Vremea vitaminei C nu a trecut

Se ştie că, pe timp de iarnă, atunci când lupul ia urma pradei şi se pregăteşte să vâneze, corpul său începe să producă vitamina C în cantităţi mari. Aceasta îl ajută pe prădător să-şi menţină imunitarea într-o stare activă, să nu îngheţe şi să nu se imbolnăvească. Mulţi alţi reprezentanţi ai faunei sunt de asemenea capabili să sintetizeze vitamina C şi să se protejeze.
Floarea Sarelui: semintele sale sunt o sursa bogata de Vitamina E (Louise McCoy/The Epoch Times)
Kyrill Belan
23.02.2013

Se ştie că, pe timp de iarnă, atunci când lupul ia urma pradei şi se pregăteşte să vâneze, corpul său începe să producă vitamina C în cantităţi mari. Aceasta îl ajută pe prădător să-şi menţină imunitarea într-o stare activă, să nu îngheţe şi să nu se imbolnăvească. Mulţi alţi reprezentanţi ai faunei sunt de asemenea capabili să sintetizeze vitamina C şi să se protejeze.

Conform conceptelor naturii, organismul uman nu este dotat cu o astfel de funcţie. Totuşi, vitamina C joacă un rol-cheie în corpul nostru, asigurând activitatea sistemului imunitar. În plus, acidul ascorbic este un antioxidant de excepţie, întăreşte ţesutul conjunctiv, face vasele de sânge mai netede şi mai elastice, îmbunătăţeşte activitatea mentală, ridică dispoziţia şi previne îmbătrânirea.

Acestea sunt motivele pentru care, la timpul său, Linus Pauling, un renumit chimist american, insista cu ardoare că administrarea dozelor mari de vitamina C poate salva omenirea. Potrivit savantului, vitamina C reprezintă un remediu universal împotriva majorităţii bolilor – începând de la răcelile banale până la cancer.

Linus Pauling a fost laureatul a două Premii Nobel (pentru chimie si premiul Nobel pentru pace) bucurându-se de autoritate notorie în medicina mondială. Totuşi, aceste distincţii nu l-au salvat de criticile dure din partea comunităţii ştiinţifice. Când a părăsit această lume, în 1994, Pauling fusese deja etichetat drept pseudo-savant şi ridiculizat din cauza declaraţiilor sale privind proprietăţile miraculoase ale vitaminei C.

Dezbaterile aprinse în cercurile cercetătorilor privind impactul şi rolul vitaminei C nu încetează nici până în ziua de azi. Dar indiferent ce susţin oamenii de ştiinţă, pentru milioane de oameni din întreaga lume, vitamina C a devenit preparatul numărul unu în tratarea răcelilor. Linus a trăit peste 90 de ani şi a tot aşteptat că munca şi cercetările privind impotanţa vitaminei C să fie recunoscute în timpul vieţii sale. Dar nu a fost să fie.

Şi, iată după câteva zeci de studii complexe controlate cu placebo, oamenii de ştiinţă au demonstrat că vitamina C are un efect pozitiv în prevenirea şi tratamentul răcelii. În baza rezultatelor a 31 de studii s-a constatat că vitamina C contribuie la reducerea duratei răcelilor. Iar în alte cinci studii randomizate au fost obţinute rezultate chiar mai impresionante. S-a aflat, că vitamina C poate reduce prelungirea răcelii cu 50%.

Mai recent, cercetătorii de la Universitatea din Helsinki, au remarcat că adolescenţii din tabăra de antrenament, care sunt obiectul unui exerciţiu fizic intens (de schi maraton), se recuperează de două ori mai repede, graţie administrării vitaminei C. Ceea ce înseamnă că în prezent, când riscul bolilor respiratorii acute este foarte ridicat, este de dorit să se obţină un aport zilnic suficient de vitamina C. Fructele citrice, verdeţurile şi varza murată tradiţională sunt o sursă preţioasă în acest sens.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor