Votat în lectură finală: Candidaţii la funcţia de membru al CSM şi CSP din RM vor fi supuşi evaluării integrităţii
alte articole
Amendamentele care prevăd evaluarea integrităţii candidaţilor la funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) şi organelor specializate ale acestora a fost votat de către Parlamentul R. Moldova în lectură finală.
Modificările legislative adoptate au scopul creării unei comisii specializate de evaluare a integrităţii candidaţilor la funcţii administrative din cadrul CSM şi CSP. Reieşind din specificul Comisiei de evaluare, precum şi din necesitatea de a exclude orice formă de control sau imixtiune în activitatea acesteia, Comisia de evaluare va dispune de independenţă funcţională şi autonomie administrativă.
Comisia de evaluare va fi constituită din şase membri. Trei dintre ei vor fi numiţi de partenerii de dezvoltare. Ceilalţi vor fi propuşi de către Parlament, fiind respectat principiul de proporţionalitate între majoritate şi opoziţie, reieşind din numărul de mandate obţinute.
Comisia va evalua integritatea candidaţilor, în temeiul unor cercetări extinse a activităţii profesionale, a respectării unor standarde de etică şi profesionalism, precum şi a lipsei unor acţiuni dubioase, care provoacă suspiciuni de corupţie.
De asemenea, Comisia de evaluare va analiza averile candidaţilor şi ale persoanelor apropiate lor, provenienţa acestora, precum şi veniturile şi cheltuielile candidaţilor.
De menţionat că proiectul de lege, odată adoptat, va fi aplicat pe o perioadă prestabilită de timp, până la data de 31.12.2022.
Blocul comuniştilor şi socialiştilor (BCS) au sesizat anterior experţii Comisiei de la Veneţia şi Consiliului Europei în privinţa amendamentelor menţionate. Aceştia susţin că prin votarea acestei legi ar fi fost ignorate mai multe recomandări ale Comisiei de la Veneţia şi s-ar fi atentat la independenţa puterii judecătoreşti.