Votul ONU asupra coloniilor israeliene amânat

Un vot al Consiliului de Securitate al ONU pentru condamnarea construirii de colonii evreieşti în Cisiordania a fost amânat joi.
Cartierul  Ramat Shlomo, o aşezare israeliană din Ierusalimul de Est, unde  guvernul de la Tel Aviv a dat undă verde pentru construirea unui număr  suplimentar de 900 de locuinţe, 6 mai 2015.
Cartierul Ramat Shlomo, o aşezare israeliană din Ierusalimul de Est, unde guvernul de la Tel Aviv a dat undă verde pentru construirea unui număr suplimentar de 900 de locuinţe, 6 mai 2015. (Ahmad Gharabli/AFP/Getty Images)

Diplomaţii occidentali la ONU au declarat că Egiptul a amânat votul după ce a distribuit o versiune a rezoluţiei, a susţinut Wall Street Journal

Departamentul de Stat american nu a declarat joi cum ar fi votat dacă măsura ar fi ajuns în faţa Consiliului, deşi unele rapoartele susţin că rezoluţia prezentată de egipteni este similară cu măsurile trecute ce au fost susţinute de SUA.

Limbajul proiectului de rezoluţie reflectă clar viziunile grupului care negociază pacea, cunoscut sub numele de Cvartetul din Orientul Mijlociu, care a publicat un raport în luna august, numind construirea de colonii drept un obstacol pentru pace, făcând apel la încetarea construirii lor. Cvartetul este compus din ONU, SUA, Rusia şi Uniunea Europeană.

Israelul şi-a manifestat opoziţia faţă de rezoluţie şi premierul Benjamin Netanyahu a declarat că măsura este anti-Israel şi a cerut Statelor Unite să voteze împotriva acesteia.

Palestinienii au sperat că o măsură ce condamnă coloniile evreieşti va ajunge curând în faţa Consiliului de Securitate, în condiţiile în care se aşteaptă că administraţia Trump să ţină partea Israelului. David Friedman, nominalizat de preşedintele ales Donald Trump pentru funcţia de ambasador în Israel, a declarat că noul preşedinte va muta ambasada americană din Israel din locaţia sa curentă – Tel Aviv – în Ierusalim. Decizia americanilor va nemulţumi palestinienii, care consideră că această mişcare va nega dreptul palestinienilor de a obţine orice parte a Ierusalimului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe