Procurorul general SUA: Antifa, grupurile similare instigă la activităţi violente

Procurorul general al SUA, William Barr
Procurorul general al SUA, William Barr (Charlotte Cuthbertson/The Epoch Times)

Departamentul de Justiţie are dovezi că organizaţia extremistă de stânga Antifa şi alte grupuri similare s-ar afla în spatele revoltelor recente, pentru a alimenta propria agendă violentă, potrivit procurorului general William Barr.

Barr a declarat jurnaliştilor la un jurnal de presă din 4 iunie că există „trei seturi de actori” implicaţi, manifestanţi paşnici, jefuitori oportunişti şi agitatori extremişti. Barr susţine că actorii străini au jucat şi ei un rol în menţinerea violenţelor.

„Avem dovezi că Antifa şi alte grupuri extremiste similare, precum şi actori cu o varietate de convingeri politice, au fost implicaţi în instigare şi au participat la violentă”, a spus el. „De asemenea, vedem actori străini instigând toate părţile pentru a exacerba violenţa.”

Cei mai mulţi au demonstrat în mod paşnic, a spus Barr, unii „au deturnat protestele pentru a se angaja în nelegiuiri, revolte violente, incendii, jefuirea companiilor şi atacuri asupra proprietăţii publice, asupra ofiţerilor de ordine şi a persoanelor nevinovate şi chiar în uciderea unui agent federal.”

„Există agitatori extremişti care deturnează protestele pentru a-şi avansa agenda proprie, violentă”, a spus el.

Până în prezent, guvernul a făcut 51 de arestări pentru infracţiuni federale în legătură cu revoltele. La 31 mai, preşedintele Donald Trump a anunţat că administraţia sa va desemna Antifa drept organizaţie teroristă.

FBI a direcţionat, de asemenea, 200 de echipe din SUA pentru a ajuta forţele de ordine cu reţinerea anchetarea agitatorilor violenţi.

Tulburările sociale, care au început ca proteste paşnice pentru moartea lui George Floyd, pe 25 mai, au devenit treptat un haos violent.

În aceeaşi conferinţă de presă, directorul FBI, Christopher Wray, a spus că „anarhişti ca Antifa şi alţi agitatori” exploatează situaţia pentru a urmări agende extremiste şi violente”.

„Aceşti indivizi şi-au propus să semene discordia şi tulburările, mai degrabă decât să se alăture în sprijinirea cinstită a egalităţii şi a dreptăţii”, a spus Wray.

În timpul unui segment de întrebări şi răspunsuri, Barr a subliniat, de asemenea, „încrengătura de extremişti, persoane şi grupuri implicate.” El a menţionat dezinformarea apărută, şi faptul că au existat persoane „pozând ca grupuri diferite”.

„Datele colectate de biroul nostru al procurorilor din SUA, integrată de FBI din mai multe surse diferite, cresc”, a spus el. „Există dovezi specifice împotriva indivizilor, unele legate de Antifa.”

„Există anumite grupuri care nu au o altă ideologie decât anarhia”, a spus Barr. „Există anumite grupuri care doresc să provoace un război civil - grupul boogaloo, care a fost şi el în apropiere, încercând să agraveze violenţa.”

În ultimele zile, departamentele de poliţie din mai multe state au avertizat asupra faptului că materiale de construcţie şi logistice sunt plantate cu intenţie în anumite locaţii, pentru a alimenta revoltele.

Departamentul de poliţie din Kansas City a declarat pe Twitter că „a aflat şi a descoperit grămezi de cărămizi şi pietre” din unele zone „pentru a fi folosite în timpul revoltelor” şi a rugat oamenii să raporteze astfel de cazuri autorităţilor, pentru a fi înlăturate.

Câteva zile mai târziu, Departamentul de Poliţie Minneapolis a avertizat despre „materiale incendiare şi accelerante”, cum ar fi sticlele de apă umplute cu benzină găsite ascunse în tufişuri.

FBI a făcut „o serie de investigaţii în curs de desfăşurare” împotriva „extremiştilor anarhişti violenţi”, conform declaraţiilor lui Wray, inclusiv împotriva celor descrişi ca „motivaţi de Antifa sau o ideologie de tip Antifa”.

„Îi clasificăm şi anchetele sunt clasificate drept terorism intern şi îi urmărim activ prin intermediul forţelor noastre anti-terorism”, a spus el. „Tacticile pe care le folosesc variază foarte mult uneori de la oraş la oraş, uneori chiar de la noapte la noapte.”