Două scandaluri simultane zguduie SUA înainte de alegeri: corupţia lui Joe Biden şi cenzura Twitter/Facebook
alte articole
La aproape două săptămâni înaintea alegerilor prezidenţiale americane, SUA este scena unor scandaluri fără precedent, care îl implică pe contracandidatul lui Trump în alegeri, Joe Biden, dar şi pe giganţii mass media socială americani.
Documente obţinute de publicaţia New York Post dezvăluie noi amănunte despre implicarea fostului vicepreşedinte american Joe Biden în demiterea unui procuror general ucrainean în jurul anilor 2015. Scandalul nu este nou, însă aduce dovezi de netăgăduit care atestă traficul de influenţă făcut de Biden la vremea respectivă.
Mai important, gigantul Twitter a ales să închidă conturile persoanelor care au transmis articolul pe platforma sa, victimă fiind chiar purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Kayleigh McEnany.
Facebook, la rândul său, a ales să frâneze transmiterea materialului pe platforma sa, pe motiv că informaţiile nu ar fi fost verificate.
Dacă toate acestea nu ar fi suficiente pentru a ridica întrebări masive legate de lipsa de imparţialitate a platformelor social media americane - criticate din cauza cenzurii tot mai accentuate a personalităţilor de dreapta -, serviciile Twitter au căzut ieri pentru o mare parte a clienţilor anglo-saxoni, lucru care a generat suspiciuni că gigantul şi-ar fi sabotat reteaua pentru a frâna transmiterea materialului către electoratul american.
******
Potrivit materialelor publicate de New York Post, Hunter Biden, fiul fostului vicepreşedinte american din administraţia Obama Joe Biden este ţinta unui episod dintr-un nou scandal, care îl implică pe tatăl său, actual contracandidat al lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale care se vor desfăşura în 3 săptămâni.
Materiale publicate de ziarul New York Post arată că Hunter Biden, care la scurt timp după căderea regimului Ianukovici a obţinut în mod bizar un loc în Consiliul de administraţie al companiei ucrainene Burisma, l-a prezentat pe tatăl său, pe atunci vicepreşedintele Joe Biden, unui director al acestei companii cu mai puţin de un an înainte ca bătrânul Biden să preseze guvernul din Ucraina să concedieze un procuror general care investiga compania.
Întâlnirea dintre Biden şi oficiali, care nu a fost dezvăluită până acum, este menţionată într-un mesaj de apreciere pe care Vadim Pozharskyi, consilier în board-ul Burisma, l-ar fi trimis lui Hunter Biden la 17 aprilie 2015, la aproximativ un an după ce Hunter a căpătat locul în Consiliul de administrare al Burisma, cu un salariu de până la 50.000 de dolari pe lună. Hunter Biden nu avea experienţa în industria energiei.
„Dragă Hunter, îţi mulţumesc că m-ai invitat la DC şi mi-ai dat ocazia să-l cunosc pe tatăl tău şi am petrecut ceva timp împreună. Este cu adevărat o onoare şi o plăcere”, se arată în e-mailul publicat de New York Post.
Un e-mail anterior din mai 2014 arată că Pozharskyi, al treilea om în Burisma, îi cere lui Hunter „sfaturi cu privire la modul în care ţi-ai putea folosi influenţa” în numele companiei. La vremea respectivă, Burisma era anchetată de parchetul ucrainean.
Corespondenţa, care zdrobeşte afirmaţia făcută anterior de Joe Biden că „nu i-a vorbit niciodată fiului sau despre treburile sale din străinătate”, se află într-o serie masivă de date recuperate de pe un laptop.
Laptopul a fost adus la un atelier de reparaţii din statul Delaware, rezidenţa lui Biden, în aprilie 2019, potrivit proprietarului.
Persoana care a adus laptopul Macbook Pro deteriorat - avea apă înăuntru - pentru reparaţii nu a plătit niciodată serviciul şi nu a încercat să recupereze computerul şi nici hard diskul, care deţinea toate datele stocate, potrivit mărturiei proprietarului magazinului, care a spus că a încercat în mod repetat să contacteze clientul.
Proprietarul magazinului susţine că nu l-a putut identifica pozitiv pe cel care a adus laptopul ca fiind Hunter Biden, dar a spus că laptopul purta un autocolant de la Fundaţia Beau Biden, numită astfel după răposatul frate al lui Hunter, fost procuror general al statului Delaware.
Alte materiale extrase de pe computer includ un videoclip dur de 12 minute care pare să-l înfăţişeze pe Hunter, care a recunoscut că se confrunta cu probleme de dependenţă, fumând droguri în timp ce era angajat într-un act sexual cu o femeie neidentificată - precum şi numeroase alte imagini cu conotaţie sexuală.
Fotografiile unei citaţii federale din statul Delaware publicate de New York Post arată că atât computerul, cât şi hard disk-ul, au fost confiscate de FBI în decembrie, după ce proprietarul magazinului a alertat agenţia federală cu privire la existenţa materialelor.
Dar înainte de a înapoia echipamentul, proprietarul magazinului a făcut o copie a hard diskului, pe care i-a dat-o unui avocat al lui Rudy Giuliani - Robert Costello.
Steve Bannon, fost consilier al preşedintelui Trump, a vorbit cu New York Post despre existenţa hard disk-ului la sfârşitul lunii septembrie, iar Giuliani a furnizat publicaţiei o copie a hard diskului duminică.
La mai puţin de opt luni după ce Pozharskyi i-a mulţumit lui Hunter Biden pentru că i-a făcut legătura cu tatăl său, vicepreşedintele a recunoscut că a făcut presiuni asupra preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko şi a prim-ministrului Arseni Iatseniuk să îl demită pe procurorul general Viktor Şokin (care ancheta Burisma), ameninţând că va bloca un împrumut de 1 miliard USD. Ameninţarea a avut loc în timpul unei călătorii la Kiev, în decembrie 2015, Biden fiind înregistrat când a povestit toate acestea la o întâlnire a CFR.
„M-am uitat la ei şi le-am spus: Plec peste şase ore. Dacă procurorul nu este demis, nu primiţi banii", s-a lăudat infatuat Biden la Consiliul pentru Relaţii Externe în 2018.
„Ei bine, fi-ar-ar să fie, ce să vezi, a fost concediat.”
Şokin a declarat că, în momentul demiterii sale, în martie 2016, avea „planuri specifice” de investigare a companiei Burisma, care „includea interogatorii şi alte proceduri de investigare a criminalităţii a tuturor membrilor comitetului executiv, inclusiv a lui Hunter Biden”.
Joe Biden a insistat că SUA au dorit îndepărtarea lui Şokin din cauza preocupărilor de corupţie, care erau împărtăşite de Uniunea Europeană.
Între timp, un e-mail datat 12 mai 2014 - la scurt timp după ce Hunter Biden s-a alăturat consiliului Burisma - arată că Pozharskyi încerca să-l facă să-şi folosească multele conexiuni politice pentru a ajuta compania.
Mesajul de e-mail avea subiectul „problemă urgentă” şi era trimis, de asemenea, partenerului de afaceri al lui Hunter Biden, Devon Archer, care primise şi el un loc în consiliul Burisma la acea vreme.
Pozharskyi atrăgea atenţia că „reprezentanţii noilor autorităţi la putere tind să se apropie destul de agresiv de N. Z. neoficial, cu scopul de a obţine bani de la el”.
N.Z. nu este identificat în e-mail, dar pare a fi o referinţă la fondatorul Burisma, Mykola Zlocevsky, al cărui prenume este o versiune ucraineană a numelui „Nicolae”.
Când presupusa presiune a eşuat, „au întreprins acţiuni concrete” sub forma „uneia sau a mai multor proceduri preliminare”, a scris Pozharskyi.
„Avem nevoie urgentă de sfaturile dvs. cu privire la modul în care aţi v-aţi putea folosi influenţa pentru a transmite un mesaj / semnal etc. pentru a opri ceea ce considerăm a fi acţiuni motivate politic”, a adăugat el.
Hunter Biden a răspuns spunând că este alături de Archer la Doha, Qatar, şi a cerut mai multe informaţii despre „acuzaţiile formale (dacă există) care se fac împotriva Burisma”.
„Cine este în cele din urmă în spatele acestor atacuri asupra companiei? Cine din actualul guvern interimar ar putea pune capăt unor astfel de atacuri?” a afirmat el.
Schimbul a avut loc chiar în ziua în care Burisma a anunţat ca şi-a extins consiliul de administraţie prin adăugarea lui Hunter Biden, care a fost pus la conducerea „unităţii juridice şi va oferi sprijin Companiei în cadrul organizaţiilor internaţionale”, potrivit unui comunicat de presă, care mai târziu a fost şters de pe site-ul Burisma.
Hunter Biden s-a alăturat, de fapt, consiliului în aprilie 2014, potrivit mai multor rapoarte.
Avocatul său a spus anul trecut că Hunter „nu era membru al echipei de conducere”, adăugând: „În niciun moment Hunter nu a fost responsabil de afacerile juridice ale companiei”.
La aproximativ patru luni după schimbul de e-mailuri dintre Hunter Biden şi Pozharskyi, Devon Archer i-a transmis lui Hunter Biden o serie de e-mailuri cu subiectul „impactul creşterii impozitului asupra producţiei Burisma”, în care era inclus Pozharskyi, în care se atrăgea atenţia că guvernul ucrainean a depus o nouă legislaţie fiscală în parlament.
„Dacă ar fi adoptată, această lege ar ucide întregul sector privat de producere a gazului”, a scris Pozharskyi.
În e-mailul din 24 septembrie 2014, Pozharskyi a mai spus că „va transmite aceste informaţii ambasadei SUA de la Kiev, precum şi biroului lui Amos Hochstein în SUA”. La acea vreme, Hochstein era noul trimis special al Departamentului de Stat şi coordonator pentru afaceri internaţionale cu energie.
Pe lângă faptul că a negat că i-a vorbit lui Hunter Biden despre relaţiile sale comerciale în străinătate, Joe Biden a negat în repetate rânduri orice conflict de interese sau acţiuni ilegale care ar implica Burisma.
În februarie anul trecut, Joe Biden a reacţionat extrem de negativ în timpul unei apariţii la emisiunea „Today” a NBC, când gazda Savannah Guthrie a întrebat dacă este „greşit ca [Hunter] să ia această poziţie, ştiind că acea companie dorea să aibă acces la tine”.
„Ei bine, nu este adevărat. Spui lucruri despre care nu ştii despre ce vorbeşti”, a răspuns bătrânul Biden.
În decembrie anul trecut, Joe Biden a adresat în injurii în timpul unui eveniment electoral din Iowa, unde un bărbat l-a acuzat că l-a trimis pe Hunter în Ucraina „pentru a obţine un loc de muncă şi a lucra pentru o companie de gaz, că nu avea experienţă în domeniul gazului, ci doar pentru a avea acces la ... preşedinte."
„Eşti un nenorocit de mincinos, omule. Asta nu este adevărat şi nimeni nu a spus asta vreodată”, a fumegat Biden. Biden a continuat apoi să-l ocărască pe bărbat numindu-l „gras” şi l-a provocat să „facă flotări împreună”.
FBI a trimis întrebările cu privire la confiscarea laptopului şi a hard disk-ului către Procuratura SUA din Delaware, unde un purtător de cuvânt a spus: „Biroul nu poate confirma şi nici nu poate nega existenţa unei anchete”.
Avocatul lui Hunter Biden a refuzat să comenteze detaliile, dar l-a atacat pe Giuliani.
„Aruncă teorii ale conspiraţiei larg discreditate despre familia Biden, bazându-se în mod deschis pe actori legaţi de serviciile secrete ruseşti”, a spus avocatul, George R. Mesires, despre Giuliani.