Statul Islamic aruncă în aer un templu antic din oraşul sirian Palmyra

Vestigii din oraşul antic Palmira, 215 km de Damasc
Vestigii din oraşul antic Palmira, 215 km de Damasc (JOSEPH EID/AFP/Getty Images)

Membrii grupului jihadist Statul Islamic au aruncat în aer un templu antic în oraşul sirian istoric Palmyra, care este trecut pe lista UNESCO, a anunţat directorul pentru antichităţi şi muzee din Siria.

“Statul Islamic a plasat astăzi o cantitate mare de explozibili în templul Baal Shamin şi apoi au detonat-o, provocând mari pagube templului”, a declarat duminică Maamoun Abdul Karim, fiind citat de Associated Press.

Grupul jihadist, care controlează mari părţi din Siria şi Irak, a invadat oraşul istoric din provincia centrală siriană Homs în 21 mai.

Partea interioară a templului (cella) a fost distrusă şi coloanele din jur s-au prăbuşit”, a declarat Karim.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a confirmat distrugerea templului Baal Shamin.

Templul a fost construit iniţial în anul 17 şi a fost extins sub împăratul roman Hadrian în anul 130.

Această acţiune a Statului Islamic are loc după decapitarea de săptămâna trecută a fostului director pe probleme de arheologie din oraş, Khaled al-Assad. Conform familiei lui Assad, corpul acestuia a fost mutilat după asasinare.

Jihadiştii Statului Islamic au distrus în întregime mai multe moschei din Siria şi Irak, multe dintre ele datând din primii ani ai civilizaţiei islamice. Teroriştii au distrus, de asemenea, şi mormintele unor persoane şiite şi sunite venerate.

Militanţii “au efectuat execuţii în teatrul antic al oraşului Palmyra. Ei au transformat muzeul într-o închisoare şi sală de judecată”, a declarat Karim.

În luna aprilie, Statul Islamic a publicat un material video în care membrii săi distrugeau artefacte în oraşul antic Nimrud din nordul Irakului, înainte să explodeze o partea a acestuia. De asemenea, în luna februarie, jihadiştii au distrus mai multe statui antice la muzeul Nineveh din Mosul, folosind baroase şi alte unelte.

“Cele mai întunecate predicţii ale noastre se adeveresc din păcate”, a declarat Karim.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe