publice, afirmând că problemele globale nu pot fi rezolvate de „nicio ţară singură”, adăugând că cooperarea cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a fost crucială pentru stimularea sănătăţii globale.

La începutul pandemiei, OMS a fost criticată pe larg pentru faptul că a retransmis în Occident propaganda Partidului Comunist Chinez, care la vremea respectivă (luna ianuarie) susţinea că boala nu se transmite de la om la om şi că fluxurile de călători şi marfă din China ar trebui lăsate deschise.

Citiți și Fostul premier britanic Gordon Brown cere formarea unui Guvern Mondial pentru a lupta contra virusului Wuhan

Organizaţia Mondială a Comerţului ar trebui, de asemenea, reformată, a spus Xi Jinping, adăugând că problemele legate de afacerile globale ar trebui rezolvate prin consultare.

„Să construieşti cercuri mici sau să începi un nou război rece, să respingi, să ameninţi sau să-i intimidezi pe ceilalţi, să impui [cu intenţie] decuplarea, întreruperea aprovizionării sau sancţiuni şi să creezi izolare sau înstrăinare nu va face altceva decât să împingă lumea în diviziune şi chiar în confruntare”, a spus Xi Jinping.

Citiți și Teoria că virusul Wuhan a fost scurs dintr-un laborator capătă tracţiune - consilier american de securitate naţională

Preşedintele Xi şi-a închis adresarea îndemnând puterile globale să consolideze cooperarea şi să evite abordările închise şi protecţioniste ale relaţiilor internaţionale.

„Ni s-a arătat de nenumărate ori că să cerşim [de la vecini], să mergem singuri şi să ne strecurăm într-o izolare arogantă va eşua întotdeauna. Să ne dăm cu toţii mâinile şi să lăsăm multilateralismul să ne lumineze drumul către o comunitate cu un viitor comun pentru omenire”, a declarat el.

Citiți și Biserica Catolică este infiltrată de globaliştii Marelui Reset - Arhiepiscopul Carlo Maria Vigano

Discursul este a doua adresare principală pe care preşedintele Xi a ţinut-o după ce a vorbit la Forumul Economic Mondial în 2017.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii