WikiLeaks hackuit şi blocat în Turcia după ce publică mii de emailuri ale membrilor partidului de guvernământ AKP
alte articole
Agenţia turcă de monitorizare a Internetului a blocat accesul la website-ul WikiLeaks în Turcia după ce acesta a publicat aproximativ 300.000 de emailuri ce aparţin membrilor de vârf ai partidului de guvernământ AKP.
Comitetul pentru Comunicaţii şi Telecomunicaţii a declarat miercuri că a fost aplicată o măsură administrativă împotriva website-ului – un termen deseori folosit atunci când acest comitet blochează accesul la diferite website-uri.
În plus, WikiLeaks a fost hackuit luni după ce a publicat emailurile ca răspuns la campania de epurare desfăşurată de guvernul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan împotriva oamenilor ce activează în domeniile politic, militar şi al educaţiei după aparenta lovitură de stat eşuată.
Într-o declaraţie pe website-ul său, WikiLeaks a susţinut: “Astăzi [luni], 11 p.m. ora Ankarei, WikiLeaks a publicat o parte dintre emailurile AKP. Partidul pentru Justiţie şi Dezvoltare (AKP) este partidul de guvernământ al Turciei şi este forţa politică din spatele preşedintelui ţării.
“Prima parte a dezvăluirilor acoperă 762 de căsuţe de email, cuprinse între literele A şi I, conţinând 294.548 de emailuri împreună cu mai multe mii de documente ataşate. Emailurile provin de la akparti.org.tr, care este principalul domeniu de Internet al AKP.
“Cel mai recent email a fost trimis în 6 iulie 2016 şi cele mai vechi datează din 2010.
“Ar trebui notat că emailurile asociate cu domeniul sunt în principal folosite pentru discuţiile personale, spre deosebire de cele mai sensibile chestiuni interne".
“Materialele au fost obţinute cu o săptămână înaintea tentativei de lovitură de stat. Totuşi, WikiLeaks a accelerat programul pentru publicarea lor ca răspuns la epurarea desfăşurată de guvern după puci. Am verificat materialele şi sursa, care nu are niciun fel de legătură cu elementele din spatele tentativei de lovitură de stat sau cu vreun partid politic sau stat rival”.
Tensiunile rămân ridicate în Turcia în condiţiile în care guvernul a arestat zeci de mii de ofiţeri de armată, judecători, profesori şi alţi angajaţi ai statului şi a blocat mai multe agenţii mass media considerate a fi de partea clericului exilat Fethullah Gulen, pe care Ankara îl acuză că ar fi organizat puciul.
Turcia a interzis funeraliile islamice pentru susţinătorii puciului şi a avertizat imamii să nu desfăşoare ceremonii.
Sute de oameni au fost ucişi în aparenta lovitură de stat de vineri noaptea, care a fost oprită de trupele loiale guvernului Erdogan.
Directoratul pentru Probleme Religioase a anunţat că imamii nu vor susţine rugăciune pentru “soldaţii pro-puci care au vizat naţiunea noastră”.
Statul angajează în mod direct toţi cei 75.000 de imami din Turcia.
În timpul luptelor din noaptea de vineri spre sâmbătă, au murit aproximativ 20 de presupuşi conspiratori şi aproximativ 240 de alte persoane, dintre care 145 civili.