Volkswagen negociază despăgubirile în cazul torturării angajaţilor săi din Brazilia

Un ziar brazilian a raportat că Volkswagen negociază o înţelegere într-un caz deschis împotriva pentru că a permis torturarea angajaţilor săi în timpul dictaturii militare. Totuşi, un oficial al companiei a declarat că VW se află în primele stadii ale discuţiilor.
(Captură Foto)
Andrei Popescu
03.11.2015

Ziarul O Estado de Sao Paulo a raportat duminică că producătorul auto german Volkswagen (VW) ia în considerare plătirea de despăgubiri într-un proces intentat împotriva sa, întrucât a permis ca foştii angajaţi ai fabricii sale din Brazilia să fie persecutaţi şi torturaţi în perioada 1964-1985. Ziarul a citat un email aparent trimis de Manfred Grieger, care gestionează istoricul comunicaţiilor companiei Volkswagen şi care a vizitat Brazilia în luna octombrie pentru a se întâlni cu oficiali din sectorul justiţiei.

“A fost debutul unei discuţii în privinţa modului în care putem ajunge la un acord asupra acestei chestiuni”, a scris Grieger în email, a raportat duminică ziarul brazilian. “O idee va fi să creăm un memorial împreună cu [diverse] instituţii braziliene, precum sindicate ... Dorim să analizăm aspectele pozitive şi negative ale următorilor paşi ce trebuie făcuţi.”

Oficialii brazilieni s-au concentrat pe activităţile VW din timpul dictaturii militare (1964-1985). Conform unei plângeri, VW a permis arestarea şi torturarea a 12 foşti angajaţi ai fabricii sale din Sao Bernardo do Campo, lângă Sao Paulo. De asemenea, compania germană a plasat zeci de foşti angajaţi ai fabricii pe o listă neagră.

În 2011, preşedinta braziliană Dilma Rousseff a creat Comisia Naţională pentru Adevăr pentru a examina istoria crimelor şi dispariţiilor din timpul dictaturii militare, care a preluat puterea cu sprijinul SUA în 1964 după răsturnarea preşedintelui de stânga, conform Deutsche Welle.

Evaluarea nedreptăţilor”

Ziarul O Estado de Sao Paulo a raportat că oficialii Ministerului brazilian al Justiţiei ar putea folosi fondurile pentru compensaţii în vederea construirii unui memorial al victimelor sau a unui muzeu dedicat abuzurilor comise în timpul dictaturii. Ziarul a mai raportat că oficialii VW au făcut deja o ofertă pentru compensaţii, dar Grieger a declarat agenţiei de ştiri germane DPA că discuţiile pe această temă vor continua şi în 2016.

“Evaluăm nedreptăţile care au avut loc la acea vreme”, a declarat el, susţinând că discuţiile din luna octombrie sunt “începutul unui dialog pentru a se ajunge la un acord asupra acestei probleme.”

Mărturiile unora dintre foştii angajaţi au susţinut acuzaţiile privind tortura. “M-au dus încătuşat la Departamentul de Personal şi acolo au început să mă tortureze”, a declarat în luna septembrie Lucio Bellentani, un activist comunist şi fost angajat al Volkswagen, pentru AFP. Grupurile pentru drepturile omului au cerut o investigaţie asupra beneficiilor primite de VW în schimbul complicităţii sale la abuzurile comise de dictatura militară.

Plângerea pentru torturarea foştilor angajaţi a fost formulată după ce producătorul auto german a recunoscut că a echipat 11 milioane dintre vehiculele sale cu programe care pot păcăli testele pentru poluarea aerului.

Compania auto germană a declarat că va rechema în service 8,5 milioane de vehicule cu motor diesel doar în Europa. Pe lângă costurile considerabile pentru repararea vehiculelor nevândute care ar putea conţine controversatul program, pe lângă reducerea volumului de vânzări şi pierderea încrederii consumatorilor, Volkswagen va trebui să plătească amenzi şi taxe legale în valoare de miliarde de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor