Wall Street Journal: Rusia hăckuieşte telefoanele soldaţilor NATO. Foloseşte datele obţinute pentru a-i hărţui

Cele mai recente eforturi ale Kremlinului de a submina forţele NATO includ hărţuirea fizică a soldaţilor prin folosirea datelor lor personale.
(Getty Images)
Andrei Popescu
06.10.2017

Oficiali ai SUA şi alianţei NATO au declarat că sunt îngrijoraţi de rapoartele care susţin că mai mulţi soldaţi de pe liniile de front ale NATO în statele baltice şi Polonia s-au confruntat în mod direct cu străini care aveau în posesia lor detalii personale despre ei.

Publicaţia Wall Street Journal (WSJ) a precizat că Rusia foloseşte tehnici avansate de supraveghere, inclusiv drone şi antene ascunse, pentru a extrage date din smartphone-urile folosite de soldaţii NATO desfăşuraţi în Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia. Raportul WSJ include de asemenea mărturii ale unor soldaţi abordaţi în public de o persoană suspectată că ar fi agent rus, care le-a dezvăluit că deţine informaţii personale despre soldaţi, cu scopul intimidării acestora.

Luând cuvântul la sediul alianţei militare vestice, ambasadorul american la NATO, Kay Bailey Hutchison, a declarat că problema este analizată. “Cu siguranţă vom discuta despre ea”, a promis Hutchison. Unul dintre ofiţerii militari care a declarat pentru WSJ că telefonul său a fost hăckuit este un locotenent-colonel care s-a temut că ruşii îl monitorizează cu ajutorul dispozitivului aparent compromis.

“Au fost încercări de a submina membrii trupelor desfăşurate în această parte a alianţei noastre, dar personalul nostru este bine pregătit pentru a îndeplini misiunea de faţă, în ciuda acestor provocări hibride”, a explicat un oficial militar al NATO. “Siguranţa şi securitatea personalului nostru a fost mereu o prioritate principală pentru NATO, cât şi pentru toate naţiunile gazdă care contribuie cu forţe militare”.

Oficialul, care nu a fost autorizat să îşi facă public numele, a subliniat faptul că sunt luate “toate măsurile necesare” pentru a “proteja misiunea” şi reţelele, şi că soldaţii sunt pregătiţi să fie vigilenţi “în rutina zilnică, inclusiv în mediul online”.

Nu este ceva nou pentru NATO

Aceste tactici de hărţuire nu sunt fără precedent şi neprevăzute. Multe dintre ţările care contribuie cu soldaţi la misiunile NATO în apropierea graniţei ruse şi-au avertizat soldaţii de pericolele distribuirii masive a informaţiilor personale pe reţelele sociale, de exemplu, lucru care ar putea uşura “cercetările” efectuate de adversari.

Lituania, care anul trecut a respins cu succes o campanie de dezinformare suspectată că ar fi provenit din Rusia, se numără printre acei aliaţi care îşi pregătesc în mod intens soldaţii cu privire la utilizarea Internetului.

“Forţele armate lituaniene sunt în general conştiente de posibilele riscuri şi ameninţări care apar din utilizarea dispozitivelor mobile, a Internetului şi reţelelor sociale şi acest lucru este tratat cu foarte mai seriozitate”, a precizat un purtător de cuvânt al Ministerului lituanian al Apărării. “Fiecare soldat este instruit în mod regulat cu privire la limitările naţionale şi cerinţele pentru securitatea informaţiilor” pentru a asigura o utilizare responsabilă a Internetului şi dispozitivelor mobile.

Bruno Lete, analist în securitate şi apărare la Fondul German Marshall în Bruxelles, a declarat că nu este în mod special alarmat de rapoarte.

“Din perspectiva militară/a câmpului de luptă, [hackingul] este uşor de neutralizat”, a sugerat el, “ordonându-se soldaţilor să nu îşi aducă cu ei smartphone-urile la sesiunile de pregătire, în timpul operaţiunilor şi a altor misiuni. Totuşi, acest lucru ar putea prezenta o povară psihologică la adresa moralului soldaţilor, ştiind că ‘Moscova îi urmăreşte’”.

Lete a afirmat că incidentele, totuşi, demonstrează cât de activ integrează Rusia “războiul digital şi cibernetic în planificarea sa convenţională privind securitatea şi apărarea”. El a adăugat că la acest capitol NATO ar trebui să mărească ritmul, precizând că deocamdată alianţa rămâne pe partea reactivă.

Joe Shenoudy, fost ofiţer olandez de informaţii şi acum analist la Verizon, vede situaţia un pic mai sinistră, avertizând că deşi sunt pregătiţi şi avertizaţi, mulţi soldaţi în medii sensibile sunt incredibil de neglijenţi, publicând date privind geolocaţia şi descărcând aplicaţii.

“[Adversarii] pot vedea aceste mişcări. Ei pot manipula GPS-ul, pot introduce mesaje SMS false”, a afirmat el, adăugând că, din moment ce mii de soldaţi NATO pot fi urmăriţi cu uşurinţă pe Internet, nu este atât de dificil să fie monitorizaţi şi viaţa reală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor