Ucraina: Unii politicieni lansează procedura de punere sub acuzare a preşedintelui Poroşenko

Petro Poroşenko
Petro Poroşenko (Jim Watson/AFP/Getty Images)

Politicieni din Ucraina susţin că au fost lansate proceduri de punere sub acuzare a preşedintelui Petro Poroşenko după publicarea unui raport care îl vizează pe şeful statului în legătură cu un scandal de corupţie care implică Rusia.

Fostul premierul ucrainean Iulia Timoşenko, care candidează în alegerile prezidenţiale din luna martie, a făcut anunţul, marţi, în Parlamentul Ucrainei, afirmând că preşedintele Poroşenko a comis “înaltă trădare”, potrivit Euronews.

“O investigaţie desfăşurată de jurnalişti cu privire la corupţia preşedintelui în timpul războiului [din Ucraina] stă la baza iniţierii procedurii pentru trădarea statului”, a declarat Timoşenko reporterilor în faţa Parlamentului.

“Vom începe să strângem semnături. Semnătura mea pentru punerea lui Poroşenko sub acuzare va fi prima”, a adăugat aceasta.

Acţiunea lui Timoşenko a fost declanşată de un raport publicat luni de BIHUS.info, o organizaţie ucraineană de investigaţii care se axează pe anticorupţie, care l-a legat pe Poroşenko de un scandal privind spălare de bani şi trafic, care implică oficiali ucraineni şi Rusia.

Raportul susţine că oficiali ucraineni de rang înalt din sectorul apărării au primit mită pentru contrabandă cu piese de schimb destinate echipamentelor militare provenite din Rusia, care au fost vândute la preţuri exagerate.

Jurnaliştii de la BIHUS.info consideră că acest scandal a avut loc în 2015, în mijlocul războiului dintre trupele guvernamentale şi separatiştii pro-ruşi în estul Ucrainei, la doar un an după ce peninsula Crimeea fusese anexată ilegal de Rusia.

Raportul se concentrează în mod specific pe Oleg Hladkovski, prim vicesecretar al Consiliului pentru Securitate Naţională al Ucrainei, prieten apropiat al lui Poroşenko.

De asemenea, raportul se referă şi la fiul lui Hladkovski şi la compania ucraineană specializată în domeniul apărării UkrOboronPro, care aparent ar fi cunoscut originea pieselor militare tranzacţionate ilegal.

Conform Consiliului pentru Securitate Naţională, Hladkovski a fost suspendat marţi din funcţie, pe durata unei investigaţii privind acuzaţiile lansate în raport.

De altfel, într-o declaraţie publicată marţi, Hladkovski a precizat că “respinge categoric toate acuzaţiile făcute în cadrul aşa-zisei investigaţii”.

“Investigaţia, precum majoritatea materialelor de acest gen, conţine referiri exclusive la surse anonime, este formată dintr-o compilaţie de fapte binecunoscute şi înşelăciuni murdare”, a declarat acesta.

“Dar, din moment ce [raportul] a provocat o rezonanţă socială semnificativă, suntem interesaţi cu toţii să punem punctul pe i şi să protejăm reputaţia persoanelor care, într-o situaţie foarte critică din 2014-2015, au rezolvat probleme urgente, vitale şi critice pentru restaurarea capabilităţii de luptă a armatei”.

UkrOboronPro a susţinut într-o declaraţie că jurnaliştii de la BIHUS.info “au folosit într-o manieră manipulatoare informaţii din investigaţii criminale”, adăugând că informaţiile care fac referire la probleme legate de securitatea naţională “trebuie să fie obţinute printr-o evaluare legală corespunzătoare efectuată de autorităţile competente”.

“Conducerea companiei este îngrijorată că toate procedurile ar trebui să fie investigate cât mai curând posibil şi oficialii implicaţi în abuzuri ar trebui pedepsiţi în conformitate cu legea”, mai susţine declaraţia.

Raportul a fost publicat într-un moment neprielnic pentru Poroşenko, care deja a pierdut în sondajele de opinii privind alegerile prezidenţiale din martie.

Potrivit unui sondaj efectuat la începutul acestei luni, niciun candidat prezidenţial nu este simpatizat, lucru care nu este neobişnuit într-o ţară cunoscută pentru cinismul la adresa politicienilor.

Totuşi, potrivit sondajului, dintre principalii trei candidaţi, actorul de comedie Volodimir Zelenski s-a strecurat pe prima poziţie în cursa prezidenţială. Poroşenko este pe locul doi în acelaşi sondaj, iar Timoşenko pe locul 3.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe