William Barr critică giganţi hi-tech pentru colaborare cu China. Twitter blochează mesajele unui jurnalist despre campania de atrocităţi împotriva uigurilor

Protest al uigurilor în faţa sediului Comisiei Europene, în Bruxelles, 27 aprilie 2018.
Protest al uigurilor în faţa sediului Comisiei Europene, în Bruxelles, 27 aprilie 2018. (Getty Images)

După ce a respins pretenţiile teritoriale ale regimului comunist de la Beijing în privinţa zonelor disputate din Marea Chinei de Sud, punând capăt unei politici de indiferenţă care data din administraţia Obama şi după ce a retras regimul preferenţial de taxe aplicat oraşului Hong Kong, pedepsind în acelaşi timp oficialii Partidului responsabili pentru aplicarea noii legi de aşa-zisă "securitate naţională" în oraş, administraţia Trump a dezlănţuit ultimul atac verbal asupra Partidului Comunist şi abuzurilor monstruoase pe care le comite în privinţa drepturilor omului.

Administraţia Trump analizează oportunitatea impunerii unei interdicţii de călătorie pentru oficialii Partidului Comunist Chinez, a arătat procurorul general al SUA, Bill Barr. în timpul unui discurs despre complicitatea companiilor americane din Silicon Valley şi Hollywood.

Barr a acuzat marile companii hi-tech şi Hollywood-ul de perpetuarea influenţei crescânde a Partidului asupra culturii americane.

Criticând China pentru opoziţia faţă de liberalizarea care credeau americanii că va urma după acceptarea Chinei în Organizaţia Mondială a Comerţului, Barr a afirmat că Beijingul se angajează acum într-un program care are drept scop câştigarea supremaţiei geopolitice.

Barr s-a plâns că Hollywood-ul a devenit prea dispus să se plece în faţa regimului comunist, cenzurând la comandă nu doar versiunile filmelor care sunt prezentate în China, ci şi cele care sunt lansate în SUA.

Multe filme de la Hollywood au fost „modificate într-un fel sau altul pentru a face plăcere Partidului Comunist Chinez” şi multe alte scenarii nu văd niciodată lumina zilei din cauza autocenzurii.

Barr a adăugat că fenomenul este echivalent cu o „lovitură de stat masivă de propagandă”.

De asemenea, el a invocat memoria lui Walt Disney, spunând că personajul legendar ar fi fost „ruşinat” de ceea ce s-a întâmplat cu compania sa.

„Bănuiesc că Walt Disney ar fi descurajat să vadă cum compania pe care a fondat-o tratează cu dictaturile străine din zilele noastre”, a spus Barr într-un discurs ţinut la Muzeul Prezidenţial Gerald R. Ford.

Ca exemplu, Barr a vorbit despre filmul „World War Z”, care ar fi conţinut o scenă în care protagoniştii, conform scenariului, aveau de a face cu un virus care provine din China. Scena a fost modificată. Exemple de acest tip de cenzură au devenit tot mai frecvente, a spus Barr.

El a acuzat, de asemenea, giganţii hi-tech Google şi Twitter de faptul că fac jocurile Chinei comuniste.

„A face pe placul Republicii Populare Chineze poate aduce beneficii pe termen scurt ... dar, în final, obiectivul Republicii Populare Chineze este să vă înlocuiască”, a avertizat Barr.

„Caracterul fundamental al regimului nu s-a schimbat niciodată ... după cum arată încă o dată brutalele sale acţiuni din Hong Kong, China nu este mai aproape de democraţie astăzi decât era în 1989.”

De-a lungul anilor, Google, Microsoft, Yahoo şi Apple „s-au arătat prea dispuse să colaboreze” cu Partidul Comunist Chinez, a adăugat Barr.

Parcă pentru a sublinia punctul de vedere al lui William Barr, în timp de procurorul general îşi ţinea discursul, unul dintre reporterii New York Times, care a fost recent expulzat din China, de către Partid, a acuzat compania Twitter că îi cenzurează unul dintre tweet-urile sale despre o campanie îngrozitoare de sterilizare forţată a femeilor uighure de către regimul comunist.