Washington către Moscova: “Crimeea trebuie returnată Ucrainei”

Luptător separatist pro-rus în oraşul Lugansk, din estul Ucrainei. (Getty Images)
Andrei Popescu
28.02.2019

Statele Unite au declarat că vor menţine sancţiunile împotriva Rusiei până când aceasta returnează Crimeea Ucrainei, la aproximativ 5 ani după ce Moscova a anexat peninsula ilegal, potrivit RFE/RL.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a precizat că ocuparea Crimeei de către Rusia în 2014 a alimentat “amplificarea agresiunii ruseşti”.

“Crimeea este parte a Ucrainei şi trebuie returnată Ucrainei”, a fost citat Pompeo, într-o declaraţie publicată de Departamentul de Stat al SUA.

“În ultimii cinci ani, autorităţile ocupante ruseşti s-au implicat într-o serie de abuzuri şi într-o campanie de eliminare a întregii opoziţii în ceea ce priveşte controlul asupra Crimeei”, a adăugat Pompeo.

În 27 februarie 2014, bărbaţi înarmaţi şi mascaţi au preluat controlul asupra Parlamentului regional din Simferopol şi a clădirii guvernului crimeean şi au amplasat steagul rusesc în ambele locuri.

Un referendum privind viitorul peninsulei - denunţat ilegal de Kiev, Washington şi aliaţii lor - a avut loc în 16 martie 2014 şi s-a soldat cu anexarea Crimeei de către Rusia.

“Lumea nu a uitat minciunile cinice folosite de Rusia pentru a-şi justifica agresiunea şi a masca anexarea teritoriului ucrainean”, a afirmat Pompeo, denunţând “represiunea tot mai dură desfăşurată de regimul ocupat rusesc în Crimeea” împotriva cetăţenilor ucraineni şi a celor care resping ocupaţia.

“SUA cere Rusiei să elibereze toţi ucrainenii, inclusiv membri ai comunităţii tătare din Crimeea, pe care i-a închis ca răspuns la dizidenţa lor paşnică”, a precizat Pompeo.

“SUA va menţine sancţiunile împotriva Rusiei până când guvernul rus va returna Ucrainei controlul asupra Crimeei şi până când [Moscova] va implementa în întregime acordul de la Minsk”, a declarat el, făcând referire la un acord de pace intermediat în 2015 de Franţa, Germania, Rusia şi Ucraina, care nu a fost niciodată aplicat în întregime.

După anexarea Crimeei, în aprilie 2014, a izbucnit un conflict armat în regiunile est-ucrainene Doneţk şi Lugansk între separatiştii sustinuţi de Rusia şi trupele guvernului din Kiev. În conflict, potrivit noilor estimări ale ONU, aproximativ 13.000 de persoane au fost ucise şi peste 30.000 au fost rănite. SUA, Ucraina şi aliaţii lor au acuzat Rusia că a trimis luptători şi armament separatiştilor pentru a înclina balanţa în favoarea lor, lucru negat de Kremlin.

Tensiunile dintre Rusia şi Ucraina s-au amplificat şi mai mult după ce, în noiembrie 2018, Marina rusă a atacat şi confiscat trei nave ucrainene împreună cu echipajele lor, în total 24 de marinari. În timpul incidentului din apropierea Strâmtorii Kerci câţiva marinari ucraineni au fost răniţi. Moscova a susţinut că navele ucrainene au pătruns ilegal în apele sale teritoriale, lucru negat de Kiev.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor