Fost şef al armatei ucrainene reţinut pentru înaltă trădare şi facilitarea agresiunilor Rusiei în Crimeea

Separatişti ucraineni în estul Ucrainei (Getty Images)
Andrei Popescu
26.02.2019

Generalul Volodimir Zamana, fost şef de Stat Major al forţelor armate ucrainene, a fost reţinut pentru înaltă trădare.

Procurorul general al Ucrainei, Iuri Luţenko, a scris pe Facebook că generalul Zamana a fost luat în custodie în cursul zilei de luni, potrivit RFE/RL.

Potrivit procurorului, Zamana este suspectat că ar fi dizolvat ilegal 70 de garnizoane şi unităţi militare, inclusiv brigăzi şi batalioane de rachete de apărare aeriană, şi 19 unităţi ale forţei aeriene. De asemenea, aparent el ar fi redus o brigadă de aviaţie tactică la nivelul unei escadrile. Toate aceste măsuri ar fi avut loc în perioada 2012-2014.

Acţiunile “ilegale” ale lui Zamana au avu ca rezultat lichidarea unor birouri de înregistrare şi recrutare militară, lucru care, până în 2014, a slăbit armata ucraineană, a ajutat Rusia să anexeze peninsula Crimeea şi a contribuit la incitarea separatismului în estul Ucrainei, a mai scris Luţenko.

“În plus, Zamana a emis personal o directivă prin care a subordonat comandantului Marinei toate unităţile grupului tactic crimeean al forţelor armate ucrainene, lucru care de fapt a paralizat rezistenţa personalului militar ucrainean la agresiunea rusească”, a precizat procurorul.

Procurorul militar şef al Ucrainei, Anatoli Matios, a declarat luni că Zamana a fost înştiinţat în mod oficial că este considerat suspect într-un caz de trădare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor