Stiglitz despre viitorul zonei euro: “Mai rău decât Marea Criză”
alte articole
Situaţia curentă pentru multe dintre statele UE a fost etichetată ca fiind “sumbră”, în condiţiile în care continuă să aibă datorii imense şi nu pot găsi o cale de ieşire, a declarat Joseph Stiglitz.
Renumitul economist şi profesor a susţinut un discurs miercuri la întâlnirea anuală din Davos a Forumului Economic Mondial.
Stiglitz a declarat în timpul unei discuţii numite “Repararea Dezbinării Europei” că zona euro nu a fost creată pe fundalul existenţei unor instituţii care ar putea să o susţină. Iar, ca urmare, a precizat el, se prăbuşeşte.
El a declarat: "În Europa au lucruri care funcţionează mult mai bine – dar Europa ca un întreg, în special de la criza financiară globală, zona euro s-a aflat aproape de stagnare".
"Cred că moneda euro este o parte a motivului pentru care zona euro nu merge bine".
"Este doar o parte din motiv, dar totuşi este o parte din motiv".
"Când ai o monedă unică fără flexibilitate, pentru a permite ţărilor mai slabe precum Grecia, Italia sau Spania să se ajusteze, atunci rezultatul acelei situaţii constă în probleme foarte reale".
"Crizele, recesiunile adânci, [crează situaţii în care] PIB-ul de astăzi din Grecia este cu peste 20% sub ceea ce a fost înainte de criză".
"Este mai rău decât în Marea Criză economică în aproape toate aceste ţări". "Acest lucru va modela reacţiile politicienilor şi ale Uniunii Europene".
Stiglitz insistă că a existat o lipsă de înţelegere în rândul statelor membre când acestea au acceptat moneda euro, din moment ce nu au realizat că vor ceda într-o anumită măsură suveranitatea economică. El a adăugat: “Ele se simt oarecum trădate de către lideri".
Ca răspuns la criza economică, ţările renunţă la protecţiile sociale şi aplică tăieri de salarii, a susţinut Stiglitz. Promisiunile făcute în privinţa unei uniuni şi globalizări mai apropiate nu au fost îndeplinite, a mai afirmat economistul.
De asemenea, s-a afirmat că globalizarea economică şi tehnologia joacă un rol în eşecul zonei euro.
Comisarul UE pentru Probleme Economice şi Financiare a declarat că furia şi nemulţumirea se răspândesc în UE, adăugând că rămâne încrezător că pot fi luate măsuri pentru a impulsiona zona euro.
Pierre Moscovici a declarat: "Suferinţa europenilor este provocată de creşterea economică prea slabă, de şomajul prea ridicat şi de datorii prea mari".
"Unii oameni consideră că sunt cei care au pierdut de pe urma globalizării". "Există inegalităţi tot mai mari şi cred că există o chestiune pe care trebuie să o adresăm mai bine deoarece restul vine de la sine".
“Modul de combatere a populismului este să fii popular; [aşa că] fiţi populari şi puteţi rezolva problemele" a ]ncurajat Stiglitz elita de la Davos.