Vremuri de intuneric pentru avocatii din China: le este interzisa apararea drepturilor omului
In China, exercitarea profesiei de avocat poate fi foarte periculoasa. Daca se alege apararea unor cazuri retinute de catre autoritati ca fiind “sensibile”, avocatii risca sa fie supusi unor serii de masuri represive, care pot incepe cu suspendarea sau anularea licentei, de la certificari anuale de calificare, pana la amenintari, la disparitii fortate si chiar la tortura.
In fapt, de doi ani, autoritatile de la Beijing ii supun acestor tactici de reducere la tacere, pe avocatii care au curajul de a apara persoane acuzate de apartenenta la grupuri religioase sai spirituale nerecunoscute (printre care Falun Gong), pe tibetani si uiguri, victimele evacuarilor fortate, cele ale torturii si detentiei ilegale, cei care critica guvernul si modul sau de operare in cazuri de dezastre naturale sau inculpati condamnati la moarte, in special cei ce au facut marturisiri sub tortura.
Prin noile norme care impiedica avocatii sa apere anumiti clienti, sa comenteze public procesele judecatoresti sau sa le conteste, si extinderea domeniului de aplicare a infractiunii de “incitare la subversiune”, autoritatile au redus la tacere foarte multi avocati. O statistica arata ca din 204.000 de avocati chinezi, doar cateva sute se mai ocupa de drepturile omului.
Aceste masuri represive s-au intensificat in ultimele luni. Recentele eliberari, precum cea a lui Ai Weiwei si a lui Hu Jia (care, cu toate astea, si-a executat pedeapsa pana la ultima zi a condamnarii la trei ani si jumatate de inchisoare, cu toate ca avea cancer la ficat), nu sunt suficiente pentru a ascunde represiunea ce are loc si impiedicarea oricarei incercari de a reproduce “revolutia de iasomie” inspirata de Primavara araba si care, incepand din februarie, a bagat in arest peste o suta de bloggeri, activisti si avocati.
Unul dintre ultimii avocati care a sfarsit in plasa opresiva este Tang Jingling, care aparase muncitori arestati pentru ca au protestat impotriva conditiilor de munca sau a faptului ca nu erau retribuiti. Din 22 februarie al acestui an, nimeni nu stie unde se afla.
Un alt avocat, Gao Zhisheng, din 2005 de cand a cerut sfarsirea persecutiei religioase, si-a vazut mai intai anulata licenta, dupa care a primit o condamnare la trei ani pentru “incitare la subversiune”. Dupa ce a fost supus la arest la domiciliu, si pus sub o continua supraveghere, a fost sechestrat de politie si tinut incarcerat timp de 14 luni in diferite centre de detentie neoficiale. In aprilie 2010, in urma unui interviu cu Associated Press, a disparut si de atunci nu mai exista nicio veste despre el.
Amnesty International cere guvernului de la Beijing sa puna capat acestor masuri represive, sa ii elibereze pe toti cei care au fost arestati sau facuti sa dispara pentru ca au aparat drepturile fundamentale, si sa incredinteze profesia de avocat unor organisme independente, in conformitate cu standardele internationale.