Rusia ameninţă cu un răspuns militar în scrisoarea trimisă SUA, cere ca forţele americane să se retragă din România

Rusia cere retragerea forţelor americane din sud-estul Europei şi din Ţările Baltice, ameninţă cu măsuri "tehnico-militare"
Serghei Lavrov, Vladimir Putin - arhivă (POOL/AFP via Getty Images)
A.P.
17.02.2022

Federaţia Rusă a trimis, joi, răspunsul scris al Moscovei la propunerile SUA pe tema garanţiilor de securitate, care a fost transmis de administraţia Biden cu rugămintea ca Moscova să-l ţină secret.

Documentul trimis acum de Kremlin, de zece pagini, a fost primit de Ambasadorul SUA în Rusia, John Sullivan.

În scrisoare, Rusia susţine că „partea americană nu a dat un răspuns constructiv” solicitărilor sale şi că „va fi obligată să răspundă, inclusiv prin punerea în aplicare a măsurilor tehnico-militare”, relatează kommersant.ru.

Rusia susţine că SUA nu au dat un răspuns constructiv condiţiilor puse de Moscova pentru a detensiona situaţia - o cerinţă principală fiind garanţia scrisă că NATO nu se va extinde în est - de a nu crea baze militare pe teritoriul statelor care anterior făceau parte din URSS şi nu sunt membre ale Alianţei, şi revenirea Alianţei Nord Atlantice la statutul din 1997.

„Aceste prevederi sunt de o importanţă fundamentală pentru Federaţia Rusă”, se arată în document.

Moscova declară că este alarmată de creşterea activităţii militare a Statelor Unite şi a NATO direct la graniţele Rusiei, în timp ce „liniile roşii” ale Rusiei şi interesele sale fundamentale de securitate, precum şi dreptul suveran al Rusiei de a le proteja, continuă să fie ignorate.

„În absenţa dispoziţiei părţii americane de a conveni asupra garanţiilor ferme, (...) Rusia va fi obligată să răspundă, inclusiv prin punerea în aplicare a unor măsuri tehnico-militare”, se arată în răspunsul Ministerului rus de Externe.

„Dacă Ucraina va fi acceptată în NATO, va exista o ameninţare reală ca regimul de la Kiev să încerce să „reîntoarcă” Crimeea prin forţă, atrăgând Statele Unite şi aliaţii săi în conformitate cu art. 5 din Tratatul de la Washington, într-un conflict armat direct cu Rusia, cu toate consecinţele care vor urma”, mai spun oficialii ruşi.

Rusia cere „oprirea furnizării de arme către Ucraina, retragerea tuturor consilierilor şi instructorilor occidentali de acolo, oprirea oricăror exerciţii NATO comune cu Forţele Armate ale Ucrainei şi retragerea tuturor armelor străine”.

„Presupunem că desfăşurarea Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse pe teritoriul său nu afectează şi nu poate afecta interesele fundamentale ale Statelor Unite. Dorim să vă reamintim că nu există forţe ale noastre pe teritoriul Ucrainei”, mai susţine Moscova.

„Insistăm asupra retragerii tuturor forţelor armate americane şi a armelor desfăşurate în Europa Centrală şi de Est şi Ţările Baltice. Suntem convinşi că armatele naţionale din aceste zone sunt suficiente”, afirmă Moscova.

„Solicităm Statelor Unite şi NATO să revină la îndeplinirea obligaţiilor lor internaţionale în domeniul menţinerii păcii şi securităţii. Aşteptăm propuneri concrete de la membrii alianţei cu privire la conţinutul şi formele de consolidare juridică a refuzului de a extinde în continuare NATO spre Est”, mai transmite Federaţia Rusă în documentul său.

MAE rus a mai transmis disponibilitatea Moscovei de a discuta cu Washington despre inspecţii la unele dintre facilităţile militare din partea europeană a Rusiei, în schimbul inspectării de către Rusia a scuturilor americane antirachetă din Polonia şi România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor