Şeful Volkswagen SUA fusese informat despre falsificarea emisiilor la începutul lui 2014

Scandalul care a cuprins Volkswagen privind înşelărea testelor pentru emisii scoate la iveală un nou aspect: şeful operatiunilor VW în SUA fusese informat la începutul lui 2014 în privinta acestei situaţii.
Michael Horn, directorul general al Volkswagen America. (Captură Foto)
Andrei Popescu
08.10.2015

Michael Horn, directorul general al Volkswagen America, a recunoscut că a fost informat la începutul anului trecut că producătorul auto german falsifica testele de emisii. Informaţia apare în depoziţiile scrise şi depuse la o comisie a Congresului american, în faţa căreia Horn este aşteptat să meargă joi.

Horn a declarat că în primăvara anului 2014 i s-a adus la cunoştinţă existenţa unei posibile situaţii de nerespectare a normelor privind emisiile, care putea fi remediată.

De asemenea, el a adăugat că a fost informat în privinţa faptului că agenţiile guvernamentale puteau să desfăşoare investigaţii capabile să detecteze programele pentru înşelarea testelelor pentru emisii.

Scandalul a izbucnit la începutul lunii septembrie, când autorităţile americane au anunţat că Volkswagen a falsificat testele pentru emisii folosind un program instalat pe autovehiculele cu motor diesel. Programul recunoaşte când motorul este testat şi reduce cantitatea de oxid de azot emisă modificând parametrii de funcţionare a motorului. Cu toate acestea, în sarcină normală, pe şosea, cantitatea de noxe emise în timpul funcţionării normale este mult mai mare decât în timpul testelor.

Aproximativ 11 milioane dintre autovehiculele VW cu motoarele diesel cu patru cilindri au fost echipate cu programul respectiv.

Totuşi, după publicarea versiunii scrise a declaraţiei, purtătoarea de cuvânt a Volkswagen, Jeannine Ginivan, a declarat presei că Horn va informa Congresul că a aflat despre existenţa acestui program în urmă cu doar câteva săptămâni.

Conform declaraţiei lui Horn, compania Volkswagen nu a informat autorităţile americane în legătură cu acest scandal decât în 3 septembrie 2015.

În mărturia sa, Horn s-a alăturat altor directori seniori ai VW şi-a exprimat regretele pentru acest scandal, susţinând că producătorul auto german a înşelat încrederea clienţilor săi. El a adăugat că VW desfăşoară o investigaţie cuprinzătoare pentru a identifica vinovaţii şi pentru a-i trage la răspundere.

Miercuri, noul director general al Volkswagen, Matthias Mueller a declarat: “Conform informaţiilor curente, câţiva dezvoltatori au interferat în managementul motorului”, adăugând că el nu consideră că programul a fost folosit în urma unei decizii luate de comitetul de conducere al companiei.

Totuşi, mai mulţi experţi din industria auto se îndoiesc că angajaţi de nivel relativ mediu ar lua pe cont propriu decizii de asemenea magnitudine.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor