Donald Trump comută pedeapsa cu închisoare a fostului său consilier politic Roger Stone

Roger Stone ieşind de la tribunal, 20 februarie 2020 (ANDREW HARRER—BLOOMBERG VIA GETTY IMAGES)
Mimi Nguyen Ly
11.07.2020

Preşedintele Donald Trump a comutat sentinţa fostului său consultant de campanie Roger Stone, a confirmat Casa Albă vineri seara.

„Roger Stone a suferit deja foarte mult”, afirmă declaraţia Casei Albe care anunţă comutarea pedepsei acestuia pe motiv de clemenţă. „El a fost tratat foarte nedrept, la fel ca mulţi alţii în acest caz. Roger Stone este acum un om liber! ”

Decizia lui Trump de a comuta sentinţa lui Stone survine „prin prisma faptelor şi circumstanţelor flagrante din timpul urmăririi sale penale, arestării şi procesului”, se adăugă în declaraţie.

"Preşedintele mi-a spus că a decis, într-un act de clemenţă, să emită comutarea totală a sentinţei mele, îndemnându-mă să introduc un apel", a declarat Stone pentru Associated Press prin telefon de la Fort Lauderdale, Florida, unde a sărbătorit alături de prieteni.

Stone, fost consilier politic al lui Trump, a fost obligat să se prezinte la închisoare pe 14 iulie 2019 în Jesup, Georgia. Pe 7 iulie Stone a depus o cerere prin care a solicitat instanţei de apel să-i permită prezentarea la închisoare pe 3 septembrie, dar instanţa a respins cererea de a întârzia termenul.

Stone a fost condamnat pe 20 februarie la trei ani şi patru luni de închisoare, fiind condamnat în noiembrie 2019 pentru toate cele şapte acuzaţii din dosar în cazul unei anchete privind interferenţa Rusiei în alegerile din 2016. Acuzaţiile includeau obstrucţie, modificarea mărturiei martorilor şi declaraţiile false în Congres.

Comutarea nu va şterge cazierul lui Stone aşa cum ar face-o graţierea, dar Stone nu va mai executa restul pedeapsei.

Înaintea acestei condamnări, consilierul de 67 de ani nu fusese niciodată condamnat pentru o altă infracţiune.

Procurorul general, William Barr, a declarat, pe 8 iulie, că i se pare oportună condamnarea lui Stone.

„Cred că urmărirea penală a fost corectă şi cred că sentinţa pe care judecătorul a acordat-o în cele din urmă a fost corectă”, a declarat Barr pentru ABC News într-un interviu.

Stone afirmase anterior pe social media că era hotărât să urmărească fiecare opţiune din sistemul juridic, astfel încât „poporul american să vadă toate afirmaţiile false în cea mai recentă hotărâre [a judecătorului] şi vreau ca preşedintele să ştie că am epuizat toate căile de atac legale şi că numai un act de clemenţă al Preşedinţiei [sic] va oferi Justiţie în cazul meu”.

Stone se numără printre mai mulţi asociaţi ai lui Trump care s-au confruntat cu acuzaţii ca urmare a anchetei fostului consilier special Robert Mueller cu privire la presupusa ingerinţă rusă în alegerile prezidenţiale din 2016.

„Victima campaniei false despre Rusia” este Casa Albă.”

Casa Albă, în declaraţia sa, a afirmat că Stone a fost „o victimă a înşelăciunii legată de Rusia” care a fost perpetuată de ani de zile de „stânga şi aliaţii săi din mass-media”, în eforturile de a submina preşedinţia Trump.

Potrivit Casei Albe, campania Trump sau administraţia Trump nu au colaborat niciodată cu Rusia, dar „iluzia acestei colaborări a născut investigaţii interminabile”, care au căutat „dovezi care nu existau”.

Ca atare, aceiaşi procurori ai Investigaţiei Mueller l-au vizat pe Stone, conform Casei Albe . Deoarece nu există nicio dovadă de coluziune cu Rusia, procurorii „nu l-au putut acuza pentru nicio crimă legată de coluziune. Aşa că l-au acuzat pentru conduita sa în timpul anchetei lor", adaugă declaraţia Casei Albe.

„Dar dacă consilierul special nu ar fi urmărit o anchetă absolut fără fundament, Stone nu s-ar fi confruntat cu pedeapsa cu închisoarea”.

Consilierul special Mueller a preluat investigaţia FBI în mai 2017 pentru a denunţa interferenţa rusă în alegerile prezidenţiale din 2016 din SUA. Raportul lui Mueller din 2019 afirmă că deşi Rusia a încercat să se amestece în alegeri, nu există dovezi că Trump sau vreun alt cetăţean american au colaborat în cunoştinţă de cauză cu Rusia înainte de alegeri.

Casa Albă, în declaraţia sa, a ridicat, de asemenea, „întrebări serioase” cu privire la juriu în cazul lui Stone, menţionând că o femeie care s-a identificat ca preşedinte al juriului „a ascuns faptul că este membru al aşa-numitei rezistenţe liberale” „faţă de Preşedinţia Trump”.

Rapoartele media la începutul acestui an au descoperit că femeia, Tomeka Hart, postase anterior afirmaţii critice despre Trump pe social media şi a apărat patru procurori care s-au retras din caz în urma deciziei Departamentului de Justiţie de a revizui recomandarea de condamnare.

La începutul acestui an, Stone a atacat toate cele şapte capete de acuzare admise şi a solicitat un nou proces.

"El declară în continuare că este nevinovat şi că se aşteaptă să fie pe deplin exonerat de sistemul de justiţie", a declarat Casa Albă. "Stone, ca fiecare american, merită un proces echitabil şi oportunităţi de a fi găsit nevinovat de instanţe. Preşedintele nu doreşte să se amestece în eforturile sale de a face acest lucru. "

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor