Casa Albă acuză Israelul de înşelare a încrederii cu privire la extinderea coloniilor

SUA acuză Israelul, printr-un atac verbal neobişnuit, că nu îşi respectă cuvântul cu privire la planurile de construirea de noi locuinţe în Cisiordania. Casa Albă a declarat că astfel de activităţi vor înstrăina Israelul de partenerii internaţionali.
Colonia israeliană Givat Zeev construită în apropiere de oraşul Ramallah din Cisiordania, 14 aprilie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
06.10.2016

Casa Albă a acuzat Israelul miercuri de trădare a încrederii, criticând neobişnuit de dur planurile Tel Aviv-ului de a construi sute de noi locuinţe în Cisiordania.

La scurt timp după ce preşedintele american Barack Obama a aprobat un pachet de ajutoare militare către Israel în valoare de 38 de miliarde de dolari şi după ce a participat la înmormântarea fostului preşedinte israelian Shimon Peres, Casa Albă a criticat construirea a 300 de noi unităţi de locuit pe un teritoriu “mult mai apropiat de Iordania decât de Israel”.

Avertizând că decizia pune în pericol perspectiva deja îndepărtată a unei păci în Orientul Mijlociu, cât şi propria securitate a Israelului, secretarul de presă al Casei Albe, Josh Earnest, a declarat că, de fapt, pune la îndoială cuvântul premierului Benjamin Netanyahu.

“Am primit asigurări publice din partea guvernului israelian care contrazic acest anunţ”, a precizat el.

Planul israelian nu subminează doar speranţele pentru pacea cu palestinienii, dar este “în mod fundamental necorespunzător în ceea ce priveşte viitorul Israelului ca stat evreu şi democratic”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Mark Toner.

Washingtonul s-a opus de mult timp politicii Israelului de a construi colonii evreieşti pe teritoriul din Cisiordania, care va fi revendicat de palestinieni în orice acord de pace negociat ce prevede două state.

Oficialii americani au adoptat un ton mai dur faţă de guvernul premierului Netanyahu săptămânile recente, acuzându-l de accelerarea nechibzuită a programului în ciuda temerilor internaţionale.

Cvartetul din Orientul Mijlociu – un grup de contact alcătuit din SUA, Rusia, Uniunea Europeană şi ONU – a publicat în luna iulie un raport în care a cerut Israelului să suspende activităţile de construire de colonii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor