UE cere din nou Moscovei să elibereze marinarii ucraineni

Două dintre cele trei nave ucrainene confiscate de Rusia în apropierea strâmtorii Kerci în 25 noiembrie 2018
Două dintre cele trei nave ucrainene confiscate de Rusia în apropierea strâmtorii Kerci în 25 noiembrie 2018 (STR/AFP/Getty Images)

Uniunea Europeană a cerut din nou Rusiei să elibereze imediat şi necondiţionat cei 24 de marinari ucraineni reţinuţi împreună cu trei nave în noiembrie 2018 în apropierea Strâmtorii Kerci, care leagă Marea Neagră şi Marea Azov, potrivit RFE/RL.

Delegatul UE la Moscova, Markus Ederer, a transmis, miercuri, un mesaj adjunctului ministrului de Externe al Rusiei, Aleksandr Gruşko, potrivit purtătoarei de cuvânt a Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini.

“Ambasadorul a reiterat poziţia binecunoscută a UE cu privire la detenţia ilegală a marinarilor ucraineni în Rusia, aşa cum a fost expusă în declaraţia Inaltului Reprezentant în numele UE, precum şi în câteva declaraţii publice, inclusiv în 17 ianuarie”, a relatat purtătoarea de cuvânt Maja Kocijancic.

Marinarii ucraineni au fost reţinuţi din 25 noiembrie 2018, când Rusia a atacat şi capturat trei nave ale Marinei ucrainene şi echipajele acestora. În timpul incidentului din apropierea Strâmtorii Kerci câţiva marinari ucraineni au fost răniţi.

Moscova a susţinut că navele ucrainene au pătruns ilegal în apele sale teritoriale, lucru negat de Kiev.

“Uniunea Europeană aşteaptă ca Rusia să asigure trecerea nestingherită şi liberă prin Strâmtoarea Kerci către şi dinspre Marea Azov, în conformitate cu dreptul internaţional”, se precizează în declaraţie, adăugând că utilizarea forţei de către Rusia este “inacceptabilă”.

“Ne aşteptăm ca Rusia să îi elibereze imediat şi necondiţionat pe cei 24 de marinari ucraineni capturaţi, să le respecte dreptul la reprezentare legală, să asigure accesul nestingherit al autorităţilor consulare, iar marinarii răniţi să primească tratamente medicale corespunzătoare”, a mai precizat declaraţia.

Incidentul din Strâmtoarea Kerci a amplificat şi mai mult tensiunile dintre Rusia şi Ucraina, ale căror relaţii s-au deteriorat semnificativ după ce Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 şi a oferit sprijin separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei în lupta cu trupele guvernamentale ucrainene.