Wolfgang Schaeuble declanşează prăpădul în Grecia: investitorii îşi retrag banii

Unul dintre cei mai puternici şefi ai finanţelor din UE a avertizat că Grecia va fi forţată să iasă din zona euro dacă nu reuşeşte să îşi echilibreze situaţia financiară deficitară.
Ministrul german de Finanţe Wolfgang Schaeuble (Thomas Lohnes/Getty Images for VDZ)
Andrei Popescu
10.02.2017

Pe fondul temerilor legate de izbucnirea unei alte crize financiare europene, ministrul german Wolfgang Schaeuble a declarat că apelurile pentru reducerea datoriei imense elene va duce la Grexit.

Evaluarea tăioasă a ministrul german de Finanţe are loc după un raport negativ al Fondului Monetar Internaţional care a susţinut că economia fragilă a Greciei va deveni în curând “explozivă”.

Într-o mişcare ce ameninţă cu anularea pachetului actual de salvare financiară (bailout) a Greciei, FMI a cerut ca Europa să trimită chiar mai mulţi bani pentru a reduce datoria elenă “puternic nesustenabilă”.

Războiul cuvintelor privind modul de evitare a unei alte crize şi de asistare a economiei elene s-a intensificat, în condiţiile în care oficialii europeni au încercat cu disperare să ajungă la un acord.

Dar Schaeuble a criticat apelul FMI ca UE să injecteze mai mulţi bani în cuferele grecilor şi a declarat că Germania nu are nicio intenţie să reducă datoria Atenei.

“Pentru acest lucru, Grecia va trebui să părăsească zona euro”, a declarat el.

“Presiunea asupra Greciei pentru a aplica reforme trebuie menţinută pentru ca aceasta să devină competitivă, altfel nu pot rămâne [în zona euro]”.

Posibilitatea reducerii datoriei elene – prin bani publici – este văzută ca o idee toxică în Germania cu doar câteva luni înainte de alegerile germane, unde cancelarul Angela Merkel urmăreşte să obţină un nou mandat.

Impasul dintre UE şi FMI ar putea amâna o plată de peste 7 miliarde de euro ce trebuie efectuată de Grecia în luna iulie, şi pentru aceasta elenii au nevoie de o nouă tranşă din pachetul de bailout.

După ce FMI a publicat evaluarea sa dură la adresa situaţiei financiare a Greciei – susţinând că datoria elenă ar putea ajunge la 275% din PIB în 2060 – şeful fondului pentru bailout din zona euro a acuzat instituţia că analiza sa este greşită.

Şeful Mecanismului pentru Stabilitate Europeană, Klaus Regling, a declarat că angajaţii fondului au examinat “protecţiile fundamentale” incluse în pachetul de salvare financiară a Greciei.

El a declarat: “Soluţia pentru Grecia nu stă într-o reducere suplimentară a datoriei, ci în faptul că guvernul elen să implementeze reformele pentru a evita amânări în privinţa eliberării următoarei tranşe din împrumutul MSE”.

În ciuda faptului că a promis că va susţine cel de-al treilea bailout internaţional elen în 2015, FMI încă nu a aprobat oficial niciun fond ca parte a pachetului de 86 miliarde de euro.

Zona euro doreşte ca Grecia să atingă un surplus bugetar de 3,5% dar FMI consideră că economia elenă este prea slabă pentru a ieşi din criza datoriilor.

În plus, zona euro doreşte adoptarea unei legi care va oferi protecţii în cazul în care Grecia nu va reuşi să îşi acopere datoriile.

Guvernul elen de stânga se opune acestor măsuri dure, în special după ce a înregistrat pierderi semnificative în sondaje din cauza măsurilor de austeritate brutale pe care le-a autorizat la presiunea creditorilor externi.

Oficialii UE insistă să se ajungă la un acord în săptămânile următoare care va garanta implicarea FMI, fiind văzut ca o necesitate în Berlin.

Un ministru elen chiar a făcut o acuzaţie dură la adresa oficialilor din Berlin, sugerând că aceştia încearcă să forţeze Grecia să iasă din zona euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor