Wall Street în picaj, pieţele globale în scădere puternică

Wall Street se îndreaptă spre pierderi majore luni, după scăderile uriaşe de săptămâna trecută, pe măsură ce cresc temerile că tarifele americane anunţate de preşedintele Donald Trump vor încetini creşterea economică globală, scrie AP.
Acţiunile europene şi asiatice sunt în scădere puternică, în timp ce indicele principal din SUA a flirtat pentru scurt timp cu teritoriul pieţei negative înainte de clopotul de deschidere.
Preţul petrolului a scăzut din nou, coborând pentru scurt timp sub 60 USD pe baril pentru prima dată din 2021, tot mai mulţi investitori anticipând că un război comercial va încetini creşterea economică globală.
Contractele futures pentru S&P 500 au scăzut cu 2,7% în premarket trading luni, în timp ce contractele futures pentru Dow Jones Industrial Average au scăzut cu 2,4%. Contractele futures pe Nasdaq au scăzut cu 3%. Toţi cei trei indici au recuperat o parte din pierderile din timpul nopţii, când S&P 500 se îndrepta spre teritoriul bear market - definit ca o scădere de peste 20% de la vârf. Indicele a scăzut cu 17,4% la sfârşitul săptămânii trecute.
Vânzarea masivă a activelor mai riscante de la începutul săptămânii de tranzacţionare urmează anunţului preşedintelui Trump privind creşterea puternică a taxelor de import din SUA şi represaliile din partea Chinei, care au dus la scăderea puternică a pieţelor joi şi vineri.
Strategia tarifară a lui Trump a fost mult timp criticată de economişti, investitori şi lideri de afaceri, care se tem că izolarea Statelor Unite va limita grav creşterea economică.
„Tarifele recente vor creşte probabil inflaţia şi îi determină pe mulţi să ia în considerare o probabilitate mai mare de recesiune”, a scris luni directorul general al JPMorgan, Jamie Dimon, în scrisoarea sa anuală către acţionari. „Dacă meniul de tarife cauzează sau nu o recesiune rămâne în discuţie, dar va încetini creşterea”.
Indicele Nikkei 225 din Tokyo a pierdut aproape 8% la scurt timp după deschiderea pieţei, iar tranzacţiile futures pentru indicele de referinţă au fost suspendate pentru scurt timp. Acesta a închis în scădere cu 7,8%, la 31.136,58.
Acţiunile europene au urmat pieţele asiatice în scădere, conduse de indicele DAX al Germaniei, care a scăzut pentru scurt timp cu peste 10% la deschiderea bursei din Frankfurt, dar a recuperat ceva teren pentru a scădea cu 4,8% în tranzacţiile de la prânz. La Paris, indicele CAC 40 a pierdut 5,1%, în timp ce indicele britanic FTSE 100 a pierdut 4,9%.
Vineri, cea mai gravă criză a pieţei de la pandemia COVID-19 a trecut la o viteză superioară, S&P 500 prăbuşindu-se cu 6%, iar Dow a scăzut cu 5,5%. Compusul Nasdaq a scăzut cu 3,8%.
Duminică târziu, Trump şi-a reiterat hotărârea cu privire la decizia sa de a introduce tarife de la 10% la 50% pentru bunurile importate în SUA, o măsură considerată ca perturbând masiv comerţul mondial şi lanţurile de aprovizionare transfrontaliere.
Vorbind reporterilor la bordul Air Force One, el a declarat că nu doreşte ca pieţele globale să scadă, dar şi că nu este îngrijorat de vânzările masive, adăugând: „uneori trebuie să iei medicamente pentru a repara ceva”.
Trump a postat pe site-ul său Truth Social la începutul zilei de luni, acuzând China şi alte „ţări care abuzează” pentru represaliile împotriva SUA cu tarife suplimentare.
Vânzările puternice au început după ce China a egalat vineri tarifele lui Trump, ridicând miza unui război comercial despre care mulţi se tem că s-ar putea încheia cu o recesiune globală. Chiar şi un raport peste aşteptări privind piaţa forţei de muncă din SUA, de obicei punctul economic culminant al fiecărei luni, nu a fost suficient pentru a opri scăderea.
Pieţele chineze nu urmăresc adesea tendinţele globale, dar şi acestea au scăzut. Hang Seng din Hong Kong a scăzut cu 13,2% până la 19.828,30, în timp ce indicele Shanghai Composite a pierdut 7,3% până la 3.096,58. În Taiwan, indicele Taiex s-a prăbuşit cu 9,7%.