Oficial turc însărcinat cu lupta anti-ISIS a fost împuşcat fatal în gât

Puciul eşuat în Turcia începe tot mai mult să semene cu o piesă de teatru regizată de preşedintele turc Erdogan.
Arme predate de soldaţii turci rebeli pe Podul Bosfor.
Arme predate de soldaţii turci rebeli pe Podul Bosfor. (Captură Foto)

Comisarul UE însărcinat cu aderarea Turciei la blocul european, Johannes Hahn, a declarat că valul fără precedent de arestări ca urmare a puciului eşuat din Turcia, arată ca şi cum “cel puţin ceva a fost pregătit. Listele sunt pregătite, ceea ce indică faptul că acestea au fost pregătite pentru a fi folosite la un moment dat. Sunt foarte îngrijorat. Este exact lucrul de care ne-am temut”.

El nu a detaliat care ar fi acele temeri, dar ar putea fi deduse. În plus, pe măsură ce mass media turcă de stat a tot schimbat în mod deschis firul oficial al poveştii, Erdogan nu s-a hotărât pe cine să învinuiască pentru puciul eşuat decât luni după-amiază, în primul rând acuzând SUA, apoi pe fostul şef al forţei aeriene turceşti ca, în cele din urmă, să îl acuze pe clericul de 77 de ani care locuieşte în autoexil în Pennsylvania, Fethullah Gulen, că ar fi în spatele întregii operaţiuni.

Conform website-ului Zero Hedge, o mare parte din mass media occidentală s-a mulţumit să servească maselor de oameni o poveste falsă doar pentru a menţine iluzia firului oficial al turcilor.

În acelaşi timp, faptul că cei doi piloţi rebeli, în două avioane de luptă F-16, au luat în vizor avionul în care se afla preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan în timpul puciului şi nu l-au doborât, l-a determinat pe un fost ofiţer militar la curent cu evenimentele să afirme că motivul pentru care piloţii nu au doborât avionul prezidenţial rămâne un mister. Aşadar, cu câteva ore înainte ca piloţii rebeli să ia în vizor avionul lui Erdogan şi să decidă să nu îl doboare, soldaţi participanţi la aceeaşi presupusă “tentativă de lovitură de stat” au încercat să îl prindă pe preşedintele turc – la câteva ore după ce a început haosul din Ankara şi Istanbul – în hotelul din staţiunea unde se afla acesta în vacanţă.

Misterul puciului turcesc se adânceşte după ce s-a anunţat că principalul oficial al forţelor antitero, responsabil pentru campania turcă împotriva Statului Islamic, s-a dus la o întâlnire la palatul prezidenţial din Ankara, diar ulterior a fost găsit mort, cu mâinile legate la spate, împuşcat în gât, conform unui oficial senior.

Dintr-o dată, atât de multe piese ale puzzle-ului turcesc îşi găsesc poziţia potrivită deoarece, în timp ce restul firului narativ oficial este în mod evident fabricat şi inventat pe loc, uciderea în tăcere a şefului serviciului antitero turcesc însărcinat cu lupta împotriva Statului Islamic are atât de mult sens pentru o ţară unde Bilal Erdogan, fiul preşedintelui turc, este cunoscut pentru finanţarea traficului cu ţiţeiul produs de grupul jihadist Statul Islamic, cunoscut şi sub numele de ISIS.

Este un fapt ştiut că Rusia, pe baza unor dovezi solide, a declarat că familia Erdogan este implicată în transportarea ilegală de petrol produs de ISIS către Israel, prin portul Ceyhan, operaţiune în care ar fi implicat şi guvernul regional kurd.

Arestând sau concediind deja 20.000 de persoane, vânătoarea de vrăjitoare a lui Erdogan doar a început.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe